Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns sjöräddares långa väntan är slut — snart anländer nya båten till Dalsbruk

Man på en brygga vid en båt.

Kimitoöns sjöräddares ordförande Calle Storm vid den gamla sjöräddningsbåten. ÅU-arkivfoto


Kimitoöns sjöräddare kunde i lördags inleda sin jourverksamhet igen, efter att ha haft paus sedan början av september.
Föreningens ordförande Calle Storm berättar att räddningsbåten Masto har genomgått en omfattande motorreparation under vintern. Båten satte man i körförbud innan motorn hann skära ihop.

Sju år försenad

Sjöräddarna har en ny räddningsbåt på kommande och borde egentligen ha fått den redan 2013. Väntan har varit minst sagt lång och många problem har uppstått på vägen.
Den här gången ser det faktiskt ut som att den utlovade tidpunkten för leverans håller: Den 17 maj ska sjöräddarna ta emot sin nya båt. Tre av föreningens skeppare ska köra båten från Bågaskär i Ingå till Dalsbruk.
Den nya båten är tio meter lång, vilket är två meter längre än den gamla, och har utrustning som ger föreningen nya möjligheter för räddningsarbetet i skärgården.
Båten har en hytt och ett nytt, modernt datorsystem.
— Men det tar nog tid innan vi kan få in den nya båten i jouren, eftersom besättningen måste utbildas i hur båten används.

skiss av sjöräddningsbåt

Skiss av den nya båten.

Ny hemhamn för sjöräddarna

Mastos hemhamn finns i Rövik, som ligger en bit längs med Kasnäsvägen, men den nya båtens hamn kommer att finnas i centrum av Dalsbruk.
Storm berättar att den ska ligga i DB-Marinas nya hamn, där föreningen också kommer att få nya utrymmen.
— Den nya båten kräver ström. Blir den utan tar det sex timmar att uppdatera datorerna, säger Storm om varför man valt denna hamn.
Hur känns det då ni äntligen ska få båten?
— Jag ska se den först. Den ska ligga där i hamnen innan jag är nöjd, säger Storm.
Nyanskaffningen, som kostar föreningen 80 000 euro av totalsumman på en halv miljon, finansierar föreningen med insamlade medel från sponsorer.
Den nya båten ska genomgå en grundlig granskning då den anländer.

Döps i juni

Båtdop blir det den 6 juni i DB Marinas hamn i Dalsbruk. Till dopet bjuds främst sponsorer in. Andra som vill se dopet kan följa med från motsatta sidan av hamnbassängen.

Många av sjöräddarna tillhör riskgruppen

Coronaförhållandena gör arbetet utmanande för Kimitoöns sjöräddare.
— Många av oss tillhör riskgruppen, medan många jobbar inom vården. Det här gäller ungefär hälften av vår besättning. Nu är vi 17 som kan ställa upp på räddningsuppdrag, säger Storm.
Besättningen är noga med att skydda sig från eventuell smitta, till exempel går man inte ombord på andra båtar vid räddningsuppdragen, utan använder linor.
Från Gränsbevakningsväsendet har föreningen förvarnats om att det kommer att bli en livlig sommar.
— De kommer att ha andra uppgifter, som till exempel att vakta gränser, och hinner då inte med lika många räddningsuppdrag som normalt, säger Storm.
 

Kimitoöns Sjöräddare är en frivillig sjöräddningsförening.
Medlem av Finlands Sjöräddningssällskap.
Uppgiften är att rädda och hjälpa människor som råkat i sjönöd.
Kimitoöns sjöräddare har jour dygnet runt.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter