Förflytta dig till innehållet

Kimitoönämnd betonar daghemmens och skolornas betydelse för kommunen: "Inget större lär hända 2020"

Ryggsäckar hänger på rad på ett staket

Hur mycket ska man spara på daglig verksamhet för barn och unga? Den frågan ställer Kimitoöns bildningsnämnd. Foto: Monica Forssell


Också Kimitoöns bildningsnämnd diskuterade denna vecka utredningen om vilken service som ska finnas på Kimitoön i framtiden, och gav ett utlåtande till kommunstyrelsen.
Bland alternativen i utredningen presenteras såväl stängningar av verksamhetspunkter, som sammanslagningar och andra synergier.
Nämndens ordförande Hanna Guseff (SFP) poängterar vilket stort och viktigt serviceområde skolor, daghem och bibliotek är, och att eventuella stängningar alltid har långtgående konsekvenser, som noga bör övervägas.
— De funktioner invånarna har daglig kontakt till, som daghem och skolor är viktigast. De är viktiga för invånare, för inflyttare och har en betydelse för potentiell utflyttning, säger Guseff.
Dam i ett café

Hanna Guseff är bildningsnämndens ordförande.


På sikt kommer timresursen i skolorna att minska till följd av ett sjunkande elevantal. Nämnden ser att man då kunde slå ihop undervisningsgrupper och även skolor i vissa byar. De tomma skolfastigheterna skulle då säljas.
Nämnden anser att man gärna kunde tänka i vidare banor och slå ihop olika funktioner i byar som skulle fungera i samma fastighet, som till exempel skola och bibliotek.

”Inget större lär hända 2020”

Guseff poängterar att det nu är på lång sikt som servicestrukturen diskuteras.
— Det här är den första diskussionen, som kan bli riktgivande för hur man går vidare. Inget större lär hända 2020, men kanske 2022 och 2023, konkretiserar Guseff.
— Eftersom elevantalet sjunker måste vi göra något. Minskar antalet elever i en skola med 50 procent har det en betydelse för antalet klassrum och lärare.
Ett av alternativen i utredningen presenterar olika modeller för hur skolorna i Dalsbruk kunde slås ihop helt eller delvis. Här finns Dalsbruks skola (åk 1-9) med finska Taalintehtaan koulu (åk 1-6) alldeles intill.
— Det här diskuterade vi mycket. Nämnden är positiv till att slå ihop funktionerna i dessa två skolor. Taalintehtaan koulu kunde flytta till Dalsbruks skola. Men det kommer inte fram i utredningen att alternativet inte är helt oproblematiskt. Eleverna i Taalintehtaan koulu har en bred språklig bas — många har en annan språkbakgrund än finska. Placeras de i en svensk skola kan det bli problem med det språkliga identitetsbygget, säger Guseff.

Skolbyggnad i fler våningar, fotad snett från gaveln. Skolgård syns vid skolan.Arkiv/Emilia Örnmark

Taalintehtaan koulu finns i Dalsbruk och har detta läsår 26 elever i åk 1-6. Foto: Emilia Örnmark

Tummen ner till att stänga Hitis-Rosala skola

Skolan i Rosala ställer sig nämnden i detta skede inte positiv till att stänga, eftersom det just nu verkar finnas en möjlighet till inflyttning på Hitis och Rosala.
— Blir inflyttningen av stämmer inte elevprognoserna, och då är det inte läge att stänga. Dessutom får kommunen skärgårdstillägg för att upprätthålla service i skärgården, påminner Guseff.

Sparar hellre på kök än på skolor

Nätet av kommunala kök hade nämnden svårt att ta ställning till, innan man vet hur resten av servicenätet ser ut på Kimitoön.
Enligt Guseff var några nämndmedlemmar av åsikten att inget får förändras gällande köken, medan den allmängiltiga åsikten var att om man måste spara, så sparar man heller på kostfunktionen än på skolnätet.
— Ja, kommunen måste spara, men vi diskuterade hur stor del av sparbehovet som ska falla på bildningen. Hur mycket ska man spara på daglig verksamhet för barn och unga?
 

En del av Balans2020
Servicestrukturutredningen ingår som en del av tre i kommunens sparprogram Balans2020.
Utredningen kommer med möjliga alternativ om vilka sparåtgärder man kunde göra inom skolor, daghem, bibliotek och köksfunktion.
Fullmäktiges aftonskola diskuterar utredningen den 1 juni.
Kommunstyrelsen fattar beslut om utredningen den 15 juni.
Slutligt beslut om servicestrukturen fattas av fullmäktige den 22 juni.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter