Förflytta dig till innehållet

Kimitobo passerade tre öde flygfält på sin resa hem från Norge

Incheckningsdiskar på stort flygfält. Inga människor syns till.

På Arlanda syntes inte många till på morgonkvisten. Foto: Frida Vuorio


Resan hem från arbetspasset i Norge är något som Kimitobon Frida Vuorio inte kommer att glömma i första taget.
På torsdag nådde hon sin slutdestination, efter en resa på 26 timmar.
Vuorio beskriver den obehagliga och konstiga känslan av att röra sig på öde flygfält i Oslo och Stockholm, och det goda, välorganiserade mottagande på Helsingfors-Vanda flygfält.
— På de tomma flygfälten insåg man allvaret i situationen. På Gardermoen i Oslo är jag van att röra mig, och här brukar ju finnas tiotusentals människor. Nu gick det två utrikesflyg kvällen jag var där, ett till London och ett till Stockholm.
Tomt flygfält (insidan), bara en handfull passagerare syns i bortersta ändan.

På Gardermoen i Oslo var det spöklikt tomt. Foto: Frida Vuorio

Norrmännen håller avstånd, svenskarna trängs

Dock upplevde Vuorio en trygg känsla på Oslos flygfält, eftersom det fanns gott om utrymme, och folk förstod att hålla avstånd.
— På Arlanda märkte jag en tydlig skillnad. Här fanns inte handdesinficeringsmedel utplacerat som i Norge. Svenskarna har en mycket liberalare inställning. De höll inte heller något säkerhetsavstånd, förvånar sig Vuorio.
Också Arlanda, som enligt Vuorios uppgift har 100 000 passagerare i dygnet, låg tomt och öde. Hotellet där hon övernattade i Stockholm hade färre än 50 gäster i sina totalt 260 rum.

Flygen nästan tomma

På planet från Oslo var färre än 20 av de 180 platserna fyllda, medan passagerarna från Arlanda till Helsingfors var bara fem.
I normala fall flyger Vuorio till Åbo, men eftersom hon hade sin bil i Nyland, gällde det att se till att landa på rätt sida av landskapsgränsen.

Inne i ett flygplan. Tommabänkar, frånsett en dam som syns bakifrån

Nästan som att åka privatflyg. På flyget från Stockholm fanns fem passagerare. Foto: Frida Vuorio

Välorganiserat i Helsingfors

Mottagandet på flygfältet i Helsingfors berömmer Vuorio: här fanns informationen tillgänglig både på papper och i högtalarna och det var ordning och reda.
De som anlände med flyget dirigerades i buss enligt om de skulle bli kvar i landet eller resa vidare.
— Man fick en blankett att fylla i, som var ett avtal på att man förstått läget. Där fick man fylla i eventuella symptom och hur man tänkt ta sig hem från flygfältet. Att använda kollektivtrafik är ju förbjudet.
Vuorio fick skjuts till Ekenäs, där hon nu ska stanna två veckor i karantän.

Bagageband i förgrunden. Längre bort syns personer i ljusblå plastrockar och munskydd.

På Helsingfors-Vanda flygplats fanns personal i skyddskläder som frågade efter eventuella sjukdomssymptom och om hur resan från flygfältet var arrangerad. Foto: Frida Vuorio

Ryckte in på grund av brist på kunnigt folk

Egentligen skulle Vuorio ha varit permitterad nu, och befinna sig på golfsemester i Tunisien. Istället gick det så att hon blev inkallad till jobbet i Norge, eftersom där nu råder brist på lantmäteriingenjörer.
Detta orsakas av att alla som kommer från utlandet till Norge, förutom svenskar och finländare, måste sitta i karantän. Vuorio var väl förberedd med pass, arbetsavtal och ett e-postmeddelande från arbetsgivaren innan hon begav sig iväg.

Van Norgependlare

Vuorio har i tre år pendlat till Norge, där hon jobbar för företaget Landmåler1. Denna gång hoppade hon in på ett vägprojekt i Soknedal i närheten av Trondheim.
En fyra kilometer lång tunnel och ett vägavsnitt ska byggas längs E6. Här gör Vuorio mätningar så att till exempel tunneportal samt vatten och avloppsledningar byggs på exakt rätt ställe.

Födelsedagskalas på distans

På lördag firar Vuorio sin födelsedag i karantän, men har bjudit in över 400 gäster för att delta i det virtuella kaffekalaset.

Dam iförd gul hjälm på en byggarbetsplats

Lantmäteriingenjör Frida Vuorio på senaste projektjobb i Norge. Foto: Frida Vuorio


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter