Förflytta dig till innehållet

Kejsarhamnen på Högsåra förlorar sin företagare – Byalaget: ”Mycket viktigt att hamnen kan fortsätta”

Arkiv/Emilia Örnmark
Mindre gästhamn med en lång brygga och servicebyggnader
Det här är Kejsarhamnen i Högsåra. Monica Orre avslutar snart sin sista säsong som företagare i hamnen. Nu på hösten är båtgästerna få.

Efter tretton år som företagare i Kejsarhamnen på Högsåra lägger Monica Orre nu av. Gästhamnen har hon drivit tillsammans med sin sambo Leif Sundqvist. Efter den här säsongen känns det rätt att sluta.

Oktober till slut håller hamnen ännu öppet under helgerna, i september även om vardagskvällarna.

– Jag funderade på att sluta redan förra sommaren, jag kunde ju vara pensionär redan. Men nu är nog beslutet definitivt, säger Orre.

– Vi har nog försökt med alla konster att få dem att stanna, säger Trygve Örnell.

Han är ordförande för Högsåra byalag, som äger hamnen. Överenskommelsen med byalaget fungerar så att hamnföretagaren får provision på avgifterna i hamnen.

– Vi är förstås ledsna för det här. Samarbetet har löpt bra och hamnen har skötts till allmänhetens belåtenhet, säger Örnell.

två personer på en verandaEmilia Örnmark
Företagaren Monica Orre och Högsåra byalags ordförande Trygve Örnell.

Av största vikt att verksamheten fortgår

Örnell ser det som mycket viktigt att hamnen kan fortsätta sin verksamhet.

Enligt byalaget finns det en Högsårabo, som anmält intresse om att driva hamnverksamheten. Hur det blir klarnar senare i höst.

Från byalagets sida ser man det som viktigt att kiosken kunde finnas kvar även i fortsättningen, även om den inte skulle vara lika välutrustad som i dag.

en liten stuga som fungerar som kiosk vid en hamn.Emilia Örnmark
Livsmedelskiosken/hamnkontoret finns nere vid stranden.

Nästa modernisering i hamnen för byalaget är redan under planering: till nästa säsong ska det bli vattenklosetter, vilka förhoppningsvis kan delfinansieras genom ett Leaderprojekt.

Långa dagar med möjlighet att utveckla konceptet

ÅU träffar Örnell och Orre vid livsmedelskiosken Kejsarboden, som också fungerar som hamnkontor. Högsäsongen är definitivt över nu och gästbryggan är så gott som tom denna onsdag förmiddag.

Bakgrunden till att Orre nu slutar är längtan efter pensionärsdagar. Hon anser dessutom att hon gjort sitt för utvecklingen av Kejsarhamnen.

– Det har varit mycket jobb och hamnen har alltid varit prioritet ett. Även om vi har hus i Hangö och stuga här på Högsåra.

Säsongen startar Orre och Sundqvist redan i maj. Från midsommar till skolstart handlar det om långa dagar från cirka klockan nio på morgonen och ibland till midnatt.

röd bastu och längre fram ett hamnkontor och hamnenEmilia Örnmark
Så här ser det ut om man kommer landvägen till kejsarhamnen. Bastun till höger och Kejsarboden rakt fram.

– På morgonen ska det gräddas bröd och kaffebröd. Sist på kvällen ska kassorna räknas, följande dags brödbak ska förberedas och bastun ska låsas.

Att utöver hamnverksamheten lyckas serva kunderna med ett imponerande brett utbud av livsmedel kräver sin insats.

liten kiosk med stort utbudEmilia Örnmark
Monica Orre har börjat plocka bort varor, men bilden ger ett hum om det stora utbudet.

I Kejsarboden finns allt från basvaror till allt möjligt smått och gott. Beställningar ska göras från partihandeln, samtidigt som strävan är att ha färska lokala grönsaker och potatis i disken.

Trots långa dagar har paret stortrivts som hamnföretagare. Här träffar de massor av folk – vissa av gästerna blir mer bekanta och till och med vänner. Att fritt få utveckla hamnkonceptet har också uppskattats.

Under de tretton åren har servicenivån stigit rejält i Kejsarhamnen, med bland annat ny bastu, grilltak, diskningsmöjligheter med varmt vatten, elskåp och reservvatten. Antalet båtplatser är det samma: 40.

Kejsarhamnen

  • Startade på 1980-talet med en pontonbrygga och verksamhet på frivillig basis.
  • 1990: Byalaget grundades och tog över hamnverksamheten, som då blev mera organiserad.
  • Jungfrusunds museum finns intill hamnen. Här kan man bekanta sig med bland annat byns historia och lotsningsverksamheten. Museet grundades 1994 och sköttes till en början av hamnvakten.
  • Monica Orre tog över verksamheten 2011. Innan det drevs den i fem år av Synnöve Salvesen.
  • Kejsarboden byggdes på sin tid som ångbåtsväntrum, och kallades då för paviljongen. I det syftet användes byggnaden till 1948, då ångbåtarna slutade gå med sina varor till Högsåra.
  • Namnet Kejsarhamnen anspelar på de kejserliga anorna. Den ryska kejsaren Alexander III och hans kejsarinna var frekventa gäster sommartid på Högsåra och just den här hamnen var en av deras favoriter.

Barnfamiljer och pensionärer

Besökarna här är främst barnfamiljer och pensionärer. Här är grillen i flitig användning – den utrustningen uppskattas av barnfamiljer som gärna gör sin egen mat framför dyra restaurangbesök.

Efter hysteriska coronaår, som gav en hel del mera städjobb och många fler dagsbesökare, har de senaste säsongerna varit normala i Kejsarhamnen.

I juli var antalet gästande båtar 900. Största delen av gästerna kommer från Helsingfors, men också från Salo och Åbo. Tyskarna har varit många i år, medan svenskarna varit mycket färre än förr.

De två senaste åren har Orre och Sundqvist skött verksamheten på tumanhand, med lite hjälp av familj och vänner. Tidigare om åren hade man anställda.

Vad ska du göra nu?

Vara pensionär! Jag ska göra allt jag inte gjort på tretton år – träffa släkt och vänner, reda upp i knutarna och jobba på huset, säger Orre.

Båtfolket kommer hon att sakna. Men samtidigt ser Orre fram emot friheten att själv bestämma vad hon fyller dagarna med.

Röd träbyggnadEmilia Örnmark
Jungfrusunds museum intill hamnen visar byns historia. Museet har utställningar om till exempel lotsning och remmartillverkning. En viktig del i byns historia utgår från Högsåras strategiska plats i skärgårdshavet i såväl freds- som krigstid. Museet har drygt tusen besökare per säsong och håller öppet några timmar per dag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter