Kimitoöns granne växer mer än många andra – det här lockar

Det är knappast någon som missar den ståtliga S:t Clemenskyrkan, eller Sagu kyrka, längs väg 180.
Den medeltida gråstenskyrkan som byggdes på 1400-talet, är ett givet mål för en turist och omnämns med stolthet av ortsborna.
Det är också där jag börjar resan efter att ha vandrat runt på begravningsplatsen. Bland de äldsta gravstenarna skymtar en del bekanta och prominenta svenska namn.
Andelen finlandssvenskar är bara ett par procent i Sagu i dag men under medeltiden och nya tiden bodde betydligt flera svenskspråkiga här.
Faktum är också att Sagu hör till de kommuner i Egentliga Finland som växte allra mest i fjol, procentuellt sett.
Kommunen fick 57 nya invånare.

Lugnet och barnvänligheten lockade

En bit bort på vägen som leder mot Sagu torg står Laura Hannula. Hon packar in lådor i en bil medan hennes dotter Lia klättrar på en trappa.
Hannulas familj valde Sagu av en slump.
– Vi ville bo på en liten, barnvänlig ort där skolan är nära och hittade ett egnahemshus.
Hannula är van vid småskaligheten efter uppväxten på en liknande ort i Satakunta. Livsstilen blir automatiskt lugnare där det inte finns för stort utbud, menar hon.
Naturens närhet, gemenskapen och föreningsaktiviteten lockar också.
För trots att det är en liten ort upplever hon att det är lätt att komma in i gemenskapen – ”man ska bara modigt börja delta”.
Hannula är sömmerska och hennes huvudsakliga produkt är nationaldräkter. Hon säljer sina produkter på flera ställen i Finland, vilket gör det till en bra affärsverksamhet på en liten ort då kunderna inte nödvändigtvis besöker företagen fysiskt.
Och på tal om att delta modigt – hon syr också dräkter till sommarteatern, där ”Peter Pan” visas i år.

Hannula kör i väg med sin dotter. Ett stenkast ifrån står två äldre kvinnor och kikar in i fönstret till en loppis. En av dem är här för första gången och den andra ganska sällan.
– Flera ställen hade öppet förr, det har blivit tystare här i centrum, säger den sistnämnda.
De stannar inte i Sagu någon längre stund utan är på väg mot Kimitoöns skärgård.
Du kan zooma in och ut på kartan. Klicka på bollarna för att se några av platserna som ÅU besökte.
Stillsamt men prydligt torg – men vad är kärnan på en liten ort?

Torget är tomt så när på en äldre kvinna som väntar vid busshållplatsen och två kvinnor som promenerar ut från en bank som är öppen en dag i veckan.
Vattnet i en fontän porlar stillsamt. Enstaka surrande bin surrar vid de lila- och rosafärgade blomplanteringarna.

På torget finns ordentliga informationstavlor med kartor – det märks att kommunen satsat på info och tydlighet här.
Liv och rörelse är det nog med jämna mellanrum, bara inte den här torsdagseftermiddagen, konstaterar en äldre man som arbetar i en närliggande trädgård.
Kvällstorget varje fredag och augusti månads Elopäivät (lördagen den 3 augusti) brukar däremot locka gott om folk.

Fysisk kommers vid ”Kimito-Saguvägen”
Det är uppenbart att precis som på många andra orter hålls den synliga kommersen där folk rör sig. Korsningen mellan Saustilantie och Karunantie på väg 181 är Sagus exempel. Här går det att tanka, handla i K-market eller S-market samt några specialaffärer eller äta på restaurang.
På samma plats hittar ÅU också en grill – Antti Kankaisto öppnade den i fjol och höll då öppet tre månader. I år blir säsongen längre och Kankaisto sköter också jordgubbsförsäljningen i byggnaden intill.
Förutom grillmat säljer han kaffe och bakverk. Efter 14 år i Sagu har han bara gott att säga om stan.
– På sommaren fördubblas befolkningen då sommargästerna kommer.

Hur är det att vara företagare i Sagu?
– Nå, alla säger att det inte finns restauranger här men nu finns det fyra. På vintern är endast kebab-pizzerian vid K-market öppen. Men det går riktigt bra att vara företagare i Sagu, det är socialt och man träffar många människor, säger Kankaisto som också gör annat vid sidan om, som att hugga skog.

Iisa Metsola och Eetu Lindqvist sitter utanför grillen och äter varsin hamburgare. De är på väg till Högsåra i Kimitoöns skärgård där de ska semestra på cykel.
Metsola växte upp i Sagu och bodde här i 18 år. Lindqvist kommer från Raumo och det är där paret bor numera. Lindqvist arbetar för samma arbetsgivare som hälften av hans släkt och även Metsola har hittat jobb i Raumo.
Arbete är avgörande för var paret bosätter sig, konstaterar de. Men Sagu är hemtrevligt och Metsola hyllar stränderna och gemenskapen.
– Det är trevligt att stanna här och passa på att träffa familjen.
Längs med skogarna och åkrarnas Sagu: Mot Karuna!

Stränderna, alltså. Det blir aktuellt att köra ett varv i rondellen och vidare mot Karuna, den tidigare kommunen som slogs samman med Sagu 1969. Gröna åkrar breder ut sig längs vägen. De pryds av enstaka rallarrosor och ett trähus eller en lada här och där, och förstås skog, skog och mera skog.

Det lönar sig definitivt att göra ett stopp vid Karuna kyrka – utsikten är hisnande. Själva kyrkan, som stod klar 1910, är inte riktigt lika imponerande som kyrkan i Sagu.

Återvände efter 20 år

Några kilometer österut ligger stranden i Rantola, och invid den restaurangen Rantolan Puoti som brukar vara populär sommartid.
Här ligger också ett hus där det ordnas en sommarutställning med flera konstnärer.
På stranden har Jari Haltsonens dotter just klivit upp ur havet och letar efter sin handduk. Solen steker och i sanden väntar Haltsonen, också han en av kommunens egenföretagare.
Haltsonen bodde 20 år på annan ort på grund av arbete och kärleken. Men nu har han återvänt till orten där han växte upp.
– Jag trivs med lugnet. Det är inte så trångt här, säger han.
De är de enda på stranden i dag och jag åker vidare österut, till campingområdet Sarapisto. Här är gästerna flera på stranden och en simskola ska snart inledas.

Pia Jansson hör till de mer frekventa gästerna och bor på orten. Hon sitter med sin son och äter en pizza vid ett bord i skuggan.
– Vi kommer hit nästan varje dag på sommaren, säger hon och nämner också Sagus kulturutbud och hemtrevlighet som kommunens styrkor.

Hyresbostäder saknas och många pendlar
Pia Jansson arbetar i Åbo och kör dit varje dag.
Hon är inte ensam om det. Flera av de som ÅU intervjuar lyfter fram att det gärna skulle få finnas flera arbetsplatser i kommunen. Detsamma gäller hyresbostäder, som kanske kan locka fler än de som vill ha egnahemshus eller äga sin bostad.
En snabb koll på två webbsidor där hyresbostäder utannonseras visar att det bara finns en bostad att hyra just nu – ett egnahemshus på 160 kvadratmeter (28.6).
Då jag styr kosan hemåt villar jag bort mig på några småvägar. Det är vilsamt för en Åbosjäl och en liten del av mig önskar att jag hade en cykel – här finns två alternativ som hör till Ekrutterna.
LÄS OCKSÅ

”Livet är nära” är kommunens slogan
I samband med vår artikelserie frågar vi Sagus livskraftskoordinator Sari Lintula följande frågor:
Önskar sig kommunen flera invånare?
– Självklart önskar vi oss flera invånare. I Sagu finns det fantastisk småbarnspedagogik, fantastiska skolor och service. Havet, naturen och gemenskapen är våra styrkor. Tillsammans med Åbo växte Sagus befolkning mest i Egentliga Finland år 2023, med 2 procent tack vare invandringen.*
Hur försöker kommunen locka till sig flera invånare?
Sagu är en trygg och hemtrevlig gemenskap att leva och verka i. Vi marknadsför tomterbjudanden i kommunen, skolorna, småbarnspedagogiken samt satsar på kulturen, bland annat museet och sommarteatern, samt stöder olika kulturevenemang och -föreningar.
Med vilken slogan marknadsför ni er själva?
”Livet är nära” (Elämä lähellä).
Vad måste man uppleva eller göra i Sagu?
Det havsnära Rantola i Karuna är en härlig plats att vara på en sommardag. Där finns restauranger, en badstrand, utsiktstornet i Maalu, den fantastiska kyrkan vid havet och församlingshuset som tidigare var en svenskspråkig folkskola. Vi har fantastiska badstränder i Marjaniemi och Sarapisto (campingområdet, red.anm.) också. Den 552 år gamla kyrkan i Sagu är ett måste. Peter Pan-pjäsen har premiär den 5 juli på sommarteatern och en utställning om bland annat de som evakuerades till Sagu under krigstiden öppnade i Sagu hembygdsmuseum i juni. I början av augusti ordnas Sauvon Elopäivät, en traditionell marknad med många utställare.
*Sagu har 2 974 invånare och fick 57 nya invånare år 2023.

Du hittar de övriga delarna i sommarserien här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.