Kimitoön får inte försämra närståendevårdarnas möjligheter
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
På måndag behandlar fullmäktige Kimitoöns kommuns budget. Förslaget, om det skulle godkännas innebär en försämring inom ett område som vi tycker att är viktigt och vill utveckla, nämligen närståendevården.
Kimitoöns kommun har ungefär 65 personer som är närståendevårdare. Tack vare deras ovärderliga insats kan människor som inte klarar sig utan hjälp bo kvar hemma. Undersökningar visar att uppskattningsvis hälften av dem som vårdas inom närståendevården annars skulle vara i behov av en plats på dygnet-runt-boende, till en betydligt högre kostnad och eventuellt försämrad livskvalitet.
För att närståendevårdarna ska orka erbjuds de en lagstadgad avlastning, tre dagar per månad. Under den tiden kan den anhörige få vara på en intervallvårdsplats.
Det är viktigt att den avlastning som erbjuds fungerar utifrån vårdarens och vårdtagarens önskemål. Klienterna är ofta mycket sköra, många har minnessjukdomar och är känsliga för förändringar. Vårdplatsen ska kunna erbjuda trygghet och kontinuitet både gällande personal och miljö.
En utredning som Kommunförbundet och landskapsförbunden gjort visar att kommunerna står inför stora utmaningar, utredarna säger att ”Befolkningens stigande ålder fäller inte kommunernas ekonomi. Men det gäller att reagera på förändringarna i tid. Alla kommuner kan klara sig om servicestrukturerna organiseras om inom de närmaste tio åren”
Budskapet är att det är bråttom, kommunerna måste agera fort. Förändringarna i olika åldersgrupper är större, dyrare och svårare att organisera än någonsin tidigare.
Servicenätet måste uppdateras så att det återspeglar förändringarna den demografiska strukturen och rådande ekonomiska förhållanden. Enkelt uttryckt, behovet av antal platser inom dagvård och skola minskar medan behovet av äldrevård ökar.
Den här beskrivningen gäller också Kimitoöns kommun där åldersgruppen 75 plus inom tio år ökar med ca 400 personer. Från uppskattningsvis 990 till 1 380. Ökningen visar med all tydlighet att hela äldrevården måste ses över. Om kommunen också i framtiden ska kunna erbjuda en vård- och omsorg av god kvalitet så behövs ett visst mått av nytänkande samt positiv förändringsvilja.
För att det ska fungera så bra som möjligt måste den kommunala servicen i ännu högre grad utgå från vårdtagarnas önskemål. Flexibla och mer individanpassade lösningar blir allt viktigare.
Att äldre, ”rika på år”, så länge som möjligt, ska kunna leva ett rikt och mångsidigt liv på sina egna villkor är viktigt för SFP.
Fler ska kunna bo hemma längre. För att det ska vara möjligt måste verksamheter utvecklas, hemvård, hemsjukvård, nattvård, närståendevård, intervallvård, dagverksamhet, rehabilitering, seniorbostäder, e-hälsa, välfärdsteknologi och färdtjänst för att nämna några.
Vi hoppas att fullmäktige besluter att närståendevårdarna även i framtiden ges möjlighet att under sina lagstadgade lediga dagar kunna välja en kommunal vårdplats eller en plats hos en godkänd privat tjänsteproducent.
Vi önskar att fullmäktige reserverar 50 000 euro för detta viktiga ändamål.
Niklas Guseff, SFP ordförande för omsorgsnämnden
Carita Backas, SFP medlem i omsorgsnämnden
Patrik Örtendahl, SFP medlem i omsorgsnämnden
Ghita Edmark, SFP medlem i omsorgsnämnden
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.