Förflytta dig till innehållet

Kimitoön får ny skogsvårdsplan – man vill beakta invånarnas önskemål

Arkiv/Adrienne Westerback
Kvinna och man på var sin sida om projektorduk, med kartbild.
Helena Fabritius och Ralf Nyholm har jobbat fram den nya skogsvårdsplanen under två års tid.

Den största förändringen i och med uppdateringarna i skogsbruksplanen är att ekonomiskogarna, det vill säga områden som kan bringa ekonomisk vinst för Kimitoön, minskar i storlek.

— Vi har lyft ut områden ur ekonomiskogarna som vi nu föreslår ska bli rekreationsskogar istället, förklarar Helena Fabritius, ordförande för kommunens tekniska nämnd.

Den nya skogsbruksplanen gäller tio år framåt och totala markytan omfattar knappt 300 hektar skogsmark.

Av dessa föreslås nu 37 hektar bli rekreationsskog och 27 hektar eventuellt fredas.

Arealen minskade något år 2017 när bland annat området Stormossen i Dalsbruk såldes till Kone stiftelsen för fredning.

Vill inte freda allting

En skog som enligt Fabritius särskilt har väckt diskussion och funderingar är centrumskogen bakom bostadsområdet Norrbacka i Kimito.

Den kommer därför nu att lyftas ur den tidigare klassificeringen som ekonomiskog och blir rekreationsskog, med delar för möjlig fredning.

— Men om allting totalfredas är möjligheterna att göra förändringar låsta, om kommunen exempelvis behöver utvidga bostadsområden i framtiden. Eftersom vi behöver tänka långsiktigt också, 20–30 år framåt, håller vi på det här sättet dörrarna öppna, säger hon

Grundtanken med den nya skogsvårdsplanen är att göra en tydligare markering mellan de olika skogsområdena och deras syften.

Centrumskogen i Kimito bakom bostadsområdet Norrbacka planeras bli rekreationsskog på de platser utmärkta med ljusröd färg på kartan, medan de vita områdena eventuellt föreslås fredas. Karta: Lantmäteriverket.

Hoppas komma överens med lokala intressegrupper

— Vi är också intresserade att höra invånarnas åsikter. Därför bjuder vi in till diskussionstillfällen gällande rekreationsskogarna och de möjliga fredningsobjekten i höst, säger Ralf Nyholm, teknisk chef i kommunen.

Förhoppningarna är att man tillsammans ska hitta en medelväg för hur de olika skogsområdena smidigast ska skötas under den kommande tioåriga perioden.

När det kommer till ekonomiskogarnas skötsel påpekar Helena Fabritius att nya plantbestånd måste tryggas vid slutavverkningarna.

— Ekonomiskogarna måste skötas, det kräver skogslagen. De hämtar också en viktig avkastning för kommunen, säger hon.

Förslaget behandlas under tekniska nämndens möte 29 juni.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter