Kimitoöns gymnasium fick verktyg för stresshantering – studerande: ”Det här borde alla få veta”

Alla studerande vid Kimitoöns gymnasium fick på torsdagen en snabbkurs i motivation och stresshantering. Ända från Österbotten hade den mentala coachen Jeanette Szymanski kommit för att dela med sig av konkreta verktyg för att hantera bland annat stress i samband med studierna.
Förutom föreläsningarna var det fler som tog vara på möjligheten till korta individuella coaching-sessioner med Szymanski.
– Det här är viktigt för ungdomarna i dag och framöver. De får stärka sin mentala kunskap och det är en investering för livet, säger Anders Strandberg.
Han är ordförande för Artursällskapet (understödsföreningen för Kimitoöns gymnasium), som tagit initiativ till temadagen och som tillsammans med Kimitoöns Rotaryklubb står för finansieringen.
Det här är inte en engångssatsning, man har lyft upp välmående tidigare år med föreläsare som de mentala coacherna Christoph Treier och Anders Levin och kommer att fortsätta med det.

Viktigt att hålla isär identitet och prestation
Szymanski säger att i ett nötskal handlar det här om att stärka människan inifrån och utåt och om att hålla isär prestation och identitet. Lyckas man hitta den egna identiteten och inse att den inte är det samma som ens prestationer eller arbetsroll är det också lättare att hantera motgångar och misslyckanden. Det i sin tur bidrar till välmående.
– Det är viktigt att stärka sitt eget mindset. Kommer motivationen inifrån ligger fokus inte på prestation och betyg. Tyngden ska vara på processen – målet eller resultatet är inte det viktiga, säger Szymanski.
Det gäller att vända om sitt tänkesätt, om att leva mera här och nu och om att stärka sitt självförtroende.
– Man ramar in saker på att annorlunda sätt. I stället för att stressa inför studentexamen kan man i stället se möjligheter att utvecklas och att stiga utanför sin bekvämlighetszon, exemplifierar Szymanski.
Konkreta övningar de studerande fick pröva på gällde andning och kroppshållning. Szymanski säger att samma övningar och lärdomar fungerar på allt från studerande till föräldrar, lärare, företagare och toppidrottare.
”Det här borde alla få veta”
– Det här satt bra! säger rektor Bob Karlsson och berättar att en minienkät man gjort bland de studerande visar att många känner stress inför studentskrivningarna.
De förstaårsstuderande ÅU pratar med, Ellen Fagerström, Elin Nordgren, Veronika Laurén och Axel Strandberg, finner dagens lärdomar och verktyg som användbara och välkomna.
– Det här borde alla få veta, till exempel hur man kan påverka stress på bara tio sekunder, säger Veronika.
De studerande berättar att de lärt sig om hur man ska andas för att sänka stressnivån och om hur en bra hållning kan ändra på mycket, även mentalt.
– En ändrad hållning kan ge en ändrad inställning, säger Elin.
– Nytt för mig om andning för att lindra stress var att man ska andas både in och ut genom näsan, säger Ellen.
Mer koldioxid i kroppen har en lugnande verkan.
Ellen tycker att det överlag är stressigt i gymnasiet. Axel tycker att det främst är provveckorna som är stressiga, för övrigt är gymnasiet ungefär som högstadiet. Han får medhåll av de andra.
– Men det är mera att läsa till proven, säger Elin.
Alla fyra har redan tankarna på studentskrivningarna om ett par år, då kursvalet ska styras med sikte på dem.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.