Kimitoöns kommun lyfter fram nytt alternativ för Hitis sjöbevakningsstation – möter Gränsbevakningen i Kasnäs på onsdag

Gränsbevakningsväsendet och Kimitoöns kommun kommer på onsdag att träffas i Kasnäs för att diskutera framtiden för Hitis sjöbevakningsstation. Kimitoöns kommun representeras av kommundirektör Erika Strandberg, kommunstyrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist och kommunfullmäktiges ordförande Daniel Wilson.
Strandberg är glad för att man kan träffas fysiskt, och dessutom nära skärgården, för att komma till goda diskussioner. Kommunen kommer som första prioritet att föra fram att sjöbevakningsstationen blir kvar på nuvarande ställe.
– Vi kan hitta en enklare lösning på nuvarande ställe. Vi tror att man kunde minska på den fastighetsyta som stationen nu är verksam på, säger Strandberg.
Fler byggnader än den där sjöbevakarna bor under sina arbetspass är nämligen i användning.
Från Gränsbevakningens sida kommer man att presentera hur det aktuella projektet framskrider, men enligt kommendörkapten Ilja Iljin, biträdande kommendör vid Västra Finlands sjöbevakningssektion, har inte några större förändringar skett sedan senaste möte.
Än har inte ett officiellt beslut om att stänga stationen fattats, men med stor sannolikhet kommer stationen att överges av Gränsbevakningsväsendet. Det sade Iljin, till ÅU i slutet av mars.
Namninsamling gav närapå 2 000 underskrifter
Den namninsamling Hitis kyrkoby byaförening startat för att bevara sjöbevakningsstationen har på cirka en månad samlat närmare 2 000 underskrifter. På tisdag förmiddag hade 1 803 skrivit under elektroniskt och 158 på de fysiska listorna.
Byaföreningens ordförande Hanna Vuorio-Wilson är mycket nöjd med det stora antalet underskrifter och är tacksam för att ärendet ses som viktigt av många. Namninsamlingen kommer att levereras till mötet.

Vuorio-Wilson hade gärna sett att en representant från byaföreningen deltar i mötet, men det sågs inte som passande. Kimitoöns kommun är den överenskomna motparten.
– Men jag förstår nog det. Vår ståndpunkt är klar, vårt bidrag till mötet är namninsamlingen och jag hoppas förstås att man under mötet kommer till att sjöbevakningsstationen kan fortsätta i Hitis. Samtidigt understryker vi fortfarande att vi gärna deltar i diskussionen och bidrar med lokalkännedom om det blir aktuellt med andra lösningsalternativ, så länge dessa alternativ befinner sig på Hitis eller Rosala, säger hon.
Är stationen verkligen i dåligt skick?
Byaföreningen har fått endast ytlig insyn i de siffror som Gränsbevakningsväsendet baserar sina planer på. Dock ifrågasätter man att stationen skulle vara i dåligt skick, vilket Gränsbevakningsväsendet upprepat fler gånger.
Vuorio-Wilson har svårt att förstå vad man talar om och poängterar att flera mindre renoveringar gjorts.
I ÅU sade kommendören för Västra Finlands sjöbevakningssektion Marko Tuominen redan i juni 2021 att fastigheten är gammal och i behov av en totalrenovering. Däremot fick ÅU vid sitt besök vid stationen höra bara gott om arbetsutrymmena, och att personalen trivs.
Iljin kommenterar att man strävar efter alla förändringar som görs inom det aktuella utvecklingsprojektet är kostnadsneutrala. Om man låter totalrenovera Hitisstationen stiger hyran sannolikt från nuvarande dryga 130 000 euro i året.
– Målet är inte att nå besparingar, utan att ha trygga, hälsosamma och fungerande lokaler för personalen, säger Iljin och poängterar än en gång att ingen sjöbevakningsstation ska dras in.
Gränsbevakningsväsendet har tidigare sagt till ÅU att man söker en annan bas för stationen någonstans i Kimitoöns kommun. Där hoppas man att kunna flytta in under år 2024 eller 2025.
Hitis sjöbevakningsstation, över 50 år
Nu skriver jag som privatperson, inte som förtoendevald inom Kimitoöns kommun. Jag har den äran att det står i mitt militärpass, hemort Hitis kommun. Under alla dessa år som jag har rört mig i skärgården så har jag och familjemedlemmar varit tvungna att få hjälp fem gånger av Hitis sjöbevakning, de har utfört sina uppdrag till hundra procent, mycket tack för det.
I skärdgårdslagen (4.2) förpliktar de statliga och kommunala myndigheterna att beakta de särskilda omständigheterna vid utvecklingen av näringarna, trafiken och tjänsterna. Den förpliktar statens ämbetsverk och inrättningar att be om ett utlåtande av skärgårdsdelegationen, om de planerar att minska antalet arbetsplatser i en skärgårdskommun. Enligt skärgårdslagen (6.3) ska staten sträva efter att bevara sina arbetsplatser i skärgården. Fina ord, men tar staten det här på allvar, nonchalerar medborgarnas säkerhet. Kimitoöns kommun får skärgårdstillägg som inte är öronmärkta för vissa områden, men om det finns politisk vilja så kan man nog styra en viss summa för sjöbevakningsstationen. Mycket bra att vår kommundirektör Erika Strandberg, styrelsens ordförande Wilhem Liljeqvist och fullmäktige ordförande Daniel Wilson tar kommendörkapten Ilja Iljin i örat och förklarar hur det ser ut i vår skärgård, allra minst nu hur världsläget ser ut, det måste finnas sjöbevakning/gränsbevakning på Hitis- Rosalalandet som har koll på vad som händer i havet där utanför.
Johan Sundqvist
Dragsfjärd
PS. Får jag också det här in i papperstidningen också