Förflytta dig till innehållet

Kimitonejdens skola är bäst på antimobbning – premierad som årets Kiva-skola

Emilia Örnmark
fyra perssoner håller i en utmärkelse
Kimitonejdens skola tar stolt emot sin utmärkelse som Årets Kiva-skola. Från vänster Kiva-projektarbetarna Sini-Tuulia Mäkinen och Marita Kantola och från Kiminejdens skola läraren Camilla Wisur-Heikkilä och rektor Britt-Mari Norrbacka.

Kimitonejdens skola premierades på måndagen med den nationella utmärkelsen som Årets Kiva-skola. Det betyder att skolan utmärker sig som bäst på antimobbning bland de 900 skolorna i Finland, från Åland till Lappland, som använder sig av programmet.

– Här är lärarna engagerade, och det syns också utåt. De står bakom vad de säger och här ingriper man i mobbning. I Kimitonejdens skola har meddelandet nått fram ända till eleverna, säger Kiva-skolas projektarbetare Sini-Tuulia Mäkinen vid nomineringen på plats i skolan.

I år hade man lagt särskild tyngd just vid att lärarnas antimobbningsattityd är synlig för eleverna.

– Vi vill uppmärksamma skolans långvariga och ihärdiga arbete med programmet, säger Mäkinen och poängterar att det inte är lätta år man har bakom sig med tanke på de utmaningar coronan fört med sig.

Utmärkelsen grundar sig på en enkät som fylls i av både elever samt av lärare och övrig personal under våren, som forskarna sedan analyserar.

– Vår tyngdpunkt var i år högstadier, och här i Kimito märktes antimobbningsarbetet speciellt tydligt, säger Mäkinen.

Väl inarbetat koncept

Rektor Britt-Marie Norrbacka är överraskad, hon hade inte tänkt sig att en liten skola på landsbygden skulle få priset.

– Jag är stolt över skolan, personalen och eleverna, säger Norrbacka, som vill rikta ett tack till personalen för att man tar det här jobbet på allvar och gör det till en del av vardagen.

Hon tar stolt emot priset tillsammans med skolans Kiva-kontaktperson och lärare Camilla Wisur-Heikkilä, som varit med i skolans Kiva-arbete ända från början. Hon förklarar att här i skolan har man Kiva-andan som bas i arbetet och kompletterar med till exempel må bra-dagar och uteaktivitetsdagar.

– Det viktigaste är nog kontinuitet och uthållighet då man jobbar med högstadieelever, säger hon.

För skolans lärare är en handledning tillgänglig, där det finns program för vad klassföreståndaren kan ta upp med vare årskurs varje månad inom programmets ramar.

– Varje år i september går startskottet för Kiva-skola för oss, då vi kommer överens om att vara hyggliga, hjälpsamma och att ha en nolltolerans gällande mobbning, berättar Norrbacka.

Norrbacka tror att en god grund för antimobbningsarbetet är att lärarna här litar på varandra och trivs ihop.

Väneleverna har en viktig roll

Förutom klassföreståndarna har också elevkåren och väneleverna en viktig roll i antimobbningsarbetet. Väneleverna Lina Heinonen och Edwin Karlsson blev först lite chockade över priset, men är egentligen inte förvånade. De trivs bra här i skolan.

Två unga personer håller i en inramad utmärkelseEmilia Örnmark
Väneleverna Lina Heinonen och Edwin Karlsson tycker att prismotiveringen passar bra in på vardagen i Kimitonejdens skola.

– Alla känner alla här. Mobbning märker man genast av, säger Edwin.

Han tillägger att både i skolan och på fritiden umgås man över årskursgränserna, fast inte under coronan – något som varit utmanande för vänelevsarbetet.

– Vi har en bra stämning här. Som vänelever är vår roll att se till att alla mår bra, säger Lina.

En vänelev kan man alltid rycka i ärmen om man vill prata om något – väneleverna har tystnadsplikt. Utöver det ordnar de program och temadagar för att skapa god stämning.

Här i Kimitonejdens skola tycker Lina och Edwin att antimobbningsarbetet är synligt – rastvakterna bär den gula kiva-västen och man har lektioner i ämnet.

Lina säger dock att mobbning är något det finns av överallt, och speciellt på sociala medier är det svårt att komma åt den. Det håller Camilla Wisur-Heikkilä med om. På elevinitiativ har man tagit upp temat på lektionerna.

Mer än tio år av Kiva-skola

Antimobbningsprogrammet Kiva-skola är utvecklat vid Åbo Universitet och har funnits i mer än tio år. Årets Kiva-skola har premierats sedan år 2010. Kimitonejdens skola var en av programmets pilotskolor och har varit med sedan programmet togs i bruk år 2009.

I Kimitonejdens skola finn 92 elever i årskurs 7-9. Här jobbar 22 lärare och 2 assistenter.

Skylt med texten "Kimitonejdens skola" framför tegelbyggnadEmilia Örnmark
Kimitonejdens skola finns i skolcentret i Kimito.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter