Kimitoön kan vara redo att fatta investeringsbeslut om nybygge för äldreomsorgen

Då Egentliga Finlands nya välfärdsområde Varha rett ut sina behov för äldrevården på Kimitoön kommer det antagligen att bli aktuellt för Kimitoöns politiker att ta ställning till en investering i storleksklass flera miljoner euro.
LÄS OCKSÅ
Ett nybygge har diskuterats från och till, men Kimitoöns politiker har hittills inte varit överens om en sådan investering.
Ghita Edmark, ordförande för SFP Kimitoön, säger att partiet absolut ställer sig positivt till ett nybygge för äldreomsorgen.

Hon tror att det nu ska vara lättare att få till ett investeringsbeslut i Kimitoön och poängterar att kommunen redan reserverat 100 000 euro för planering av en ny större äldreomsorgsenhet i Kimito i samarbete med Varha.
– Förhandlingar är på gång och vi gör allt vi kan för att ha en god och konstruktiv kontakt med Varha.
Läs också:
Ny aktör aktuell för äldrevårdshus i Kimito – kommundirektören: ”Nu siktar vi högt!”
Tror du att politikerna nu är redo att fatta beslut om en investering i ett nybygge på flera miljoner euro?
– Visst har det varit tveksamt länge. Men problemet under alla år har varit att vi väntat på Varha. Men nu finns det en förhandlingspart, vilket inte funnits tidigare. Det är en stor skillnad. Nu är det inte längre vi som bestämmer om antalet platser och var de ska finnas, säger Edmark.
Samma fråga går till Dalsbrukpolitikern Tomy Wass (VF).
– Antagligen. I vissa fall verkar det som att det får kosta vad det vill bara det byggs på rätt plats, svarar Wass.
Wass ser en satsning på Hannahemmet som vettigast
Själv är Wass inte för ett nybygge.
– Alternativet är att utvidga det befintliga Hannahemmet för att tjäna hela kommunen. Det vore vettigast, då vi ändå har ett fungerande stort äldreboende. Men vi är ju en minoritet som tycker det.
Hannahemmet finns mitt på Kimitoön, i Genböle.
Om Vänsterförbundet kommer att sätta sig emot nybygget då det blir aktuellt kan han dock inte svara på än. Hur som helst ser Wass ett nybygge som en stor risktagning, eftersom hyresavtalet med Varha troligtvis inte skulle sträcka sig över mer än tre år åt gången.

Service- och fastighetsstrategi i nyckelposition
Ghita Edmark ser Varhas kommande service- och fastighetsstrategi som ska vara klar i höst som en nyckelfaktor.
– Det är ju Varha som måste bestämma hur många platser som behövs. Ska Hannahemmet ersättas handlar det om sextio platser, säger Edmark.
Hon konstaterar att nu är det en beställning från Varha som Kimitoön efterlyser. Senare tillägger hon: ”och ett tillräckligt långt hyresavtal”.
Till ekvationen hör förstås också nya Almahemmet (30 platser), där Varha nu tagit över hyreskontraktet med Esperi Care och där Varha redan konstaterat att mer utrymme behövs bland annat för kontor och förråd.
Det tredje offentliga äldreboendet på Kimitoön är Silverbacken i Västanfjärd med endast sexton platser.
Edmark hänvisar till de kritiska personalfrågorna, som förstås inte gäller bara Kimitoön, och ser i den kontexten en fördel i större enheter.

Gemenskapsboenden aktuella
Förutom nybygget är ett seniorboende, eller ett så kallat gemenskapsboende, fortfarande aktuellt i Dalsbruk för Yrjö & Hanna-stiftelsen och åtminstone enligt Edmark har man fortfarande kontakt med Folkhälsan gällande en liknande helhet i Kimito.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.