Kimitoön har fått två nya privata vårdföretag – bägge har sin fasta punkt i Dalsbruk

Två separata privata vård- och hemtjänstföretag startade genast efter årsskiftet upp sin verksamhet på Kimitoön. Det är Martina Brobergs MedDej och Mikaela Männistö-Sjöbloms Mikaelas vård- och hemtjänst. Båda företagarna jobbar samtidigt kvar på deltid vid hvc i Kimito.
Företagens fasta punkt är Dalscenter, alltså det före detta fabrikskontoret i Dalsbruk.
Medan Männistö-Sjöblom använder lokalen främst i kontorssyfte och för planeringsmöten med kunderna har Broberg sin sjukskötarmottagning här. Den håller öppet dagtid på måndagar och torsdagar enligt tidsbokning, samt andra tider enligt överenskommelse.
På sommaren då Dalsbruk fylls av deltidsbor och andra besökare planerar Broberg att ha drop in-mottagning.
– Att det blev Dalsbruk var självklart, eftersom servicen här har minskat. Efter 25 år inom vården har jag märkt att kunderna vill ha närservice, säger Broberg, som är från Kimito.
En närservicepunkt ersatte hvc i Dalsbruk för några år sedan.

Erbjuder sina tjänster på hela ön
Bägge företagen erbjuder hembesök och sjukvård på hela Kimitoön och är listade som godkända producenter av socialvårdstjänster. Det betyder att de kan sälja sina tjänster momsfritt till personer som är i behov av dem. Vidare kan kunderna få hushållsavdrag för hushålls-, omsorgs- och vårdarbete.
Både Broberg och Männistö-Sjöblom listar bland annat sårvård, stygnborttagning, blodtrycksmätning, injektioner och katetrisering bland sina tjänster.
– I dag blir man snabbt hemskickad efter en operation eller sjukhusvistelse, samtidigt som platserna på hvc-sjukhuset i Kimito är begränsade. Men då kan jag hjälpa till, bland annat med att fixa mat, handla och ge mediciner, säger Männistö-Sjöblom.
Samma tjänst erbjuder också Broberg.
Företagarna ser deltidsbor som en viktig kundgrupp – de har inte samma rättigheter till offentlig vård på Kimitoön som ortsbor.
Städning och inredning utvidgas med vård
Männistö-Sjöblom jobbar under mottot ”Hjälp i hemmet utan brådska”. Som utbildad inredningsplanerare har hon genom sitt företag erbjudit städ-, hushålls- och inredningstjänster sedan 2008, men utvidgar nu med sjukskötartjänster och stöd för närståendevårdare.

Kontoret kommer väl tillpass också som lagerutrymme för de naturvänliga och kemikaliefria produkter som hon använder i städningen.
– Jag vill erbjuda en helhet av hjälp i hemmet. Jag kan fixa det som behövs och samtidigt kan jag ta hand om den som är sjuk, säger Männistö-Sjöblom, som gärna ställer upp också för barnfamiljer.
Hon vet att det är begränsat vad en hemvårdare från den offentliga sektorn får stå till tjänst med, till exempel att skruva upp ett handtag, städa till katten eller hänga upp en tavla ingår inte.
Vidare ser Männistö-Sjöblom närståendevårdarnas trängda situation som ett aktuellt problem. De är ofta helt bundna till att ta hand om sin anhöriga och att komma loss för till exempel ett biobesök eller en kurs är svårt.
Stora förändringar i branschen födde MedDej
Broberg kläckte idén om det nya företaget för ett halvår sedan, i och med de stora förändringarna inom vårdsektorn. Sedan dess har hon jobbat med diverse lov för att få klartecken för mottagningen.

Brobergs vårdarbete startar i många fall som på hvc: med en vårdbedömning för att avgöra om det krävs läkarvård. Men handlar det om till exempel ett labbprov eller mätning av infektionsvärde är det inga problem.
Broberg har dessutom möjlighet att konsultera läkare och vidare använder hon ett elektroniskt patientjournalsystem som är kopplat till Kanta.
Gällande hemvården startar hon oftast med ett avgiftsfritt kartläggningsbesök, för att få klart vilket hjälpbehov som är aktuellt och under en hur lång tid.
Vård och hjälp av en bekant
Bägge företagarna poängterar vikten av en trygghetskänsla hos kunderna. Ringer man MedDej kan man vara säker på att det är bekanta Broberg som kommer till undsättning och detsamma gäller Mikaelas vård- och hemtjänst.
– Av samma människa kan man få hjälp med en helhet bestående av till exempel matlagning, sårvård, medicindelning och att handla, konkretiserar Broberg.
De två nya företagarna begränsar sig inte till kanslitid, vilket är fallet för den offentliga vården på Kimitoön. Här finns en nisch för dem och kunderna lär räcka till.

Brett kunnande och lång erfarenhet
Både Männistö-Sjöblom och Broberg har lång erfarenhet av branschen. Broberg började som barnsjuksköterska på barnintensiven, utbildade sig vidare inom inre medicin och kirurgi och jobbade i tio år på akutkliniken i Raseborg. Efter det kallade hemorten och Almahemmet, efter vilket hon jobbat sju år på hvc i Kimito.
Männistö-Sjöblom, hemma från Dalsbruk, är sjukskötare med inriktning inre medicin och kirurgi och hälsovårdare med erfarenhet av vård av äldre, hemsjukvård, diabetesvård och hvc-jobb.
Hon har jobbat inom vårdbranschen i trettio år, tolv av dem som hälsovårdare i Hitis skärgård och har därav en vana i att röra sig där. Skärgården kan hon även nu betjäna smidigt om somrarna, eftersom hon har en båt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.