Förflytta dig till innehållet

Kimitoön laddar upp för 700-årsjubileum

Emilia Örnmark
Två leende kvinnor bredvid varandra i somrigt landskap
Med sikte på Kimitoön 700. Från kommunen deltar turism- och destinationsutvecklare Stella Törnroth och föreningskoordinator Jill Karlsson i planeringen.

Ett sällan skådat jubileumsår kommer år 2025 att bli – då firas nämligen Kimitoöns 700 år. Det kan kännas som att jubileumsåret ännu är långt borta, men för arrangörerna är förberedelserna redan i full gång.

Jubileet kommer att förverkligas genom ett projekt, för att på så vis få mer resurser till både planering och koordinering av konceptet.

Klart är att en kulturproducent kommer att behövas för att koordinera satsningen.

– Det är ju inte alla dagar vi firar 700 år, så nu ska vi nog dra all nytta vi bara kan av det här, säger Kimitoöns kommuns turism- och destinationsutvecklare Stella Törnroth, som ingår i arbetsgruppen.

Redan har man slagit fast att det blir två huvudfester: En som Kimitoöns församling ordnar den 11 april och en folklig storfest under sommaren.

– Men också företag och föreningar vill vi aktivera. Det ska bli konkreta evenemang under hela jubileumsåret, säger Törnroth.

Sommaren blir en bra tid att kläcka idéer om program, för i höst startar programplaneringen på allvar bland annat genom gemensamma verkstäder.

Förhoppningsvis kan en Leader-finansiering bli aktuell från och med hösten 2023. Enligt Törnroth har man dessutom fört diskussioner i god anda med Föreningen Konstsamfundet, som ska starta en Kimitoön 700 år-fond. Från den kan lokala aktörer ansöka om medel för sitt program.

Jubileumskoncept

Ett varumärke ska tas fram för Kimitoön 700 år-konceptet.

– En Kimitoötröja ska vi förstås ha och så hoppas vi att någon vill göra en minnespublikation om Kimitoöns historia, säger Kimitoöns föreningskoordinator Jill Karlsson.

Karlsson och Törnroth hoppas att jubileumsåret blir något som alla på Kimitoön vill vara med om att göra tillsammans.

Idén kom från motion

År 1925 firades Kimitos 600-årsjubileum i enlighet med den första historiska anteckningen från år 1325. Kimito storsocken bestod av ungefär samma områden som nuvarande Kimitoöns kommun, plus delar av Förby och Bjärnå.

Idén om att uppmärksamma jubileet kommer från en fullmäktigemotion, inlämnat av Kristian Lindroos i april 2021.

Efter det bildades en första arbetsgrupp som i dag vuxit till att bestå av Lindroos, som är ordförande för Sagalunds museistiftelse, Nils-Erik Villstrand, professor emeritus i nordisk historia (Åbo Akademi), Ulla Andersson från Hembygdsforskarna i Kimitobygden, Niina Mura, kyrkoherde i Kimitoöns församling, Stella Törnroth samt Kimitoöns kultursekreterare.

6.6.2023 kl. 9.15: Invånarinitiativ rättat till motion.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter