Förflytta dig till innehållet

Kati Bjennes med rötter i Pargas hjälper Ukrainaflyktingar vid gränsen i Polen – ”Krig och kriser berör alla”

Privat
kvinna i väst
Kati Bjennes befinner sig just nu i Polen nära gränsen till Ukraina för att hjälpa ukrainska flyktingar.

Kati Bjennes, expert på civil krishantering, befinner sig just nu i Przemyśl i sydöstra Polen invid gränsen till Ukraina.

Där har hon arbetat för välgörenhetsorganisationen Operaatio Ukraina i en veckas tid.

— En vecka känns som en lång tid. Dagarna är långa och ibland vet man inte ens vilken dag det är, för det finns alltid någon som är i nöd och behöver hjälp. Flyktingarna är traumatiserade men då de passerar gränsen känner de sig trygga eller närmare en trygg plats. Vi volontärer känner oss hjälplösa eftersom det finns så många människor som är i nöd här och resurserna är begränsade.

Bjennes har en lång erfarenhet av krishanteringsarbete – hon har jobbat för EU i Ukraina och i Afghanistan. Hon har också jobbat för Utrikesministeriet och 2020–2021 jobbade hon för Martti Ahtisaaris fredsorganisation.

Men nu är hon alltså på plats vid Ukraina för att frivilligt hjälpa ukrainarna i den svåra krigstiden.

Hjälp behövs

Bjennes har tidigare bott över tre år i Ukraina. Hon flyttade dit 2017, till en stad som hon då upplevde som europeisk och full av liv.

Situationen i Kiev var då helt annorlunda jämfört med den situation hon mötte i Afghanistan då hon bodde där fem år och arbetade med liknande arbetsuppgifter i EU:s operation för civil krishantering.

Hon säger att det är svårt att greppa att en modern och levande stad som Kiev nu har bombats. Folks lägenheter och företags kontor har förstörts.

fin stadPrivat
Självständighetstorget i Kiev, det största i Ukrainas huvudstad. Bilden är tagen innan kriget.
en liten båtPrivat
En annan tid, ett annat år. Här paddlar Bjennes i Dnepr, Europas fjärde längsta flod (cirka 2 280 kilometer) som bland annat löper genom Kiev.

Att uppleva Afghanistan i kristid är annorlunda än att se följderna av Ukrainakriget – sett från polska gränsen förstås.

– Afghanistan är mycket längre bort och Ukraina är en del av Europa. I Ukraina finns det fungerande system, det går att hjälpa folk där. Men arbetet är detsamma varje gång då människor behöver hjälp.

Och hjälp behövs – humanitär hjälp, krishjälp, all sorts hjälp, säger hon.

– Det behövs volontärer för att hjälpa flyktingar i Finland när de anländer, volontärer behövs för att hjälpa till att transportera förnödenheter till den ukrainska gränsen och pengadonationer behövs för att täcka resekostnader. Det bästa sättet att hjälpa är att göra det via en pålitlig organisation, som exempelvis vår.

Bjennes påpekar att man hjälper hela Europa då man hjälper människor i nöd i krig.

– Krig och kriser berör alla. Det som vi också ser överallt är att folk inte lämnar sina hemländer frivilligt. Deras hem har bombats eller så är de inte längre trygga. En stor andel folk kommer hit tillfälligt och deras mål är att lämna Finland och återvända till Ukraina.

Kring 200 aktiva medlemmar

Operaatio Ukraina är en organisation för professionella inom krishantering eller fredsbevarande som vill utföra frivilligt arbete. Frivilliga tolkar, chaufförer, läkare, sjukskötare engagerar sig.

– Det kan handla om att betala för bränsle till bussar som går mellan Finland och Ukrainas gräns, som fraktar exempelvis läkemedel eller andra nödvändiga varor. En del samlar ihop saker som mat och läkemedel hemma i Finland och andra samarbetar med myndigheterna på hemmaplan, säger Bjennes.

Organisationen samarbetar också med polska myndigheter och deras bussar hämtar ukrainska flyktingar till Finland.

Operaatio Ukraina har kring 200 aktiva medlemmar.

Bjennes är född i Pargas och har stuga i Dalkarby i Nagu.

– Då jag är i Finland tillbringar jag så mycket tid som möjligt där, säger hon.

Här hittar man mera information om Operaatio Ukraina.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter