Kimitoöns Erika Strandberg: Stark lobbning behövs för tvåspråkig vård

Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg instämmer på många punkter med de slutsatser som görs i THL:s utvärdering av hur hälso- och socialvården fungerar i Egentliga Finland, en utvärdering som blev offentlig i går.
Men när det kommer till behovet av tvåspråkig vård, som rapporten inte desto mer nämner, ser Strandberg ett behov av mullvadsarbete av både politiker och tjänstemän.
– Det behövs otroligt mycket lobbning för att tvåspråkiga lösningar ska finnas i välfärdsområdet.
– Det är väldigt viktigt att vi som har intresse av att få svensk- och tvåspråkigheten att fungera jobbar tillsammans i uppbyggnadsarbetet. Att vi för en diskussion om vad som är det mest viktiga att prioritera.
Har fått bra insyn i regionala gruppen som planerar välfärdsområdet
I Egentliga Finlands planerande organ för övergången till välfärdsområdet, den såkallade vate-gruppen, är Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén en av tretton medlemmar och Erika Strandberg är hans suppleant. Det har varit betydelsefullt också för Kimitoöns kommun, tycker Strandberg.
Suppleanter har inte närvarorätt på möten, så även om hon sällan deltagit i dem har kommunen en pågående dialog med och insyn i planeringen.
– I och med representationen i ”vate” har jag inte varit speciellt orolig för att inte Åbolands röst skulle höras. Det finns många kommuner som inte alls är med, säger Strandberg.
Nygrén säger att arbetet i ”vate” har varit väldigt ordförandedrivet, och då är bra att ordförande Matti Bergendahl gärna lyfter fram styrkan i tvåspråkigheten i regionen.
Men Nygrén är i viss mån orolig för vad brådskan medför då det är en så omfattande omstrukturering av social- och hälsovården som är på gång.
– Även om tvåspråkiga aspekter får medhåll, kan man ibland höra att ja, det där är viktiga frågor vi får återkomma till.
Nygrén föreslår regionchefer för landskapets fem regioner
– Hur själva organisationen ska se ut har vi inte diskuterat än, men jag har lyft fram att vi behöver en åboländsk ”sote”-central, dels i Pargas och på Kimitoön, dels något som byggs upp i Åbo.
– Jag har också föreslagit att det skulle utses regionchefer för att koordinera arbetet, Åboland är en region av fem i Egentliga Finland.
– Regioncheferna skulle inte ha budgetansvar och inte splittra välfärdsområdet, utan koordinera sina regionen och under en övergångsperiod göra det lättare för dem som ska jobba med ledningen av det nya välfärdsområdet. Annars blir jag lite bekymrad för hur allt ska fungera från 31 december 2022.
Ny roll för Åbolands sjukhus applåderas av Kimitoön
Att Åbolands sjukhus kunde få en ny roll, och bli en social- och hälsovårdscentral med tvåspråkig status ligger i Kimitoöns intressen, tycker för sin del Erika Strandberg.
– Vid sidan om att vara en social- och hälsocentral kunde sjukhuset bli en enhet som sköter administrativa uppgifter för tvåspråkig vård, som rekrytering och andra gemensamma frågor. Det är något vi aktivt diskuterar och som Kimitoön hoppas på.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.