Kimitoön satsar synligt på att få fritidsbor att bli fast bosatta — målet är 70 fler inflyttare per år


Kimitoön försöker locka fler inflyttare och lyfter i marknadsföringskampanjen fram bland annat vackra vyer från ön. Foto: Kimitoön pressbild/Cami Moberg
Ett arbete som fick en knuff framåt av coronan är Kimitoöns så kallade inflyttningskorridor, som koordineras av kommunens utvecklingsavdelning. Kort och gott handlar det om strävandena att få fler inflyttare till Kimitoön.
Allt fler fritidsbor utnyttjade under våren möjligheten att distansjobba från Kimitoön, och har tillägnat sig det arbetssättet. Nu vill kommunen ta vara på det här och har startat en inflyttningskampanj som riktar sig främst just till fritidsbor.
I två olika fritidboendeundersökningar från 2011 och 2017 säger 20 procent av Kimitoöns fritidsboende att de vill flytta till Kimitoön permanent.
”Framför näsan på dig”
För kampanjen har man tagit fram en slogan: ”Framför näsan på dig – Ett nytt hem på Kimitoön” som man bland annat kunde se på första sidan av Hufvudstadsbladet tidigare i juni.
— Annonsen fick vi oerhört billigt. En banner har vi också på HBL:s webbsida, som fått 89 000 visningar, säger kommunens utvecklingschef Gilla Granberg.
I och med kampanjen har en ny kampanjsida www.visitkimitoon.fi/flytta lanserats, med egna krafter. Där finns till exempel filmsnuttar om inflyttare och om drömhem, samt nyttig information för dem som funderar på att flytta till Kimitoön. Vidare får fritidsbor hem ett brev med det färskaste materialet om Kimitoön.
Hösten 2020 ska ett fritidsboenderåd inrättas.
— Rådet kan berätta vad man saknar på Kimitoön och vad det är som lockar, förklarar Granberg.
För dem som redan bor på Kimitoön har man tryckt upp vykort, som kan skickas till personer de gärna skulle se att flyttar till Kimitoön. Vykorten finns också digitalt.

Kommunen hoppas att Kimitoöns invånare vill delta i kampanjen genom att skicka vykort. Foto: Emilia Örnmark
Kampanj för September Open-pengar
Kampanjen bekostas med de 30 000 euro som budgeterats för evenemanget September Open, som inte arrangeras i år.
Kimitoön har tre huvudsakliga målgrupper i sikte för kampanjen: Fritidsbor i åldern 50+ som upptäckt att distansarbete fungerar utmärkt på Kimitoön, barnfamiljer i Åbo och Salo som kan pendla från Kimitoön samt ”Citylanttisar”. Citylanttisar beskrivs som kreativa, intelligenta personer som jobbar inom till exempel media och grafisk design och som har hela världen digitalt som sitt arbetsområde.
Målsättningen är att 70 fler än normalt ska flytta till Kimitoön per år, alltså utöver de 250 – 300 personerna som årligen väljer Kimitoön som ny hemort.
Ständigt pågående arbete
Granberg påpekar att bakom kampanjen finns en ständigt pågående tankeprocess för att hålla Kimitoön livskraftig. Kimitoöns första varumärke var Barnens ö, men efter en ny varumärkesprocess marknadsför Kimitoön sig nu under ”Saltstänk och livskraft”.
— Saltstänk syftar på att allt inte är så rosaskimrande, men att kämparanda finns på Kimitoön, till exempel bland företagen.
Att försöka locka inflyttare till Kimitoön är dock inte något nytt i sig. Men en åldrande befolkning där dubbelt fler dör än vad det föds är Kimitoön i skriande behov av inflyttning.
Granberg lyfter gärna fram att arbetet för att få mer inflyttning inte är enbart utvecklingsavdelningens jobb, utan det handlar om vilken bild alla invånare ger av Kimitoön.
— Det här är allas jobb. Det är frågan om gediget teamarbete, ett samspel, en samverkan. ”It takes a village to build a brand”, säger hon.

Gilla Granberg. ÅU-foto
Positiv inflyttningstrend
Just nu visar dock Kimitoöns flyttrörelse på en försiktigt positiv trend. Trots att årets första månader visar på en liten inflyttning (15 i januari, 10 i februari) visade kurvan ännu då negativt på grund av utflyttning. Men i mars har detta vänt. Under den månaden flyttade 50 till Kimitoön, medan 20 flyttade bort. Det ger ett positivt resultat på 30.
Resultatet för april är 17 och för maj 18. Det betyder att Kimitoöborna nu ökat till 6657.
— Jag minns inte att jag skulle ha varit med om dylika ökningar förut, säger Granberg, som lett Kimitoöns utvecklingsarbete sedan kommunsammanslagningen 2009.
Vem kommer ihåg ”Hav i sikte”? Början av 2000-talet?
Så skall det låta duktigt av Kimitoön ta modell Pargas