Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns revisionsnämnd önskar bättre koll på kommunens vattenaffärsverk

Som ÅU tidigare konstaterat blev 2023 ett starkt ekonomiskt år för Kimitoön, med ett överskott på 3,2 miljoner euro. Fullmäktige godkände på måndagen bokslutet.

Ekonomi- och personalchefen Daniela Sundberg konstaterade att det första året utan social- och hälsovården handlade för kommunen om att öva på att hitta nya former. Nu är bildningssektorn kommunens största.

Liksom revisionsnämndens ordförande Jan Drugge (SFP) konstaterade var investeringar i fokus i fjol.

– Investeringarna i budgeten var på en bra nivå och de har fullföljts, säger Drugge.

Nämnden har tidigare påpekat om planerade investeringar som sedan inte blivit av eller som fördröjts.

Både Drugge och Sundberg konstaterade att även om läget ser bra ut nu väntar tuffa år för Kimitoön. Utmaningen blir att upprätthålla ekonomisk balans, servicenivån och att få inflyttning.

Något som revisionsnämnden framförde var att det nu skulle vara viktigt att vidta åtgärder för att få affärsverket Kimitoöns vattens ekonomi i balans. För en tydligare ekonomistyrning anser nämnden att kontakten mellan fullmäktige och affärsverket kunde vara rakare och därmed vore det möjligt att ställa högre krav på ekonomin.

Dyr vattentaxa

I sammanhanget lyfte Ingmar Forne (SDP) fram faktumet att vattenkostnaderna för Kimitoöns invånare är höga och hänvisade till de årliga jämförelser som görs.

– Kimitoön har stoltserat som dyrast i flera år.

Enligt Fornes uppgifter är vattnet billigast i Brahestad, där en viss vattenförbrukning per år kostar 600 euro, medan motsvarande siffra för Kimitoön är 1 700 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter