Kimitoön modell då LSJH tar över slamtransporterna i landskapets 16 övriga kommuner

På bolaget Sydvästra Finlands avfallsservice (LSJH) är man nöjda då Åbo förvaltningsdomstol avslog besväret mot avfallshanteringsnämndens beslut om att slamtransporterna ska bli kommunala, i LSJH:s regi.
— Vi är inte överraskade. Vi har förstått att nämndens beslut fattades i laglig ordning såsom det ska, och det är ju det domstolen ser på, säger invånarservicechef Cati Huhta på LSJH.
Bolaget som ägs av 17 kommuner i Egentliga Finland har ansvaret för kommunernas sop- och slamhantering. Kommunerna har en gemensam avfallshanteringsnämnd som fattar beslut om avfallsservicen.
Kommunernas gemensamma nämnd beslöt om kommunalt transportsystem
Nämnden beslöt hösten 2018 att entreprenaderna för slamtransporterna ska konkurrensutsättas kommunalt, i LSJH:s regi.
Det betyder att hushållet eller fritidsfastigheten med en slambrunn inte längre själv kommer överens med en företagare om slambrunnens tömning, eller bokar in transportföretaget.
Det här dirigeras i stället av LSJH som kan konkurrensutsätta transporterna för ett givet entreprenadområde eller en kommun.
— Så har vi gjort sedan 2013 på Kimitoön, så erfarenheterna därifrån är till stor nytta då systemet ska fungera i övriga 16 kommuner, säger Huhta.

Trots att alla kommuner har representanter i den gemensamma nämnden hade 13 kommuner besvärat sig över nämndens beslut om att transporterna ska bli kommunala. I motiveringarna talas bland annat om att marknaden kan snedvridas, att de lokala entreprenörerna känner sina kunder bäst och att miljön inte gagnas av den kommunala konkurrensutsättningen. Flera transportföretag besvärade sig också till domstolen.
— Miljön vinner garanterat på ett system där vi kan samla vissa rutter och be entreprenörerna tömma fastigheters brunnar på ett område enligt givna intervall. Då blir det inget onödigt körande för att du väljer entreprenör A och din granne entreprenör B, säger Huhta.
— Folk behöver inte heller själv hålla reda på när det är dags boka tömningen, vi sköter bokningarna och vi följer avfallshanteringslagen. Naturligtvis lyssnar vi och tar i beaktande kundens önskemål. Men har någon fuskat och tömt brunnen med tio års intervall blir det tätare tömning, har man följt bestämmelserna förenklas systemet.
LSHJ skaffar inte egna bilar
Huhta påminner också om att LSJH inte har några egna slamtömningsbilar och inte har för avsikt att skaffa sådana heller.
— Vi konkurrensutsätter tömningen så entreprenörerna kan vara precis lika lokala som tidigare, om de deltar i konkurrensutsättningen. Till exempel på fasta Kimitoön har vi ett område vi kallar norra, ett annat södra. Efter senaste konkurrensutsättning, 2019, sköter en lokal entreprenör om båda områdena.
Förberedelserna är i gång
Enligt avfallshanteringsnämndens beslut ska slamtransporterna i de övriga 16 kommunerna övergå till LSJH:s under en övergångsperiod åren 2021-2026.
— Så vi har inte kunnat vänta på domstolens beslut utan att agera. Vi är igång med en förfrågan till fastigheterna om hurdana avloppsvattenbrunnar de har, hur mycket slam det uppstår och hurdan tömningsintervall fastigheten behöver, säger Huhta.
FOTNOT: Den regionala avfallsservicenämnden har tidigare fastställt att slambrunnarna ska tömmas minst en gång om året ifall fastigheten har vatten-WC. Om endast det så kallade gråvattnet från fritidsbostaden leds in i fastighetens system, räcker det att man tömmer avloppsvattenbrunnen vartannat år. Slutna tankar bör tömmas vid behov.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.