Kim Westman i Pargas får utmärkelse för att han ställt upp och lärt barn i skärgårdsstaden sjövett

En av de tio premierade hittas i Åboland, närmare bestämt i Pargas (och i arbetets tecken på Åland). Pappan Kim Westman fick ta emot priset för sitt engagemang bland annat i att som frivillig lära ut sjövett åt hela skolklasser i samband med Malms skolas lägerskolor på Pensar då hans båda döttrar deltagit.
– Jag vet att det ofta är en utmaning att hitta frivilliga föräldrar som kan ställa upp under en hel vecka på lägerskolorna, men jag kunde ordna med ledigt. Mina motiv var delvis också själviska, det var ett ypperligt tillfälle att lära känna sina barns kompisar.
Då han tillsammans med lärarna på lägerskolan snackade om programmet under veckan kom det fram att Westman drar jolleskola för barn och unga i Gullkrona Kryssarklubbs regi och att han kunde försöka fixa jollar och dra en kort introduktion i sjövett för deltagarna. Så blev det också, dessutom i två repriser.
Kampanjen ”Du är guld värd”
Förbundet Hem och Skola har under året lanserat kampanjen ”Du är guld värd”, där man premierar och lyfter fram personer som är värda ett speciellt tack och har bidragit till något positivt under coronapandemin.
Vem som helst har kunnat nominera personer som på något vis utmärkt sig.
Förbundet Hem och Skola har valt tio personer som premieras med ett diplom och ett paraply med texten ”Du är guld värd”.
Distanspappa på grund av jobbet
Westman jobbar som stationschef vid Ålands sjöbevakningsstation i Mariehamn och är den första att medge att det är ett arbete som ställer till det för familjen.
– Jag jobbar periodarbete, vilket i praktiken betyder att jag är borta hemifrån i allt från tre dagar till tolv dagar i sträck. Då jag är hemma så försöker man förstås kompensera det så mycket som möjligt och vara engagerad och närvarande.
Hur bra koll har barnen i Pargas då på det här med sjövett?
– Det varierar väldigt mycket. Vissa har varit med familjebåtar, vissa på stugan, andra med mor- och farföräldrar och lägga ut nät medan också finns de som aldrig varit ut på sjön. Men det roliga är att de gånger jag varit med har alla barn prövat på och klarat sig och kommit tillbaka till land.
Westman påminner om att man med en väldigt kort introduktion kan lära sig det mest grundläggande och att segling över lag är en väldigt jämlik gren, där flickor och pojkar deltar på samma villkor i yngre år.
Har lägerskolorna lett till att flera juniorer sökt sig till GK:s verksamhet?
– Absolut, vi har märkt av att det kommit flera med i verksamheten efter det. Vissa har varit med bara en kort stund, andra har blivit kvar längre. Det märks att barnen uppskattar att de får pröva på segling.
Alla barn i Pargas borde lära sig sjövett
Kim Westman är en erfaren seglare som tävlat både i Europa och på andra håll i världen. En sak som han reagerat på är att man på andra håll, till exempel i hamnstaden Marseille i Frankrike, har seglingen som en del av läroplanen i skolan. Inom Pargas stad är det endast i Nagu, Korpo och Iniö som läroämnet ”skärgårdskunskap” erbjuds.
– Det är väldigt belönande att se barnen som i tiderna börjat i jolleskolan som 8–9-åringar och nu som 14–15-åringar är väldigt duktiga på sjön. Jag tycker utan vidare att man borde erbjuda den här biten också för alla elever i Pargas kommundel.
Westman är väldigt tacksam över utmärkelsen och vill påminna om att Hem och Skola gör ett superviktigt arbete.
– Paraplyet kommer till stor användning och finns med i bilen hela tiden från och med nu. Jag har inte tidigare haft ett med mig, och nu har jag det finaste paraply man kan ha. Det finns inte så många av just den här modellen, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.