Kimitoön går ekonomiskt stabil mot framtida prövningar
Kimitoöns budgetförslag inför år 2022, framtaget inom ramen för kommunens ekonomiska strategi Balans 2.0, är balanserat. Det meddelar Kimitoöns kommun i ett pressmeddelande.
En stor del av budgetarbetet handlar om att fortsätta optimera inför den kommande vårdreformen och sedan förbereda en ny organisationsstruktur när de nya välfärdsområdena har aktiverats.
– Sedan år 2019, då anpassningsprogrammet Balans 2020 inleddes, har årsverkena minskat med 43. Det betyder ungefär 1,3 miljoner i euro, och innebär att man har förändrat arbetssättet och effektiverat organisationen. De här åtgärderna har varit en betydande faktor för att det nuvarande läget är stabilt, säger Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg i pressmeddelandet.
Vårdreformen förändrar kommunen i grunden
Då riksdagen i somras godkände vårdreformen stod det klart att kommunerna har en enorm förändring framför sig. Reformen har en snabb tidtabell och innebär därmed en krävande process även för Kimitoön. När all social- och hälsovård förflyttas till de nya välfärdsområdena från och med år 2023 är det i stället boende, näringsliv, planeringsfrågor och rekreation som är centrala områden för den omformade kommunen.
– Det är viktigt att framtidens kommun är flexibel, följer med vart aktuella fenomen lutar och sedan reagerar på dem. Målet hos oss är en handlingskraftig kommun med ekonomin i balans också efter reformen, fortsätter Strandberg.
Kimitoöns kommun fortsätter därmed att modigt blicka framåt genom planer inom utvecklings- och livskraftsfrågor.

Hannahemmets nya flygel en stor investering
Till de största investeringarna inom budgetförslaget hör förnyandet av en flygel i Hannahemmet, sanerandet av vatten-, avlopps- och elnät i Skolcentret i Kimito, samt byggandet av en gång- och cykelbana i Kasnäs i samarbete med staten.

Fokus läggs också på bland annat parkeringsplatser i Dalsbruk, förnyandet av butiksbryggan i Lammala, och kontinuerligt fastighetsunderhåll. Genom projektmedel föreslås därtill införskaffande av informationstavlor vid förbindelsebåtarna i Dalsbruk och Kasnäs, en fortsatt utbyggnad av idrottsparken i Dalsbruk, och en mindre satsning på kommunens nyaste strand Gammelby i Kimito.

En nyhet i budgetförslaget är dessutom att införa en deltagande budgetering, där invånarna står i fokus. Budgetandelen innefattar 20 000 euro, och har som syfte att öka invånarnas möjligheter att påverka vad kommunens medel ska användas till. Den deltagande budgeteringen ser Kimitoöns kommun som ett konkret sätt att inkludera invånarna i verksamheten.
På kort sikt stabilt, på längre sikt stor osäkerhet
Kimitoön har haft fler besökare än någonsin under det gångna året, framför allt under sommarmånaderna. De lokala företagen rapporterar om goda försäljningssiffror och mycket jobb, medan både gästhamnar och lokala besöksmål har lockat fler turister än förr. Under årets första månader visar befolkningssiffrorna dessutom glädjande nog plus 36.
– Den här trenden hoppas vi kunna jobba för att hålla i liv även i fortsättningen trots kommande förändringar. Vi tror att skärgård och landsbygd, distansarbete, båt- och friluftsliv, samt inrikesturism är en del av en livsstil och värderingar som består. På Kimitoön är vi stark på dessa områden, och vi behöver medvetet jobba för att fortsätta utveckla dessa styrkor, säger Strandberg.
Det här året och kommande år är Kimitoöns kommuns ekonomi i balans och läget ser stabilt ut. Redan på några års sikt råder däremot stor osäkerhet kring hur den här utvecklingen framskrider. Kommunens roll kommer att förändras när dess omfattning i både pengar och personal minskar efter vårdreformen, men dess betydelse för invånarna står kvar precis som förut.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.