Förflytta dig till innehållet

Kimitoön budgeterar för sämre tider

Kimitoöns kommunfullmäktige slog fast budgeten för år 2018 utan större dramatik. Precis som ifjol budgeterar man för minusresultat, med cirka 2,5 miljoner. Det trots att årets resultat väntas bli positivt.
– Vi vet att med säkerhet att statsandelarna kommer att sjunka. Det är bättre med en försiktig budget än en överdrivet optimistisk. Kimitoön är en liten kommun och det är väldigt svårt att förutsäga vad kostnaderna blir, eftersom till exempel vårdkonstnaderna kan variera så mycket från år till år, säger Jan-Erik Enestam, ordförande för SFP-gruppen.
– Vi är inte nöjda med budgeten som sådan men vi vet att det är den bästa budgeten vi kan få, säger Tomy Wass, Vänsterförbundet.
Enligt budgeten blir årsbidraget, det vill säga de interna medel som kan användas för investeringar, placeringar och amorteringar, mindre än avskrivningarna.
Det betyder att den interna finansieringen inte räcker till för investeringarna.
De största investeringarna i budgeten är 250 000 euro för inneluftsåtgärder i Kimito skolcentrum och 250 000 euro för utveckling av gästhamnen i Dalsbruk.
Den eventuella renoveringen av Almahemmet, som diskuterats i flera etapper, kräver ytterligare fullmäktigebeslut men finns med i budgetens ekonomiplan för år 2019.
Frågan om vårdens framtid kom ändå på tal, och Almahemmet diskuterades i allmänna ordalag. En arbetsgrupp tillsätts för att utreda hur vården kan organiseras i framtiden, oavsett om vårdreformen genomförs eller inte. I fråga om vårdreformen uppmanade Enestam till samarbete mellan grupperna.
– Det finns ingen färdig manual för hur reformen ska bemötas, utan man måste samarbeta oberoende av partitillhörighet. Kommunikationen inom kommunen har tidigare inte varit den bästa.
På SFP:s förslag och med stöd av såväl Rune Friman (Fri Samverkan) som SDP-gruppen ska också kommunens äldreråd höras av arbetsgruppen.
Kimitoöns äldreråd hade innan mötet överlämnat en rekommendation åt fullmäktige om att kommunallagen förutsätter att äldrerådet ges möjlighet att påverka kommunala beslut som är av betydelse för dem.
Under mötet diskuterades också Kimitoöungdomarnas alkoholanvändning, som fått stor medial uppmärksamhet.
Kommunen har utarbetat en så kallad välfärdsberättelse för åren 2017–2021. Välfärdsberättelsen, som presenterades av fritidschef Bo-Eric Ahlgren, ska följa upp kommuninvånarnas hälsa och ge en grund för framtida åtgärder.

Jan-Erik Enestam vid podiet. Foto: Fredrik Häggman.


Fredrik Häggman
Fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter