Kimitoöns äldreomsorgschef saknar värdediskussion om framtida vård

Helhetslösningen för äldreomsorgen på Kimitoön har sedan fullmäktiges aftonskola den 1 juni varit tillgänglig för allmänheten.
Dokumentet presenterar fem alternativ för hur äldrevården kunde ordnas i framtiden (se nedan). Dessa presenterades under aftonskolan av äldreomsorgschef Eva Manelius.
Hon hade dock väntat sig ett större engagemang för denna efterlängtade utredning.
— Jag måste erkänna att aftonskolan var en besvikelse. Jag hade fått en föreställning om att aftonskolan i juni skulle handla huvudsakligen om äldreomsorg, men så blev det inte. Med den knappa tidsresursen jag fick för presentationen fanns det ingen tid att redogöra för bakgrund, statistik och befolkningsprognoser. Det tycker jag är synd. Visst fanns det frågor, men väldigt få. Resten av tiden gick till att diskutera bildningens frågor, säger Manelius.
Hon är förvånad över det plötsliga ointresset för äldreomsorgen från beslutsfattarna, och undrar om det redan finns ett inofficiellt beslut om saken.
”Främst har jag jobbat ensam med dessa frågor”
Organet som håller i trådarna för helhetsutredningen är styrgruppen för Balans 2020, som fick detta som uppdrag på hösten 2019.
— Jag har varit med på ett enda av styrgruppens möten, i mars i år. Främst har jag jobbat ensam med dessa frågor, säger Manelius.
Något Manelius saknat under processens gång är en bredare diskussion kring mänskliga värderingar, där även allmänheten skulle involveras.

Äldreomsorgschef Eva Manelius. Foto: Stefan Homström
En hönan eller ägget-situation
Parallellt med helhetslösningen har ”Plan för att stödja den äldre befolkningen” – ett äldrepolitiskt program utarbetats. Planen såg Manelius som nödvändig att få färdig, eftersom helhetsutredningen ska bygga på fakta som reds ut i den.
Planen handlar till exempel om målsättningar, visioner, befolkningsutveckling, nuvarande vårdplatser samt framtida behov. Detta är ett dokument som en kommun enligt lag bör ha, men som Kimitoön saknat sedan 2018.
— Planen ger ramar för beslutsfattarna och underlag för hur man kan tänka och tycka i frågan om framtida äldrevård.
Ett aktuellt problem är att planen har fastnat i beslutsmaskineriet då omsorgsnämnden remitterade den på sitt senaste möte (28 maj).
Planen kommer alltså tillbaka till Manelius bord, men utan direktiv om kompletteringar. Direktivet från beslutsfattarna är att programmet väntar på färdigställd helhetsutredning. En hönan eller ägget-situation har uppstått.
Manelius har inte klart för sig vad agendan nu är och ställer sig tveksam till om beslutsfattarna förstår hur viktigt det äldrepolitiska programmet är.
Äldrerådet vill ha planen godkänd
Råd för äldre och personer med funktionsnedsättning har haft en aktiv roll i planen och kommer nu att ge ett utlåtande till kommunstyrelsen.
— Rådet tar starkt ställning till att planen nu borde fås till godkännande, säger rådets ordförande Johan-Gustav Knuts.
För övrigt anser rådet att merparten av äldrevården fortsättningsvis borde produceras i kommunal regi.
— Nuvarande system har ju fungerat, varför skulle vi göra det sämre? tycker Knuts.
Rådet har en plats i Balans2020-gruppen, och Knuts tycker att man fått sin röst hörd genom hela processen i utarbetandet av helhetslösningen.
De fem alternativen för äldreomsorgen i korthet:
Ett enda kommunalt vårdkluster i Hannahemmet, Dragsfjärd.
Hela äldrevården privatiseras, även hemvården. Som möjliga aktörer nämns här Yrjö & Hanna stiftelsen samt Folkhälsan.
Status Quo – att fortsätta som förut. Dock gärna så att seniorboendet i Dalsbruk förverkligas av Yrjö & Hanna stiftelsen.
Två kommunalt drivna enheter: Hannahemmet och Silverbacken. En privat aktör tar över Almahemmet på Mästarevägen. Seniorboende byggs i Dalsbruk av Yrjö & Hanna stiftelsen.
Två kommunalt drivna enheter: Hannahemmet och Almahemmet. Gamla Almahemmet rivs och här byggs nytt av kommunen eller av en privat aktör.
År 2040 uppskattas kommunen behöva 145 vårdplatser.
För närvarande är antalet dygnetruntplatser 112 (98 av dem på kommunala boenden).
Cirka 10 procent av kommunens 75 år fyllda personer vårdas i dag inom dygnetruntvård.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.