Kimitoelever lärde sig om skogen under rubriken hållbar utveckling

Eleverna i årskurs åtta från Kimitonejdens skola i Kimito höll en förmiddag förra veckan till i Söderlångvik Gårds skogar.
På Långsidan fick elever under rubriken hållbar utveckling bekanta sig med skogs- och naturvård.
Eleverna lärde sig om förnyelsemetoder och vet nu varför skogsägaren är mån om att kunna avverka så mycket stock som möjligt. De vet också vad man ska tänka på i planeringen av en kalyta och hur beståndet ser ut efter att det fått växa i tolv år, respektive femtio år.
Söderlångvik Gårds skogsansvariga Siv Vesterlund-Karlsson och den nu pensionerade UPM-virkesuppköparen Henrik Mattsson gjorde sitt bästa för att under några timmar belysa skogsbruket så brett som möjligt.
Eleverna Veronika Laurén och Axel Strandberg från Kimito är båda ute i skogen ibland. Strandberg har också varit delaktig i familjens skogsbruk.

— Det var roligt att märka att det finns en hel del marker som lämnas utanför det aktiva skogsbruket, säger Laurén.
— En överraskning för mig var att man planterar 2 000 plantor per hektar, det är många, säger Strandberg.
Grundkunskaper i klassen
I skolan har eleverna nyligen fått lära sig om olika trädarter, vilket syntes tydligt i igenkänningsuppgiften.
Enligt Vesterlund-Karlsson var det inga problem att skilja på glasbjörk och vårtbjörk och vare sig almens eller ekens löv vållade några bekymmer.
— Det här är ett trevligt avbrott i skolans vardag. På grund av coronaepidemin har vi inte kunnat ordna lika mycket avvikande program som normalt, säger Solveig Nordgren, biologilärare i Kimitonejdens skola.
— Eleverna hade varierande bottenkunskap, men alla har varit väldigt intresserade och lyssnade uppmärksamt, berömmer Henrik Mattsson.

Bussresa och fältlunch möjliggjordes av Föreningen för Skogskultur.
— En av föreningens främsta uppgifter är att understöda transporter för att göra det möjligt för barn och ungdomar att bekanta sig med skogsbruket, förtydligar Vesterlund-Karlsson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.