Kimitoöns befolkning ökar som aldrig förr – nya rekord också gällande turismen

Aldrig förr har man på Kimitoön upplevt en liknande befolkningsökning som nu. Enligt Statistikcentralens preliminära siffror har Kimitoöns kommun en befolkningsökning på plus 17 personer sedan år 2020.
Med hjälp av en enkät undersöker kommunen vilka faktorer som inverkat på de nyinflyttades beslut att välja Kimitoön som boplats.
– Precis som i föregående års enkäter, står det genom den färskaste undersökningen också klart att närheten till naturen och skärgården, samt en lugnare takt i vardagen, är de element som väger tyngst i valet att flytta hit. Men även tryggheten och möjligheten att jobba på distans har haft betydelse, säger Kimitoöns turism- och destinationsutvecklare Stella Törnroth i ett meddelande från kommunen.
De platser Kimitoön erbjuder för distansarbete i DIT-center i Dalsbruk användes i fjol mer än tidigare: antalet reserverade dagar steg från 140 år 2020 till 180.
Fler områden ska planeras
Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg ser en utmaning att i att få den positiva trenden att fortsätta, men tror dock att de som väl flyttat till Kimitoön och investerat i sitt liv här nog stannar kvar.
– Vi ska planera fler områden för boende, till exempel sådana som lämpar sig för hybridboende, säger Strandberg.
Rekord även på turismsidan
Förutom inflyttningen intresserar Kimitoön också som besöksmål. Med coronapandemin ökade den inhemska turismen nationellt. Kimitoön slår med siffran 45 000 registrerade övernattningar år 2021 alla tidigare rekord.
Enligt kommunens meddelande ökade den inhemska och internationella turisternas övernattningar i Kimitoön med 33 procent jämfört med år 2020. Övernattningarna i oktober ökade med 20 procent.
– Ser man på coronaläget nu verkar det som att vi kan ha en ny inrikesresesäsong i sommar, som är lika stark som de senaste somrarna, säger Strandberg.
Kommunen vill förbereda sig på det här genom att vara med och stöda företagen.
Bra om den nedgående trenden har brutits. Kanske pandemin har gjort att man söker en tryggare tillvaro?
När jag föddes på ön för 70 år sedan fanns där mer än dubbelt flera invånare än idag. Mycket fler än vad det fanns i Pargas. Efter jordbrukets mekanisering måste folk flytta till Åbo- och Helsingforsregionen för att inte tala om den stora emigrationen till Sverige.
Men bra om det nu svänger. Öns nuvarande servicenivå håller nog för en stark inflyttning. Fint också att kommunen samarbetar så bra med tredje sektorn.
Månne vi inte ser här resultatet av utvecklingsavdelningens mångåriga och systematiska arbete. Bra jobbat!