Kimitoön tar sig an sin renoveringsskuld – många skolhus aktuella för mindre ingrepp

Eftersom Kimitoön enligt budgetförslaget för år 2023 har en stark ekonomi med ett överskott på 3,4 miljoner euro är det tänkt att man ska passa på att göra ett ryck för att hinna i kapp renoveringsskulden.
Ungefär hälften av Kimitoöns investeringar nästa år handlar om fastighetsunderhåll (2 miljoner euro av totalt 3,51 miljoner).
– Den kommunala sektorn har ett väldigt stort fastighetsinnehav som kräver ständigt underhåll. Minskade resurser har gjort att det inte har kunnat prioriteras och renoveringar har styrts framåt och därför finns det överlag en stor underhållsskuld, säger Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg.
Hon ser naturliga orsaker bakom att många fastigheter nu måste repareras – det handlar om allt från nya fönster till fasadrenoveringar och rörbyten för några tiotusen euro per byggnad.
Det här gäller till exempel Hitis bibliotek, Dalsbruks skola, Sofia daghem i Västanfjärd, Hitis- Rosala skola och Taalintehtaan koulu. Också Amosparkens skola i Kimito får sin del, men här är det bland annat en busshållplats med regn- och vindskydd samt kameraövervakning som är aktuellt.
De större fastighetsåtgärderna handlar bland annat om nya värmesystem i skol- och dagisbyggnaderna i Västanfjärd (200 000 euro), nya fönster och ny fasad i en flygel i kommunkansliet samt förnyande av avlopp (175 000 euro).
I Kimito skolcentrum fortsätter renoveringarna som pågått i åratal, där det nästa år blir aktuellt bland annat med en el- och rörsanering (295 000 euro).
Vidare ska Dalsbruks brandstation få en ny ventilationsmaskin och renovering av yttertak, medan hälsovårdscentralens gamla del i Kimito ska få nytt tak (300 000 euro).
Renoveringen av Hannahemmet får enligt nuvarande budgetförslag vänta ett år, men 2024 skulle det bli aktuellt bland annat med dränering och förnyande av avdelningskök.
Ekonomiskt läge även för att aktualisera cykelväg
Gällande det ekonomiska spelrummet som Kimitoöns budgetförslag ger lyfter Strandberg gärna fram också satsningen på framtida cykelvägar.
Steg ett är anslag för en cykelvägsutredning (35 000 euro) som kommer med kostnadsförslag i grova drag.
Det långsiktiga projektet kan enligt Strandberg resultera att i alla fall vissa avsnitt av den länge efterlängtade cykelvägen från Strömma ända till Dalsbruk kan bli verklighet.
Projektet ska man lobba för och förhoppningsvis få med staten som medfinansiär.
– Det är ekologiskt med cykelvägar och så gynnar de förutom invånare också besökare och turister, säger Strandberg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.