Kimitoön inleder samarbetsförhandlingar — än så länge oklart vad de kan leda till


Kimitoöns vapen. Foto: Emma Strömberg
Kimitoöns kommun kommer att inleda samarbetsförhandlingar som omfattar hela kommunens personal på cirka 600 anställda.
Det här bestämde kommunstyrelsen enhälligt på sitt möte på måndagen.
Orsaken bakom det här är kommunens sparprogram Balans 2020 och den utredning av servicestrukturen som i och med sparprogrammet inletts.
— Än så länge är ingenting klart gällande vad samarbetsförhandlingarna leder till. Det återstår att se. Men det gäller att i god tid inleda dem, om man vill göra omstruktureringar, som till exempel att flytta eller minska personal, säger styrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist (SFP).
Han berättar att steg ett är att informera personalen, vilket redan torde vara gjort.
— Personalen ska vidare hållas tätt informerad om var vi går och står, säger Liljeqvist.
Än så länge finns inte heller någon målsättning kring hur stor kommunens personal i framtiden kunde vara.
Liljeqvist förklarar att de egentliga samarbetsförhandlingarna inleds först då utredningen av servicestrukturen är klar. Syftet med förhandlingarna är i första hand att uppnå bestående besparingar samt vid behov engångsbesparingar som stöder dem.
Som arbetsgivare är kommunen alltså skyldig att inleda samarbetsförhandlingar ifall det finns avsikter att göra omorganiseringar i tjänsterna och i servicestrukturen.
Kommundirektör Anneli Pahta har tidigare, i ett pressmeddelande den 18 februari, sagt att det i inledningsskedet främst handlar om att ta med personalen och höra deras synpunkter.
Förhandlingarna sköts i kommunens samarbetskommitté. I kommittén ingår fackliga representanter och arbetsgivarens representanter, bland annat Pahta och kommunens förvaltningschef Erika Strandberg.
Utredning i tre delar
I servicestrukturutredningen, som görs av Balans 2020-programmets styrgrupp, ingår tre delar.
Äldreomsorgens helhetslösning ska vara klar för behandling i fullmäktige i maj 2020.
Under våren görs också en utredning av hela servicenätet. I utredningen lyfts fram alternativa lösningar för hur servicen kan arrangeras på kortare och längre sikt. Målet är en plan för hur servicen ska utvecklas på 5–10 års sikt. Den här delen av utredningen ska vara klar för behandling i fullmäktige i maj eller juni 2020.
Vidare ska man också göra en genomlysning av kommunens förvaltningsorganisation, reglemente och delegeringsordning. Målet är att skapa en effektiv och smidig förvaltningsstruktur.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.