Kimitoön vill greppa problem kring buskörning – också kommundirektören bekymrad

Inom Kimitoöns kommuns ledning är problemen kring buskörning och annat ofog i Kimito centrum aktuella, även om detta kanske inte just nu syns utåt.
Buskörning nattetid i Kimito centrum, som enligt en tidigare ÅU-artikel pågår under veckoslutet så gott som året om, har diskuterats häftigt på sociala medier och ett initiativ om saken har lämnats in till kommunen.
Initiativet lämnades in i början av augusti som en vädjan om ett aktivt deltagande från kommunen för att få bukt på buskörandet innan allvarligare olyckor sker.
Hur oroliga är ni över buskörningen?
– Det är bekymmersamt. Det är viktigt att alla har en plats i samhället men det får inte inverka på andras trygghet eller egendom, säger Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg.
Hon vill dock poängtera vikten av att inte generalisera och peka ut alla ungdomar som skyldiga till buskörning och annat ofog, som till exempel skadegörelse. Någon generaliserande slutsats om att ofog i centrum tyder på att unga på Kimitoöns skulle må dåligt vill Strandberg inte dra.

Problemen löser man inte över en natt
Problemen kommer under hösten att tas till diskussion i kommunen på flera plan, delvis som ett resultat av initiativet. Strandberg förklarar att aktuella initiativ är av typen där det tar längre tid att få till stånd djupgående åtgärder. Att få stopp på buskörningen och annat ofog i Kimito centrum är inget man löser över en natt.
Kommunen kan i sin roll som samhällsaktör lyfta fram trygghetsaspekter och se saken ur ett bredare perspektiv.
– Kommunen kan inte komma med förbud eller förpliktelser, men vi kan få till stånd attitydfostran och attitydförändringar genom att skapa en samhällsdebatt som når ända hem till köksborden, säger Strandberg.
Upp i trafiksäkerhetsgrupp och mångprofessionell arbetsgrupp
Saken kommer att diskuteras i Kimitoöns trafiksäkerhetsgrupp i månadsskiftet. I arbetsgruppen ingår representanter från ett brett urval sektorer.
I gruppen ingår bland annat tjänstemän från den tekniska sidan och från bildningssidan, från social- och hälsovården och dessutom representanter från polis, yrkestrafikkåren, ungdomsparlamentet, NTM-centralen och räddningsverket.
Kimitoön har en plan för trafiksäkerhet, som bland mycket annat omfattar samarbete, trafikfostran, kommunikation och trafikmiljöfrågor. Trafiksäkerheten ser man som en del av arbetet för att främja välfärd i kommunen.
Vidare kommer ärendet under hösten också att lyftas fram i Kimitoöns mångprofessionella arbetsgrupp. Här ingår bland annat skolkuratorer, personal från familjeservicen och ungdomsarbetet samt polis.
– Från kommunen måste vi se till alla invånargrupper och ge folk med olika synvinklar möjlighet att komma till tals. Det här är viktigt för att åtgärderna ska bli verkningsfulla.
Enligt Strandbergs uppfattning har Kimitoöns polispatrull ett aktivt grepp om situationen och gör vad den kan.
– Men här finns bara ett arbetspar – det räcker inte till för att vara på plats dygnets alla timmar.
Ytterligare kan ofogen i centrum tas i beaktande i den nya versionen av Kimitoöns välfärdsberättelse som snart ska skapas.
– 16–19-åringarna kan i den få en större tyngd, vilket har betydelse då man beslutar om vart pengar och insatser fördelas.
Eget ställe att köra på?
I diskussioner har det lyfts fram att ungdomarna borde få ett eget ställe där det är tillåtet att sladda runt med bilar och mopeder.
Enligt Strandberg är det här någon man undersökt flera gånger under åren och kommit fram till att övervakning av ett sådant ställe då krävs.
– Då handlar det inte längre om att fritt samlas, vilket hör till ungdomen. Kanske ett sådant alternativ då inte träffar helt rätt, funderar Strandberg, som anser att ungdomar ska höras om det här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.