Kesko och Schenker har goda erfarenheter från test – "superlångtradare" är ändå inte ändamålsenliga på alla rutter


Den här 31 meter långa långtradaren har testats av Kesko på rutten Åbo-Helsingfors. Nu får den köra fritt på nästan alla vägar. Foto: Stefan Holmström
Detaljhandelskedjan Kesko har i några år testat fordonskombinationer med specialtillstånd. Den största av dem har varit den av VAK tillverkade 34 meter långa HCT I-långtradaren som kört skytteltrafik mellan centrallagret i Vanda och varuterminalen Kempele.
– Det har blivit 300 000 kilometer per år så vi har redan kört slut en dragbil, säger transportchef Timo Tuomi.
Resultaten har varit sporrande: Bränsleförbrukningen per transporterad enhet har minskat och det inte skett. Förarna är överlag nöjda och fordonet verkar överlag lämpa sig väl för finska vägar, säger Tuomi.
Keskos ”ekolångtradare” – som bolaget kallar den – är större än vad som tillåts i den nya förordningen. Den är 34 meter lång men tar 90 ton – jämfört med tillåtna 76 ton.
Håller sig till stora vägar
Kapaciteten är mer än dubbelt så stor jämfört med en vanlig långtradare, enligt Kesko, som har beviljats fortsatt tillstånd för kombinationen. Storleken innebär såklart vissa begränsningar.
– Under de värsta snöstormarna har vi inte kört med längsta släpet, detta för att vara på säkra sidan.
Längs riksväg 4 finns det också två anslutningar där den svängande långtradaren kommer över på den mötande trafikens sida. Varningsljusen på taket kopplas då på för att uppmärksamma bilister.
I Åbo har Kesko testat en 31 meter långtradare. Sådana ska det bli två till av, har Kesko redan beslutat.
Keskos mål är att utsläppen från transporter ska vara 10 procent lägre 2020 än vad de var 2011, i relation till den transporterade volymen.
Det här nås inte bara med längre fordon, säger Tuomi. Det behövs också satsningar på logistik, förarfortbildning och alternativa bränslen.
– Vi har inga definitiva köpplaner, men för närvarande pågår ruttplanering, lyder Tuomis svar på frågan om Kesko är på väg att skaffa fler nya långa fordon.
”Experiment har gett nya perspektiv”
Ett annat företag som testat långa, tunga fordonskombinationer är logistikjätten Schenker.
– Vi ägs av tyska statsjärnvägarna och de tittar förstås nyfiket på vad vi gör här, säger finska Schenkers vd Petteri Nurmi.
På Europas största logistikmarknad, Tyskland, är järnvägen en så stark konkurrent att man inte kan tillämpa finländska lösningar som sådana. Dessutom är ”superlångtradarna” ett finländskt fenomen, inte tillåtna som sådana i andra länder.
Tunga fordon har också en lång livslängd och byts inte ut snabbt mot dessa ”superlångtradare”, säger Nurmi.
– Det har ändå varit ett bra experiment som har gett nya perspektiv.
Ett knepigt element har varit varuterminaler som har byggts för mindre fordon. När förare ska vila ska de också veta var det finns tillräckligt stora pausplatser. Vägunderhållet är också en utmaning.
– Oförutsedda vägarbeten har varit de största utmaningarna.
Läs mer här:
Långa fordon får familjeföretag i Vahto att investera i produktionshall, stor svetsrobot och en ny serviceenhet
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.