Förflytta dig till innehållet

Kimitoöföretag svarar på den globala arbetsmarknadens trender – nylanserad enkät kan fungera verktyg i kampen om arbetstagare

Emilia Örnmark
tre personer på en trätrappa vid havet
På företaget KivaQ har man utvecklat en ny enkät med vilken arbetsgivare kan mäta personalens uppfattning om hur väl organisationen lever upp till värden om ansvarsfullhet och etik. Från vänster företagets grundare Ove Näsman, nuvarande vd Markus Näsman och utvecklingsdirektör Sabina Simola-Ström.

I en tid av brist på kvalificerad personal, då arbetsgivarna behöver visa sig attraktiva på marknaden lanserar det Kimitoöbaserade företaget KivaQ ett nytt verktyg. Det är en ny enkät: ”KivaQ R & E”, där R står för Responsibility (ansvarsfullhet) och E för Ethics (etik). Med enkäten kan arbetsgivare mäta personalens uppfattning om hur väl organisationen lever upp till dessa värden.

Företaget är känt för sin tidigare enkät om arbetsvälbefinnande, som startade år 1994 vid stålverket i Dalsbruk.

– Arbetsvälbefinnande var då en ny grej. Vi har jobbat med det här i trettio år. I dag vet man att arbetsvälbefinnande korrelerar med produktivitet, som påverkar lönsamhet. Allting hänger ihop, säger Ove Näsman, företagsläkare och grundare av KivaQ.

Företaget leds i dag av sonen Markus Näsman med en teknisk utbildning och sysselsätter även Sabina Simola-Ström (PM i utvecklingspsykologi) samt underleverantörer.

Arbetsintervjuer vänder snabbt mot det anställande företaget

Markus Näsman har en stark tro på den nya enkäten och är säker på att den kommer att slå igenom på kortare tid än den förra. Då dagens arbetsintervjuer snabbt tar en vändning mot företaget har det en betydelse hur arbetsplatsen kan profilera sig i tävlingen om topparbetstagare.

– I dag kan toppförmågorna välja sin arbetsplats. Ansvarsfullhet och etik vill folk se på sina arbetsplatser i dag, speciellt de unga. Också företagens kunder vill ha det här och det betyder att också investerarna vill ha det, fortsätter han.

Enligt Markus Näsman är det inte bara här i Norden som potentiella arbetstagare vill känna till företagets värderingar. Han har tjugo års arbetserfarenhet från Indonesien och vet att det här är en global grej.

Enkäten lanserades på måndagen

KivaQ R & E lanserades på måndagen och finns att köpa online både i en version där arbetsgivaren själv gör det praktiska arbetet och analyserar svaren, eller som konsulttjänst från KivaQ. Enkäten har provkörts i Kristinestad.

Den innehåller frågor som om arbetstagaren anser att chefen åtgärdar beteenden som bryter mot etik eller ansvarsfullhet, om bemötande på arbetsplatsen, om kommunikation och om hur arbetsplatsen upplevs.

– Dessa teman är viktiga för alla organisationer, säger Markus Näsman.

Enkäten är kort. Att den har bara elva frågor gör den lätthanterlig, lätt att fylla i och svarsprocenten väntas därför bli hög. Resultatet ger arbetsgivaren information om vad som bör utvecklas inom dessa teman. Den räknar också ut ett index för arbetsplatsen, för att uppföljning och jämförelse ska låta sig göras.

Enkäten är utvecklad i samarbete med Code of Conduct Company och den finns inledningsvis på svenska, finska och engelska.

Ett växande företag

Från att tidigare varit verksamt främst längs kusten och på Åland växer företaget nu även på mer finskspråkiga områden. En av de nyare kunderna är Tammerfors stad, som valde KivaQ för sina 20 dotterbolag.

Baserat på enkäten om arbetsvälbefinnande ordnas workshops för kunderna och de vägleds vidare genom flera diskussioner och uppföljningar. Det arbetet sköter Simola-Ström. Hon säger att personalbristen och den höga arbetsbelastningen i form av en känsla av otillräcklighet i dag är ofta förekommande teman i workshoparna.

– I dag är delaktighet viktigt. Folk vill vara med och påverka på arbetsplatsen, säger hon.

Enkäten om arbetsvälbefinnande finns i dag på 19 språk och i databasen finns hittills närmare 40 000 svar. Tack vare dem kan företag jämföra sina svar med tendenserna inom den egna branschen, vilket är målet även för den nya enkäten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter