Kimitoön har fått ett eget brädspel

Det var när John Byman, lärare i Kimitoön, spelade Afrikas stjärna med sin brorsdotter som han fick idén: tänk om man skulle göra ett lite liknade spel om Kimitoön.
– Jag råkade också lyssna på en podd om brädspel genom tiderna, och dessutom har jag länge velat testa på att vara privatföretagare. Jag har ingen sådan bakgrund, säger Byman om projektet.
Nu, ungefär ett år senare, finns spelet Kimitoöns pärla till salu.

Ett enkelt spel
Det är ett enkelt spel som alla – från barn till vuxna – tar till sig snabbt, säger Byman. Idén är att man ska cykla omkring på Kimitoön och hitta den värdefulla pärlan, och sedan föra den till Strömma eller Pungböle.
Hittar man inte pärlan finns det en del andra sätt att vinna spelet ändå. För att förflytta sig kan man också ta landsvägsfärja, buss eller rentav helikopter.
– Det finns chanskort som till exempel kan tvinga en att betala pengar till en motspelare på grund av ett midsommarlotteri, eller så får man någon fördel efter att FC Boda vunnit på hemmaplan.
Kräver inte lokalkunskap
Spelet kräver ingen förhandskunskap om trakten, men är nog mer intressant om man har någon koppling till Kimitoön, säger Byman.
Han hoppas att chanskorten ska få spelarna att dra på smilbanden.
– Själv har jag kanske inte så roligt åt dem längre, efter att ha jobbat med spelet i ett år, skrattar Byman.

Formgivet av Alexander Ginlund
Spelet är formgivet av Kimitoöbördige konstnären Alexander Ginlund, som bland annat varit skämttecknare i ÅU.
Byman säger att samarbetet varit intressant, och att de bollat nya versioner av spelet mellan varandra i takt med att de har finslipat det.
Spelets olika komponenter, såsom spelfigurer, tärningar och chanskort, är beställda från olika håll i Europa. Här märkte man faktiskt av de omtalade leveransproblemen i världen, säger Byman.
– Allra sist fick vi etiketterna till spelförpackningen, som är ett rör.
Mycket pyssel med pengarna
Spelets pengar har Byman själv tillverkat med kopieringsmaskin, vilket var utmanande. Det gällde att få bilderna på båda sidorna av sedlarna att passa exakt. Sedan gällde det att klippa sedelarken snyggt till enskilda sedlar, vilket delvis måste göras för hand.
– Min sambo och jag satt och klippte tiotusen sedlar, först under ishockey-VM och sedan EM i fotboll. Nu har vi huset fullt med lådor med spelknappar, chanskort och tärningar, säger John Byman.
Viss ekonomisk chanstagning
Någon enorm upplaga av spelet finns ändå inte. Byman har lyckats ragga till sig en tiondel av tillverkningskostnaderna av sponsorer, resten har han betalat ur egen ficka.
– Om man skulle ha en stor upplaga och sedan bli sittande med alla spel i famnen skulle det vara katastrofalt, förklarar Byman.
Han säljer spelet hemma i Vestlax, och så finns det till salu vid butiken Knallis i Västanfjärd, Söderlångvik gård, Sagalunds museum och butiken Made in Hitis. Spelet kostar 49 euro och har instruktioner på svenska och finska.
Pustar ut
John Byman säger att spelmakarna är lättade nu när spelet är färdigt, och har inte några direkta planer på att skapa något nytt spel.
– Men det beror på. Det var roligt att göra spelet, och om till exempel någon annan kommun eller stad är intresserad av att samarbeta så kan de ta kontakt.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.