Kimitoön får tillskott i hundkunskap – Towe Berg har flyttat hem efter 17 år i Sverige

Att stärka hundvardagen genom att ge verktyg för en fungerande sådan – det är hundinstruktör Towe Bergs målsättning.
– Det kan handla om att hitta olika aktiviteter att göra tillsammans. Det är viktigt att hund och människa trivs ihop. Människovärlden är svår för hundar, säger Berg.
Hon syftar på ljud, överraskningar och avvikande rutiner som hunden hela tiden analyserar för att försöka förstå.
Towe Berg har vuxit upp på Kimitoön och flyttade i oktober tillbaka efter sjutton år i Sverige, där hon bland annat utbildat sig till hundtränare och hundinstruktör.
– Jag ville hem och det blev en sådan öppning i livet att det var möjligt, säger Berg.

Blir företagare i hundbranschen
I januari ska Berg starta upp sitt hundföretag Towes Hundar och utlovar då en ett bekantningsjippo inklusive aktiveringsrunda för folk och hundar. Berg hoppas att i fortsättningen kunna jobba en allt större del av sin arbetstid med hundar, men hon är glad att nu ha ett deltidsjobb som ungdomsverksamhetsledare på Kimitoöns församling.
Genom sitt företag kommer hon att erbjuda längre kurser, veckoslutskurser och tematräningsdagar. Berg vet att för de allra flesta som har hund uppstår det utmaningar någonstans på vägen, och de är för det mesta av samma sort, lite beroende på ras och individ.
– Då det uppstår frågor – vänd dig till någon och be om hjälp. Det är inget konstigt i det, tycker Berg.
Vanliga utmaningar Towe Berg möter i sitt arbete
Hunden:
- drar i kopplet på promenaden
- har inte ett tillräckligt stort intresse för föraren
- har svårt att möta andra hundar, bilar, cyklar, människor
- hoppar på folk då den hälsar
- går upp i varv då det kommer folk
- skäller
- har svårt att varva ner, speciellt på nya platser.
Lisi är orsaken till Towes utbildning
Med sig till Kimitoön har Berg förstås sin tioåriga blandrashund Lisi, som också är orsaken till att hon valt denna bana.

Lisi står och äter från en slickmatta då jag stiger på i den lilla röda stugan här i Mjösundtrakten. Hunden stegar först efter en stund fram för att snusa lite försiktigt på mina byxor. Lisi uppträder som lugnet själv, men så har det inte alltid varit.

Berg säger att då Lisi kom till henne som 4-åring hade hunden komplicerade beteendeutmaningar och rädslor, vissa av dem genetiska. Berg började fundera ut sätt att träna Lisi, tog hjälp av sakkunniga och flyttade för hundens skull bort från stan och ut på landet. Sakta började hon hitta metoder som fungerade.
– Det har varit en spännande, men tuff resa. Lisi hade så många fina sidor så jag ville göra det här. Vi har kommit långt – hon är en annan hund i dag och jag har lärt mig mycket. Men vi jobbar fortfarande varje dag.
Vadå vardagslydnad?
Men vad avses då egentligen med vardagslydnad? Enligt hur Berg jobbar handlar det om kontaktövningar, kontaktövningar i olika miljöer, koppelhantering, störningsträning (störningen kan vara vad som helst som triggar hunden), inkallning, att kunna varva ner, behärskning och impulskontroll.

Berg jobbar belöningsbaserat där det rätta beteendet belönas med något hunden gillar, som till exempel godis, beröm eller lek.
Att träna hund är ingen ”quickfix”. En kurs, gärna med start i valpåldern, kan vara till hjälp. Från en fungerande vardag med hunden kan man avancera till en hobby eller en sport.
– Att gå på kurs med hunden ger ju också träning i att vara bland andra hundar och att kunna stänga av annat för att fokusera på föraren. Man träffar andra hundfolk och kommer vidare med hemmaträningen, där man ju ofta fastnar i hur man alltid gjort.
Berg har uppfattningen att åtminstone rallylydnad – en gren där vardagslydnad sätts ihop med sport – kunde intressera hundfolk på Kimitoön.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.