Kimitoön har nu ett godkänt äldrepolitiskt program – men vad är planen för Almahemmet, undrar SDP

Trots att lagen säger att varje kommun ska ha ett så kallat äldrepolitiskt program har Kimitoön saknat ett sådant sedan 2017.
Orsaken till fördröjningen är bland annat att man väntat på helhetslösningen för äldreomsorgen. Under fullmäktigemötet i måndags kunde en ny plan äntligen godkännas.
Det äldrepolitiska programmet är en plan över åtgärder för att stöda den äldre befolkningens välbefinnande, hälsa, funktionsförmåga och förmåga att klara sig på egen hand. Den godkända planen sträcker sig fyra år framåt.
Äldreomsorgschef Eva Manelius, som presenterade planen för fullmäktige, berättade att Kimitoöns vision ska vara att de äldre trivs, känner sig trygga, aktivt bidrar till ett gott hälsotillstånd och får service som är anpassad till deras behov. Målsättningen är en god livskvalitet för de äldre och en fungerande vardag.
Fler äldre ökar trycket på dygnetruntvård
– Statistiken visar att det här är en åldersgrupp som på Kimitoön kommer att öka. Det här betyder att vi behöver fler platser inom dygnetruntvård, även om vår strävan är att så många som möjligt ska kunna vårdas inom hemvård, närståendevård och lätt serviceboende, säger Manelius.
Enligt prognosen behöver Kimitoön år 2025 126 platser inom dygnetruntvård, år 2030 137 platser och år 2040 145 platser. Av de 126 platserna för effektiverat serviceboende år 2025 skulle 90 vara kommunens egna, medan resten (36 platser) köps in.
I dag har kommunen några fler än dessa 90 platser, men man står just nu inför en liten minskning.
Vidare skulle man köpa in också till exempel åtta platser på lätt serviceboende, förutsatt att kommunen själv kan producera tio platser.
Manelius ser att man på Hannahemmet kunde återgå till att erbjuda tio platser inom lätt serviceboende och tycker själv att det var en miss att man i april 2017 ändrade dessa platser från lätt till effektiverat serviceboende.
– Men då var trenden att lätta serviceboenden skulle försvinna, vilket de hade gjort i de allra flesta kommuner. Men nu kommer det lätta serviceboendet kraftigt tillbaka.
60 seniorbostäder planeras
Gällande seniorboende finns det största och mest akuta behovet i Dalsbruk. I framtiden räknar man med att ha 60 seniorbostäder på Kimitoön: 30 i Dalsbruk och 30 i Kimito.
I Dalsbruk fortgår planeringen tillsammans med och Yrjö & Hanna-stiftelsen, för att inledningsvis skapa 30 bostäder.
De resterande bostäderna har det förts diskussion om att kunde byggas i Kimito, där gamla Almahemmet nu står. Underhandlingarna om att här bygga ett vårdkluster med både effektiverat serviceboende och seniorbostäder i samarbete med en privat aktör fortsätter.
– Det vore ju bra om vi har dessa grejer i skick innan vård och landskapsreformen träder i kraft år 2023, anser Manelius.
Önskan om en plan för Almahemmet
Från SDP poängterade Ann-Marie Kulla i sammanhanget att en plan fortfarande fattas, nämligen planen för Almahemmet.
– Fullmäktige gjorde ett principbeslut om att utreda privata aktörers möjlighet till att erbjuda både lätt och effektiverat serviceboende där. Nu har vi inlett ett nytt år och det ser inte ut att bli så mycket av den planen vad gäller det effektiverade boendet, åtminstone råder stor tystnad om saken, säger hon.
Kulla påpekade att ett Almahemmet behövs om kommunen framöver ska ha 90 egna platser inom effektiverat serviceboende. Just nu hyr kommunen en fastighet för Almahemmets klienter på Mästarvägen, vars hyresavtal går ut år 2022.
SDP vill ha svar på vad som händer efter det och önskar därför att man startar planeringen av ett nybygge eller utbyggnad för de boende på Almahemmet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.