Kimitoön tar in ny konsult för att granska öns omsorg


ÅU-Foto
Kimitoön tar än en gång hjälp av utomstående expertis för att få grepp om social- och hälsovården på ön. Kimitoöns omsorg har under årens lopp varit föremål för flera olika undersökningar och utredningar.
Den här gången kallar man in Liisa Ståhle, numera pensionär men fram till hösten 2017 omsorgsdirektör i Kyrkslätt.
Initiativet till utredningen är kommundirektör Anneli Pahtas.
Omsorgschef Maria Wallin informerade Kimitoöns omsorgsnämnd om utredningen i torsdags. Enligt Wallin ska utredningen ge en utomståendes syn på öns omsorg och den ska vara klar i slutet av januari.
– Jag hoppas att Ståhle beaktar de speciella förhållanden som råder på Kimitoön. Kommunen är glest befolkad, avstånden är långa och det finns både finskspråkiga och svenskspråkiga invånare. Kimitoön och Kyrkslätt liknar inte varandra på något sätt, konstaterar Wallin.
Wallin själv har under arbete flera olika utredningar, varav den första ska vara klar redan den 11 januari. Den är en del av kommunens åtgärdsprogram Balans 2020 och granskar vilka ekonomiska konsekvenser en försäljning av äldreboendena Almahemmet och Hannahemmet skulle kunna få för kommunen.
– Det är ingen lätt uppgift att göra en dylik analys eftersom det ju saknas uppgifter om vad eventuella privata aktörer är beredda att betala för verksamheten och fastigheterna, säger Wallin och tillägger att det dessutom finns många olika aspekter att beakta vid en eventuell försäljning.
Som exempel nämner Wallin att vårdfastigheterna har ett balansvärde som måste beaktas, att en försäljning får konsekvenser för personalen och att man blir tvungen att upphandla mellan 32 och drygt 80 vårdplatser för äldre om man inte längre har platser i egen regi.
ÅU nådde inte på fredagen kommundirektör Anneli Pahta för en kommentar.
”Kimitoön tar än en gång hjälp av utomstående expertis för att få grepp om social- och hälsovården på ön. Kimitoöns omsorg har under årens lopp varit föremål för flera olika undersökningar och utredningar.” Ovanstående står att läsa i ÅU av den 22 december 2018.
Att kommundirektören nu tar hjälp av en utomstående konsult med praktisk erfarenhet av verksamhetsområdet ser jag som ett bästa försök att få ett grepp om hela problematiken. Man kan fråga sig vart de påstådda tidigare undersökningarna och utredningarna tagit vägen. Vad har de gett i fakta, slutledningar och rekommendationer. Och framför allt i beslut och verkställande! Vad har gjorts eller inte gjorts efter tidigare undersökningar och utredningar? Hoppas vi får se en bra rapport med klara rekommendationer och en utstakad väg framåt som kan verkställas. Det behövs!
Bara en knapp vecka sedan det beslöts om anställningstopp, men vad gör kommundirektören? Jo anställer en konsult och beslutsfattarna säger inget. Tänk att inget kan beslutas inom denna kommun utan dyra konsulter. Pallervantar hela bunten.
Mera konsulter!!! De finns de pengar till!!! No huh huh