Kimitoöns kyrkoherde har sagt upp sig

Kyrkoherden i Kimitoöns församling Katarina Dahlqvist har sagt upp sig. Dahlqvist avgår den 14 februari nästa år och kommer fram till dess att vara tjänstledig.
Domkapitlet i Borgå stift beviljade i tisdags Dahlqvist avsked från sin tjänst.
ÅU har nått Katarina Dahlqvist, men hon vill inte kommentera sitt beslut och hänvisar till att det är privat.
Dahlqvist blev kyrkoherde i Kimitoön hösten 2015. En bläddring bland notiserna från domkapitlet visar att Dahlqvist blivit beviljad tjänstledighet åtminstone fem gånger sedan dess.
Sedan sommaren 2020 till våren 2021 är orsaken till tjänsteledigheten sekretessbelagd.
Notarie Linus Stråhlman vid domkapitlet i Borgå stift förklarar att enligt kyrkolag och kyrkoordning går alla typer av ledigheter under benämningen tjänstledighet, som till exempel sjukledighet, skötsel av annan tjänst, föräldraledighet, studieledighet och så vidare.
Från och med sommaren 2021 har Dahlqvist varit ledig från kyrkoherdetjänsten för att sköta annan tjänst inom Kimitoöns kommun. Just nu är hon anställd inom sysselsättningsenheten som ungdomsarbetare i skolor.

Ville vara tjänstledig ett år till
Enligt Stråhlman hade Dahlqvist ansökt om tjänstledighet för ytterligare ett år, men ärendet hann domkapitlet inte behandla innan Dahlqvist hade sagt upp sig.
Kyrkorådet i Kimitoöns församling hade dock i november gett ett utlåtande till domkapitlet om att tjänstledigheten inte ska förlängas.
I protokollet från kyrkorådets möte anges att församlingen haft olika varierande kyrkoherdar under en period på snart två år och att ett tredje år med vikarier i högsta ledningen inte är att föredra.
– Vi vill ha kontinuitet istället för tillfälliga vikarier, säger tf kyrkoherde Niina Mura, ordförande för kyrkorådet.
Under perioden som Dahlqvist gjort annat har vikarier i olika omgångar skött kyrkoherdeuppdraget, främst pensionerade prosten Anders Laxell, men också av församlingspastor Julia Lundstén och församlingspastor Jesse Heinonen.
Niina Mura är kyrkoherde i Hangö svenska församling, men fungerar som tf kyrkoherde i Kimitoön fram till slutet av februari.
Stråhlman ser inte med anledning av det här att det skulle finnas vare sig större eller mindre problem i Kimitoöns församling jämfört med andra församlingar.
Men han nämner strukturförändringen år 2009, då fyra församlingar på Kimitoön blev en, som en förändring som fortsättningsvis kommer med utmaningar.
Ny kyrkoherde kanske i höst
Troligtvis kommer tjänsten som kyrkoherde i Kimitoöns församling att ledigförklaras. Efter det blir det antingen ett direkt val där församlingsmedlemmarna röstar, eller ett indirekt val – då är det kyrkofullmäktige eller församlingsrådet som väljer kyrkoherde.
Valsättet tar kyrkofullmäktige ställning till så fort som möjligt, och efter det fattar domkapitlet beslut om hur man går till väga. De förtroendevalda inom Kimitoöns församling tar sedan ställning till hur valet arrangeras.
Att arrangera val är en lång process, som dessutom följs av en besvärstid. Bland annat ska kandidatlistor skapas och själva valet ska organiseras. Från domkapitlet hoppas man på en ny kyrkoherde från september eller oktober.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.