Kimitoöbandet Showdown ger sina sista spelningar i år – efter 40 år splittras den här familjen

”Ja, det är Kimitoön, ja Kimitoön – du vet. Här finns de sötaste flickorna och de tuffaste killarna med” – den refrängraden är säkert bekant för alla Kimitoöbor, men även långt utanför kommunens gränser. Showdown heter det legendariska bandet som står bakom låten, och som i år firar fyrtio år i sin nuvarande sammansättning.
”Kimitoön” spelas än i dag på småtimmarna på fester bland unga och man kan höra den dunka i bilarna på byn
Jussi Lindberg, bandmedlem
Bandets trumfkort genom åren har varit att man har något för alla – på svenska och på finska, från rock till gamla godingar.
Men dessvärre blir det här bandets sista år, efter nyårsspelningen i Kasnäs i december 2022 lägger Showdown ned sin verksamhet. Vad är då orsaken?
– Coronan. Massor av spelningar har fallit bort. Vi måste vänta länge till nästa, och då behövs krafttag för att gå igenom repertoaren, säger Henrik Lindholm, en av Showdowns medlemmar.
Stämningen har gått förlorad och det är diskutabelt om man tryggt kan träffas för att öva. Samtidigt finns inte tillräckligt stor initiativförmåga för att spela in en ny skiva.
”Nya Showdown” startade år 1982
Showdown bildades som ett femmannaband redan år 1979 (Lasse Forss, Esa Rantanen, Peter Lindberg, Markku Räsänen och Tom Signell) under en träff på Katriina bar – ett ställe som ligger mittemot nuvarande Pasendo i Kimito.
Bandet hade dock en paus innan ”nya Showdown” såg dagens ljus år 1982. Då var medlemmarna sex, men sedan 2004 bara tre: Lasse Forss (som var med redan 1978) – bas och sång, Henrik Lindholm – stämsång, gitarr, synt och Jussi Lindberg – trummor och sång. Fram till år 2003 var också Lindbergs bror Peter ”Pepe” Lindberg med och under ett år hörde även Calle Pettersson till gänget.
– Att ett dansband består av samma gossar så här länge är unikt, säger Lindberg.

Syksyn sävel blev genombrottet
Showdown slog igenom på allvar under tv-sångprogrammet Syksyn sävel (Höstens melodi) på MTV3. 1986 kom bandet tvåa med den finska låten ”Syystuuli”, för att följande år vinna med ”Sommaren 78”.
Att bland 600–800 bidrag lyckas vinna med en svenskspråkig låt var en historisk bedrift. Men låten är svängig och går olikt många finska dansbandslåtar i dur.
Efter det här varade bandets storhetstid ungefär tio år framåt. Som mest hade man då femtio spelningar i året.
– Då hade vi också en skiva på gång och alla hade dessutom arbete på sidan om. Två till tre veckor spelade vi på heltid. Alla ville ha Showdown på sina fester för att visa sin uppskattning över vinsten, säger Lindholm.
Ganska snabbt konstaterade man dock att ett liv som heltidsmusiker tog mer än det gav. Ett liv i hotellrum, bussar och på kryssningsfartyg lockade inte mer än familjelivet hemma på Kimitoön. Femton till tjugo spelningar per månad hade krävts för en hyfsad lön.
Lindberg berättar att för att avancera hade man varit tvungen att erövra också finskspråkiga Finland, genom att översätta alla låtar.
– Men Showdown växte till sig, och det är bra med tanke på att vi alla är amatörmusiker, säger Lindholm.

”Kimitoön och ”Sommaren 78” är favoriterna
I slutet på 80-talet var Showdown i sitt esse under de många ungdomsdanserna som då ordnades. Då, liksom nu, är det ”Kimitoön” och ”Sommaren 78” som går bäst hem hos publiken.
– ”Kimitoön” spelas än i dag på småtimmarna på fester bland unga och man kan höra den dunka i bilarna på byn, gläder sig Lindberg.
– Under spelningarna brukar vi få spela de låtarna fler gånger. Men ”Kimitoön” var vi nog lite före vår tid, säger Forss och syftar på tiden innan sammanslagningen till en enda kommun.
Både eget och lånat
Showdown har gett ut fyra skivor (tre LP:n och en CD) och några singlar. Pepe Lindberg står för ett 30-tal av låtarna på skivorna, Henrik Lindholm har gjort fyra, medan Lasse Forss och Jussi Lindberg har gjort en var.
En fjärdedel av låtarna är lånade. Även här såg sig bandet vara före sin tid – att hitta de nyaste låtarna från Sverige och göra dem till sina egna var speciellt.
– Då gällde det att på sin magnetofon ha fingret på ”rec” och vara klar då rätt låt spelades på radion. Missade man kunde det dröja länge innan den spelades igen, minns Lindholm.
Att få sin egen version av svenska dansbandslåtar att låta bra är dock inte så lätt.
Få spelningar gör att rutinerna rostar
Så nyligen som i början av december hade Showdown sin senaste spelning, då för ett slutet och vaccinerat sällskap. Det var ett taggat gäng som ställde sig på scenen, även om rutinerna med vad en spelning innebär hade rostat lite.
– Jag kom inte ihåg mitt gitarrsolo, jag hade det inte uppskrivet, skrattar Lindholm.
Lindberg förklarar att Showdown de facto aldrig spelat efter noter, utan efter gehör.
– Jag kommer ihåg en gång då vi skulle spela med operasångaren Kaj Ehrstedt. Han satte fram noterna, men då blev det riktigt tyst! Sedan fick vi förklara att vi inte kan läsa noter. Men bra blev det ändå, minns Forss.
Hopp om fler spelningar 2022
För det här sista året har man redan fått ta emot en hel del bokningar. Showdown kan upplevas några sista gånger på Ramsholmen i Ekenäs i augusti, på midsommar i Korpo (Restaurang Buffalo) och vidare på Fylgia i Tenala på Valborg, på Örö i juli och som nämnt ovan blir det grande finale i Kasnäs på nyår.
Lindholm, Forss och Lindberg tycker förstås det känns ledsamt att sluta, efter så många år och satsningar. Speciellt kommer de att sakna den dansglada publiken.
– Showdown är som en andra familj. Inte många har upplevt en sådan här resa, säger Lindberg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.