Kimitoföretaget Civil Tech hittade sin marknadsnisch


Ekoloden som används i dag är mycket avancerade och multifunktionella. Med dem får man tredimensionella bilder som är mycket exakta, säger vd Frank Eriksson. Foto: Kasper Engblom
Den nya storhamnen som byggs i Nynäshamn söder om Stockholm är för tillfället arbetsplats för anställda i Kimitoföretaget Civil Tech.
Företaget följer upp muddringen av hamnbassängen genom att mäta bassängens djup vid de 1 200 meter långa kajerna som byggs i hamnen.
Med mätningarna kontrollerar man att hamnen muddras till det djup den ska ha, i det här fallet 17 meter.
Djuphamnen i Nynäshamn som byggs av hamnbolaget Stockholms hamnar är bara en av många hamnar där Kimitoföretagets tjänster anlitats.
Företaget är specialiserat på sjömätningar och planering av farleds- och hamnmuddringar och är en av de största operatörerna på området.
Startade som egenföretagare
Men för de flesta är Civil Tech obekant. Bolaget, som grundats 2005 i Kimito och som sedan 2015 finns i Åbo, är ett doldisföretag som få utanför sjöfartsbranschen känner till.
– Vi gör inte så mycket väsen av oss, vi jobbar dessutom inom en nisch som är obekant för många, säger företagets vd Frank Eriksson.
Han är också företagets grundare.
Eriksson som bor i Kimito startade som egenföretagare och utförde i början farledsmätningar på uppdrag av dåvarande Sjöfartsverket (nu Trafikverket) där han tidigare jobbat som farledsplanerare.
Mätningarna utfördes med ekolod. Med åren växte verksamheten och blev mångsidigare, och hamnarna blev en ny kundgrupp.
Fler mätinstrument införskaffades och 2008 köptes den första arbetsbåten, en drygt sex meter lång aluminiumbåt.
I dag har Civil Tech vuxit från ett enmansföretag till ett företag med sju anställda och en båtpark som omfattar fyra båtar.
Den största båten är 13 meter lång, den nyaste som skaffades i fjol är tio meter.
Omsättningen har tiofaldigats
Sedan starten har omsättningen tiofaldigats och är i dag drygt en miljon euro.
Bland företagets personal finns några finlandssvenskar, två Kimitobor och en Åbobo.
Allt jobb som utförs görs under vattenytan. Företaget använder avancerade ekolodsinstrument som ger en noggrann och heltäckande bild av havsbottnen i farlederna.

Kenneth Österlund ombord på en av Civil Techs båtar. Österlund ansvarar för flottan och dess underhåll samt för navigeringen under lodningar. Foto: Civil Tech
Instrumentens kapacitet möjliggör mätningar ner till 300 meters vattendjup.
– Ekoloden som används i dag är mycket avancerade och multifunktionella. Vi har till exempel mätinstrument som ger 256 ekon 60 gånger per sekund.
Resultatet är tredimensionella bilder som är mycket exakta, säger Eriksson.
Med hjälp av mätinstrumenten kan man lätt lokalisera föremål i bottnen på hamnbassänger och farleder.
Eriksson berättar att man brukar stöta på alla möjliga slag av föremål under mätningarna.
– Vi har hittat allt från stegar och cyklar till bilar. Speciellt då vi lodat i Aura å har vi hittat många föremål, säger han.
Senast företaget gjorde mätningar i Aura å var i somras i området vid Martinsbron. Lodningarna gjordes innan reparationerna av kajen på östra åstranden nedan om bron startade.
Avsikten var att få reda på åns djup i området. När kajen har pålats och reparationerna är klara görs en ny mätning för att kontrollera att sediment inte samlats på åns botten och påverkat djupet.
– Mätningarna vi gjorde i somras visar att ån är sex meter djup i det aktuella området, säger Eriksson.
Jobbar mest åt hamnar och hamnbolag
I dag är största delen av företagets kunder hamnar och hamnbolag.
Till de senaste uppdragen hör planeringen och uppföljningen av muddringar i Karleby hamn och i hamnen i Uleåborg.

Civil Techs arbetsbåtar i Åbo hamn. Foto: Civil Tech
Civil Tech har också gjort kontrollmätningar av farleden till Klaipeda i Litauen efter att den muddrats.
Företaget har också genomfört ett stort projekt på Åland. På uppdrag av Ålands landskapsregering har man gjort mätningar och planerat nya farledslinjer i alla farleder med ett djup på högst fyra meter.
– Arbetet gjordes för att göra farlederna tryggare och pågick under tre somrar. Mätningarna omfattade totalt 480 kilometer farleder, säger Eriksson.
Det är en viss skillnad jämfört med de pågående mätningarna intill de 1,2 kilometer långa kajerna vid hamnbygget i Nynäshamn.
Följande projekt är i Åbo hamn
Uppdraget i Nynäshamn beräknas vara klart i slutet av oktober. Efter det flyttar man till Åbo hamn där hamnbassängen och delar av farleden ut till Erstan ska muddras i höst.
Åbo hamn har fått miljölov för muddringen som utförs av företaget Terramare. Samma företag muddrar också hamnen i Nynäshamn.
Miljölovet tillåter att muddringsmassorna dumpas i Erstan, men det gäller bara för höstens muddring. Inför kommande muddringar har hamnen beslutat att utreda möjligheterna att dumpa massorna på annat håll.
Civil Techs roll i sammanhanget är att utföra farledsmätningarna och planera hur stora volymer som ska muddras. Enligt de senaste uppskattningarna är behovet 30 000 kubikmeter muddermassa.
En uppdatering ska göras genom en kontrollmätning som utförs innan muddringen startar i november.
Muddringen omfattar hamnbassängen och åtta avsnitt längs den 10 meter djupa farleden ut till Erstan.
Muddermassorna dumpas i ett område i Erstan som ligger norr om fyren Rajakari. Området ligger på 20 meters djup.
– Muddringen är nödvändig till följd av att sediment och lermassor rinner ut Aura ås mynning. Sedimentet kommer från åns avrinningsområden uppströms, säger Eriksson.
Muddringsarbetet ska vara klart innan årsskiftet.
Civil Tech
- Grundat 2005 i Kimito.
- Utför sjömätningar och planerar muddringar av hamnar och farleder.
- Har fortfarande Kimito som hemort. Men kontoret finns i Åbo nära Marin-staben på Lill-Heikkiläs gamla kasernområde.
- Omsätter drygt en miljon euro.
- Sysselsätter sju anställda.
- Vd är Frank Eriksson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.