Förflytta dig till innehållet

Kimitobo får sin andra direktörspost inom välfärdsområdet

Arkiv/Adrienne Westerback
dam med grönska i bakgrunden
Karin Simola startar efter nyår sitt nya uppdrag som direktör för tvåspråkig service inom Egentliga Finlands välfärdsområde.

Kimitoöns omsorgschef Karin Simola har blivit utsedd till direktör för tvåspråkig service inom Egentliga Finlands välfärdsområde. Den här posten finns inom resultatområdet organiseringens tjänster.

– Det känns riktigt bra och som en ansvarsfull uppgift, säger Simola, och syftar på de viktiga tvåspråkighetsfrågorna inom välfärdsområdet.

Långt är det samma frågor Simola jobbat med sedan i våras, då hon valdes till integrationsdirektör inom välfärdsområdet. Som integrationsdirektör är Simolas uppgift att bereda ärenden för nationalspråksnämnden som bevakar de svenskspråkigas intressen inom välfärdsområdet. Nationalspråksnämnden är en helt ny nämnd och har redan sammanträtt tre gånger.

Jobbet som integrationsdirektör startade i juni och tar slut vid årsskiftet. Simola fungerar under den tiden också som omsorgschef på Kimitoön på deltid.

”En utmanande uppgift med utmanande frågor”

Den nya direktörsposten tillträder Simola officiellt efter årsskiftet. Men eftersom uppgifterna långt är desamma i den något nya rollen kan man säga att det nya jobbet i praktiken redan inletts.

– Det är en utmanande uppgift med utmanande frågor. En helt ny organisation ska byggas upp och då är alla möjligheter öppna. Då är det viktigt att från början få med svenskan och tvåspråkigheten, säger Simola.

Simola berättar vidare att det till exempel handlar om att se till att det finns personal – även tvåspråkig sådan. Möjlighet att utbilda sig i språk och lära sig svenska ska finnas för personalen. Vidare är frågor aktuella om hur servicenätet ska byggas upp med tillgång till service också på svenska.

Utöver det ska de interna processerna byggas upp till fungerande system, medan man ska se till att klienter och patienter möts och får vård och service på både svenska och finska.

– Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har redan länge jobbat med tvåspråkigheten, så vi startar inte från noll, säger Simola.

Hon poängterar vidare vikten av samarbete.

– Det här är inte ett jobb man gör ensam.

Aktuellt är förstås också det specialuppdrag Egentliga Finlands välfärdsområde har fått – att samordna ett avtal som de tvåspråkiga välfärdsområdena ska ingå. Genom avtalet ska man komma överens om samarbete och arbetsfördelning gällande vissa specifika social- och hälsovårdstjänster. Avtalet inkluderar också Helsingfors stad och HUS.

Också Anneli Pahta får direktörspost

Inom organiseringens tjänster valdes Kimitoöns tidigare kommundirektör Anneli Pahta från Salo till direktör för främjande av välfärd.

Vidare kan nämnas att Jane Marttila, serviceområdeschef vid Åbo stad, utnämnts till servicedirektör för social- och hälsocentral.

Flera utnämningar i augusti-september

Välfärdsområdet har under augusti och september gjort fler utnämningar inom resultatområden.

I ett pressmeddelande från välfärdsområdet heter det att då välfärdsområdets organisering nu framskrider mot det konkreta byggs organisationen upp uppifrån och neråt. Först utnämns alltså ledningen för resultatområden och -gruppen och därefter går man vidare mot enheter.

Det finns sex resultatområden i välfärdsområdet och ledare för dem började sitt arbete i augusti. En av deras första uppgifter är att bygga upp en organisation.

Även följande utnämningar har gjorts inom augusti och september:

  • I tjänster för äldre som kundhandledningsdirektör: Salla Lindegren (Salo).
  • I social- och hälsovårdstjänster: som kundhandledningsdirektör för social- och hälsovårdstjänster Jenni Kiviluoto (Åbo), som servicedirektör för social- och handikappservice Emilia Heikkilä (S:t Karins) och Susanna Laivoranta-Nyman som servicedirektör för universitetssocial- och hälsocentral.

  • I organiseringens tjänster: som kunddirektör Pasi Oksanen (Åbo), som strategidirektör Leena Setälä (ÅUCS), som direktör för informationstjänster Marjaana Siirala (Åbo), som forsknings- och utvecklingsdirektör Ville Kytö (ÅUCS) och som överläkare för avdelningstjänster för allmän medicin och rehabilitering Sari Koistinen (Loimaa).

16.9.2022 kl. 15.10: Artikeln uppdaterad med intervjun av Karin Simola.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter