Kasnäs slår två flugor i en smäll: Eliminerar lukt från fiskmjölsfabriken och bygger nytt utomhusbad


Ungefär så här kommer det nya utebadet vid badhusets södra gavel att se ut. Foto: Kasnäsudden
Vid Kasnäs badhus södra gavel pågår murningen av utomhusbadets grund. Senast till påsk ska bassängerna, en på 40 kvadratmeter och en på 65 kvadratmeter samt två stora bubbelpooler stå klara.
– Det är många som har frågat efter det här och dessutom är det ju dags att hitta på något nytt, säger vd för Kasnäsudden och Salmonfarm Wilhelm Liljeqvist, som också själv tycker om att bada utomhus.

I fiskmjölsfabriken används strömming från Östersjön. På bilden vd Wilhelm Liljeqvist.ÅU-foto.
De korta somrarna, algerna och det ostadiga vädret har bidragit till beslutet att bygga ett utomhusbad. Och så förstås den ständiga utmaningen för alla skärgårdsföretagare, nämligen att förlänga säsongen.
Men det som inverkat allra mest på beslutet att nu satsa på ett utomhusbad är paradoxalt nog koncernens sorgebarn, nämligen lukten från fiskmjölsfabriken.

Badhuset i Kasnäs får ett utebad med hela fyra bassänger varav två är bubbelpooler. Foto: Monica Forssell
Den kännspaka odören av fisk vilar över den dimmiga och regnvåta udden och den som kopplar ihop lukten med fiskfabrikens framgång störs inte. Den har ju medfört flera nya jobb, inbringat pengar till företaget och bidragit till hela Kimitoöns synlighet.
Men för turisterna, båtbesökarna i gästhamnen, hotellgästerna och badhusbesökarna är kopplingen inte självklar och inte nödvändigtvis heller förknippad med något positivt.
– Ända sedan starten har lukten varit vår största utmaning, suckar Liljeqvist.
Nu tar man i med hårdhandskarna för att bli av med lukten och investerar i en så kallad voxidaser (på engelska voxidizer) som i hög temperatur oxiderar luften från fabriken.
I samband med oxideringen uppstår spillvärme och den ska nu, tillsammans med spillvärme från fabrikens frysanläggningar, användas till att värma badhuset, alla bassängerna och restaurangen.
– Det här är en jättebra lösning både med tanke på miljön och ekonomin, säger Liljeqvist.
Satsningar för flera hundratusentals euro
Värmerör har redan grävts ner till fastigheterna på andra sidan vägen och i samband med det har också nya elkablar lagts ner. Eltillförseln till alla fastigheterna och mellan de olika fastigheterna ska förnyas och i samma veva förnyas också all belysning på udden.
Att utnyttja spillvärmen från fabriken låter som en idé som borde ha utnyttjats redan för länge sedan. Men enligt Liljeqvist har den spillvärme som bara frysanläggningarna genererar inte räckt till.
Nu då luktproblemet ändå måste åtgärdas och man går in för oxidering når spillvärmen en så pass hög temperatur att det går att utnyttja spillvärmen i fastigheterna.
Satsningarna på den nya infrastrukturen, utomhusbadet och oxideringen kostar flera hundratusentals euro.
Bara luktreningen går loss på cirka en halv miljon euro. Det är ungefär lika mycket som man redan plöjt ner i ett annat system för att bli av med lukten, utan att lyckas nå ett tillfredsställande resultat.
– Det harmar nog så här i efterhand, medger Liljeqvist.
Salmonfarm och Kasnäsudden har tillsammans cirka 80 anställda och under sommaren över 120. Det nya utomhusbadet kan innebära att säsongspersonalen utökas med några personer till.
Koncernen hade i fjol en omsättning på drygt 25 miljoner euro varav 4,5 miljoner kom från turismen.
Kasnäsudden som har hand om restaurang, hotell, gästhamn och bad samt Salmonfarm som omfattar fiskfabriken är Kimitoöns största privata arbetsgivare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.