Kimitoöns äldre på bild och i bok


Här har många tittat in på vägen till butiken. Marianne Jokinen t.h. berättar om bilderna för en besökare.
Det är först då man förlorar sina sinnen som man verkligen förstår hur viktiga de är för människan.
Så säger Gerda Stenström, en av de drygt 20 äldre Kimitoöbor som har intervjuats och fotograferats för utställningen ”Det här vill jag säga”.
Den visades första gången vid Norpas-festivalen i Dalsbruk 2015. Tanken var att det därefter skulle ha blivit en bok men inga bidrag gavs.
– I våras fick vi sedan bidrag av Svenska Kulturfonden så vi gick vidare med bokprojektet, och beslöt att ställa ut bilderna också i Kimito, säger Marianne Jokinen.
Hon har tillsammans med Helena Laakkonen och Stig-Göran Olin svarat för kontakter och texter medan Ritva Kovalainen har tagit bilderna.
– Alla intervjuade är minst 80 år, alltså födda före andra världskriget. De har berättat om sina sätt att ta sig genom de svåra tiderna. Tidigare har de kanske inte alls velat tala om dem. Deras berättelser är så intressanta att det känns som om vi borde fortsätta intervjua de äldre, det finns många man borde prata med, säger Jokinen.
Utställningen i pop up-rummet vid Kimitos K-affär har varit öppen ett par veckor och stänger i kväll klockan 21. Boken finns att köpa i lokala affärer men kan också beställas per mejl av Kovalainen.
De intervjuade är Alfhild Ekebom, Myrtle Forsman, Adam Korpak, Åke och Berit Mattsson, Mona Nurmio, Anna-Liisa Rokka, Esko Salmela, Greta Sjöblom, Nils Sjöblom, Gerda Stenström, Gunnar Grönqvist, Gunnar Gustafsson, Bertel Henriksson, Stig Sundahl, Helena Söderman, Olof Österberg, Anneli Rautiainen, Toivo Vasama, Leo Vainio samt Paula och Mauno Honkanen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.