Kimitoöns digitala butik för närmat har öppnat för beställningar – första i Egentliga Finland

Den första digitala närmatsbutiken i Egentliga Finland, ”Kimitoöns foodhub” har nu öppnat för beställningar.
I den kan man handla produkter som är producerade av 13 olika producenter på Kimitoön. I de olika kategorierna kan hitta till exempel jordgubbar, potatis, tomat, sallad, örter, sill, sylt, limpa, tårtbotten, korv och saft.
Det finns nästan 100 olika produkter att välja mellan.
Beställ, betala, hämta
Kort och gott går det till så att man beställer sina produkter som i vilken webbutik som helst, betalar och sedan hämtar sin färdigpackade närmatskasse i Kimito centrum, vid Villa Lande, vid angivna datum.
— Det här är ett kund-konsument-baserat system, som inte konkurrerar med gårdarnas direktförsäljning, utan snarare är ett komplement. Konsumenten är den stora vinnaren, som slipper åka runt till flera gårdar för att handla produkter. Här finns dessutom unika produkter från småskalig produktion som inte finns i mataffärerna, säger Jonas Bergström.
Han leder leader-samarbetsprojektet ”Närmat i samarbete”, som ligger bakom satsningen, tillsammans med Stella Törnroth.
Målsättningen med projektet är att göra närmat mer lättillgänglig.
Beställningssidan når man via Kimitoöns turistiska webbplats. Där kan man plocka ihop sin egen kasse, eller välja den färdigt komponerade midsommarkassen som innehåller de mest använda råvarorna till midsommarveckoslutet för två personer.

Skärmdump från Kimitoöns foodhub.
Plattformen där man gör sin beställning och betalning är leasad av Nylands mat, som under flera år har utvecklat konceptet i Helsingforsregionen med gott resultat.
Denna foodhub-modell testas vid minst två tillfällen denna sommar. Beställer man senast den 15 juni kan man hämta sin kasse mellan den 17 juni klockan 11 och den 19 juni klockan 15. Nästa chans ges veckan därpå.
Transparent prissättning
Förutom fördelen att man smidigt kan hämta sin färdigpackade matkasse, är detta sätt att handla transparent.
För varje produkt kan man se var den är producerad samt hur mycket av försäljningspriset som går till producenten, till foodhuben och till skatt.
— Ärligheten i detta system är något vi gillar skarpt, och i synnerhet eftersom ärlighet och kvalité är ledord som genomsyrar den dagliga verksamheten hos våra lokala närmatsaktörer. Här finns inga hemligheter gällande produktionsmetoder eller råvarans ursprung, tvärtom visar många gårdar gärna upp sin verksamhet från insidan, säger projektledarna Bergström och Törnroth.

Jonas Bergström och Stella Törnroth driver projektet Närmat i samarbete.
Fortsättning följer
Går försöket med närmatskassen bra hoppas man kunna utöka verksamheten till nästa sommar, både vad gäller antal tillfällen och anslutna producenter.
19.5.20 kl. 11.17: Rubriken rättad från ”första i Finland” till ”första i Egentliga Finland”.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.