Kimitoön får andelslag för ekoodling


Gården Dalis i Västanfjärd blir hjärta för ett nytt andelslag. Projektet är del av en större projekthelhet som inkluderar hela Egentliga Finland.
Sugen på att odla egna vinbär eller potatis, men saknar odlingsmark? På Kimitoön grundas nu ett andelslag för personer eller företag som vill odla ekologiskt men själva inte äger lämplig mark.
Idén till andelslaget kläcktes i samband med att Sagalunds museum för ett år sedan fick ta emot en gård i Västanfjärd.
Gården Dalis hade tillhört Stig Sundahl, som testamenterat gården åt Sagalund.
Förutom ett bostadshus med en förrådsbyggnad hör det tio hektar åkermark och tio hektar skog till gården.
Vid Sagalund visste man först inte vad man skulle göra med gården men i fjol somras kläcktes så tanken på en ekologisk trädgård som vem som helst, mot en avgift skulle få odla ekologiska bär och grönsaker i.
Inom ramen för treåriga projektet, KulTa, anställs nu en person för att utveckla konceptet och tanken är att både privatpersoner och företag ska kunna få tillgång till ekologiskt odlade produkter från gården. Andelslagsmedlemmarnas egna arbetsinsatser ska gå att skräddarsy enligt behov så att den som vill, kan göra allt själv och den som inte vill odla själv, bara skördar eller plockar upp produkterna.
Något krav på att bo eller verka på Kimitoön finns inte och alla som är intresserade av närmat är välkomna med, säger Kristian Lindroos från Sagalund.
-Kanske till och med någon restaurang i Åbo vill ha egna ekologiskt odlade produkter, kastar Mats Nurmio, företagsrådgivare i Kimitoöns kommun, fram.
Projektet KulTa koordineras av Brahea-centret vid Åbo universitet och inkluderar hela Egentliga Finland.
Alla kommuner förverkligar projektet på lite olika sätt och enda kommunen som grundar ett andelslag för egenodling är Kimitoön.
Liknande andelslag finns bland annat i Helsingforstrakten där det största har till och med 400 medlemmar.
Målet med projektet är att informera och stöda små livsmedelsproducenter i regionen.
-Genom att testa en ny slags verksamhetsmodell får vi information som alla i branschen kan ha nytta av, förklarar Sven Ivars, projektkoordinator i Kimitoöns kommun.
På tisdag (27.3) klockan 16 ordnas ett informationsmöte om projektet i Bio Pony, Dalsbruk.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.