Kimitoön stöps om efter vårdreformen – tar ett steg närmare vardagen och invånarna

År 2022 blir året då Kimitoöns kommun ska hitta sin nya identitet och sin nya roll. Det handlar förstås om vårdreformen och de nya välfärdsområdena dit all social- och hälsovård flyttas över år 2023 – en enorm förändring för kommunerna.
Sida vid sida med coronarelaterade ärenden är det reformen som ligger överst på kommundirektör Erika Strandbergs bord just nu, då ÅU hälsar på för att blicka framåt på det nyss inledda året.
– Utmaningen år 2022 blir att fundera vad Kimitoöns kommun blir efter reformen. Vad blir kvar av kommunen? inleder Strandberg.
Arbetet med att skapa den nya organisationen är i startgroparna. Gällande den operativa organisationen kan förändringar bli aktuella redan i år, medan förtroendeorganisationen väntas vara oförändrad ännu detta år.
– Det handlar om nyskapande, på ett positivt sätt, säger Strandberg, som poängterar att ingenting i kommuninvånarnas vardag genast kommer att ändra.
Viktigt med plats för kreativitet
Redan under fler år har Kimitoön bäddat för reformen genom att minska personalstyrkan. Sedan 2019 har årsverkena minskat med 43. Varje gång det blir aktuellt att förlänga tidsbundna kontrakt eller ersätta anställda som går i pension tänker man sig noga för.
– Säkert blir det framöver fler uppgifter som faller bort, säger Strandberg.
Men samtidigt framhåller hon vikten av att det framöver ska finnas plats för kreativt arbete i kommunen vid sidan av det rent administrativa. Detta för att man ska kunna se möjligheter, hitta på nytt och utveckla Kimitoön för invånarnas bästa.

En smidig, smart och samarbetande Kimitoön
Det som blir kvar av Kimitoöns kommun efter reformen ser Strandberg gärna att genomsyras av smidighet, smart resursanvändning och en mer aktiv delaktighet av invånare, föreningar, företag och organisationer.
– Kimitoöns muskler blir mindre. De muskler vi har kan vi stärka genom dialog. I strategiarbetet har vi redan använt oss av rundabordssamtal med olika aktörer och mera sådant ska det bli.
Strandberg har sedan hon tillträdde som kommundirektör i april 2021 försökt träffa många företag. Hon tror på att kommunen vinner på att ha direkt kontakt med dem.
– Vi har ett bra flyt just nu. Signalerna från företagarna är positiva – det finns nya tankar, aktuella nyetableringar och företag flyttar runt och utvecklas.
Ett steg närmare vardagen
Från att kommunen långt har verkat som en myndighet och en serviceproducent ska nu Kimitoöns kommun sträva efter att bli en partner och ta steget närmare vardagen på Kimitoön.
Strandberg vill att kommunen ska bli bättre på samarbetsuppdrag tillsammans med föreningar och organisationer. Tillsammans kan hitta meningsfulla mål för de resurser som finns i till exempel föreningarna.
Ett konkret exempel Strandberg lyfter fram är Kimitoöns samarbete med Eugeniaföreningen: Den marina linjen vid Kimitoöns gymnasium anlitar föreningen för dess kunskap och jakten Eugenia som plats för praktisk inlärning – genom det får föreningen ekonomiska möjligheter att anställa behövlig skeppare för sommarsäsongen.

– Jag tror starkt på den marina linjen och på att vidareförädla den. Den är ett starkt visitkort för Kimitoön och har en stark koppling till båtbranschen, säger Strandberg och poängterar att Kimitoöns båtkluster är ett av de starkaste i landet.
Strategi, välfärdsberättelse, klimatprogram
Förutom reform och corona är det en hel del annat på gång i Kimitoöns kommun i år.
Den nya kommunstrategin för år 2022–2025 ska godkännas i fullmäktige i februari, liksom välfärdsberättelsen.
– Välfärdsberättelsen får nu en allt större roll då kommunen framöver ska fokusera på förebyggande arbete. Det finns till och med statsandelar kopplat till det här.
Också arbetet med Kimitoöns klimatprogram ska inledas. Det ska skapas genom en process där föreningar och medborgarorganisationer är delaktiga.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.