Kimitoöns Musikfestspel kan välkomna utländska artister i år – årets program är klart

Det är ett ivrigt arrangörsteam som planerat årets uppsättning av Kimitoöns Musikfestspel. År 2020 inhiberades festivalen helt och hållet och i fjol genomfördes den i begränsad form, utan utländska artister. Men i år, den 11–17 juli, hoppas man att kunna genomföra en traditionsenlig kammarmusikfestival.
Bland de utländska artisterna kan i år nämnas Alfredo Perl, pianist av världsklass, cellisten Guido Schiefen och klarinettisten Norbert Kaiser.
Kimitoöns Musikfestspel har sedan 1999 fungerat som områdets enda kammarmusikfestival inom den klassiska musiken. Festivalen är känd för att hålla en hög nivå, på både sina konserter och gästartisterna.
Den här sommaren innehåller festivalen 13 konserter. Utöver ensemblerna medverkar nio enskilda artister i år, som deltar i flera konserter i olika sammansättningar.
Årets orkestergäst kommer från S:t Michels
Årets orkestergäst är S:t Michels stadsorkester, som uppträtt på många inhemska och utländska festivaler och konsertarenor, bland annat i Sydkorea och Kina. Den kan man höra under öppningskonserten (Kimito kyrka) som dirigeras av Jan Söderblom och som virtuos solist uppträder då violinkonstnären Anna-Liisa Bezrodny, som medverkade i festivalen också 2018.

Klarinett årets temainstrument
Men innan den får festivalen i år två tjuvstartskonserter på Sandö gård. Då blir det ett prov på kommande program: violin, cello och Bernhard Crusells klarinettkvartett.
– Vi har ett klarinett-tema, och kommer att höra mycket av den i år, säger festivalens konstnärliga ledare Sonja Korkeala.
En ny bekantskap för festivalen är Ensemble Nylandia som bland annat i Västanfjärds nya kyrka för sin publik på en fantasiresa till Per Brahes och Axel Oxenstiernas gemensamma musikafton. I den konserten är största delen av musiken från Brahes samling av upptecknade lutkompositioner
Bekanta toppartister från tidigare år är bland annat cellisten Jan-Erik Gustavsson och pianisten Folke Gräsbeck.

Gratiskonsert i Dalsbruk och mörkerkonsert i Västanfjärd
Korkeala berättar vidare om den traditionella gratiskonserten på Dalsbruks torg, som är en viktig ingrediens för att väcka intresse hos allmänheten för festivalens övriga konserter.
En annan konsert man gärna lyfter fram är den traditionella ljuskonserten i Västanfjärds gamla kyrka, där det inte finns någon elektricitet.
– Man lyssnar annorlunda då det är mörkt. Även för artisterna är det en minnesvärd stund, då man känner doften av gammalt trä och tjära då man uppträder, säger Korkeala.
Tio olika konsertplatser
Liksom tidigare använder sig festivalen av många olika kulturhistoriskt intressanta konsertplatser både på Kimitoön och utanför öns gränser i Karuna och i Salo. Bland konsertplatserna finns allt från salongen på Sandö gård, karaktärsbyggnaden och caféet på Söderlångvik gård till kyrkorna i Karuna, Kimito och Västanfjärd.
Liksom tidigare inkvarteras artisterna i Labbnäs semesterhem, där det blir en konsert ”Musikalisk skärgårdsmeny” den 16 juli.
– För många av artisterna är det en stor upplevelse att komma till Finland, att uppleva naturen som är så nära och att pröva på bastu i Labbnäs. Vi bor där hela veckan, lär känna varandra, nätverkar och hittar nya samarbetsformer, säger Korkeala.

Festivalen är ett konstverk
Festivalens verksamhetsledare Jukka Mäkelä beskriver Musikfestspelen som ett konstverk i sig då de många idéerna artisterna jobbat med sätts ihop.
Han har höga förväntningar speciellt på konserten ” I lånta fjädrar” då festivalen besöker det nyrenoverade caféet i Söderlångvik. Där utlovas överraskande arrangemang av traditionell barockmusik till musikalhittar.
– Det är ett spännande koncept, och där medverkar sopranen Johanna Isokoski – festivalens enda sångare, säger Mäkelä.

Kimitoöns musikfestspel förverkligas med hjälp av 30-40 frivilliga talkoarbetare. Festivalen brukar normalt besökas av ett par tusen.
Även i år samarbetar man med Yle, som kommer att spela in konserterna från Sandö och Karuna.
Mer information om program och biljettförsäljning finns på festivalens webbsida.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.