Förflytta dig till innehållet

Kasnäs fick hederspris i tävlingen Årets by 2020 – vinnaren är Hajala i Salo

Från Kasnäs byalag var Ingalill Slotte, Anki Alanne, Lussi Järvinen och Tanja Liljeqvist på plats på Kalkholmen för att ta emot priset. Foto: Emilia Örnmark
tre damer med hedersutnämnande i händerna.
Från Kasnäs byalag var Ingalill Slotte, Anki Alanne, Lussi Järvinen och Tanja Liljeqvist på plats på Kalkholmen för att ta emot priset. Foto: Emilia Örnmark


– Vi är stolta och tacksamma. Vi har fått ett erkännande för våra insatser för byn. Nu har vi iver att utveckla vår by ännu mer.

Det säger Tanja Liljeqvist, ordförande för Kasnäs byalag på Kimitoön. Hon var på plats på söndag på Kalkholmen i Västanfjärd för att ta emot det hedersomnämnande Kasnäs fick i tävlingen om Årets by i Egentliga Finland 2020.

Pris överräcks högtidligt på en scen
Kasnäs byalag tar emot sitt hedersomnämnande. Längst till vänster byn Rööläs representanter, sedan Egentliga Finlands byars byaombudsman Tauno Linkoranta. Priset överräcks av föreningens ordförande Sami Tantarimäki och tas emot av Kasnäs byalags ordförande Tanja Liljeqvist. Foto: Emilia Örnmark


Den välorganiserade festen arrangerades av Västanfjärds byaråd på Kalkholmen eftersom Västanfjärd ifjol valdes till Årets by. Evenemanget drog gott om folk och Estraden var välfylld. Till programmet hörde också sång och musik samt tal.

Innan den officiella delen av festen kunde man roa sig på Kalkholmen med bland annat drakbygge, ponnyridning och båtturer.

Estrad längst fram där en man med gitarr uppträder. Publik syns bakifrån.
Många ville vara med på Årets by-festen i Västanfjärd. På scenen jonas ”Oa” Stenström som till publikens stora nöje uruppförde sin visa ”Bästanfjärd”. Foto: Emilia Örnmark

Kasnäs ville berätta om allt byn har

Tanja Liljeqvist berättar att det aktiva byalaget i Kasnäs beslöt sig för att skriva en ansökan om att vara med i tävlingen efter att ha läst om tävlingen i ÅU.

Temat för årets tävling var ”den provande byn” (kokeileva kylä) och Egentliga Finlands byar efterlyste en by som prövat på eller börjat med något nytt som inte gjorts i byn förr.

Kasnäs har dock inget nytt projekt på gång i år, men i byalaget bestämde man sig för att ändå vara med och lyfta fram det byn har.

— Till exempel har vi i år restaurerat våra vandringsleder och digitaliserat dem, säger Liljeqvist.

Två damer vid en stor Kasnäs-skylt
Tanja Liljeqvist och Lussi Järvinen – två av eldsjälarna i Kasnäs byalag. Foto: Emilia Örnmark

Många fritidsbor och aktiva föreningar

Kasnäs har cirka 70 invånare året om, men om somrarna fylls byn av fritidsbor.

Förutom byalaget finns här ett flertal aktiva föreningar: Hitis Norra Fiskargille, Föreningen Folkhälsan i Hitis, Frivilliga brandkåren och Röda Korset i Hitis.

Kasnäs byalag, med ett aktivt gäng damer i spetsen (Tanja Liljeqvist, Christel Meinander, Ingalill Slotte, Lussi Järvinen, Anki Alanne, Anna-Lena Granlund-Blomfelt), ser sig som den yngre generationen i byn. För Kasnäs är nämligen de gamla traditionerna viktiga, och dem vill man föra vidare också till nya generationer.

Gemenskapen i byn har alltid varit viktig, och fortsättningsvis samlas man för både traditionella byaevenemang och nyare sådana.

Gamla traditioner lika viktiga som nya

Potatisgrötskvällen är ett exempel på en gammal tradition i byn.

— I skärgården har man alltid ätit potatisgröt, men i dag vet inte alla vad potatisgröt är. En oktoberkväll brukar vi samlas för att äta gröten, vara tillsammans och titta på gamla fotografier. Gröten kokas av den äldre generationen: Rodise Liljeqvist, Ulla-Brita Granlund och Margareta Lindroos. Hjördis Granlund bakar något gott till kaffet. Då blir det lite tävling mellan kokerskorna om vems gröt som smakar bäst just det året, säger Liljeqvist, som inser att det är hög tid för henne och resten av den nya generationen att lära sig koka gröten.

Att tillsammans resa midsommarstången i byn och hålla kafferep efter det är också ett evenemang med långa anor, som man håller fast vid. Som nyare påhitt, som också nämns i prismotiveringen, finns påskjippot och ankrallyt.

dam vid ett serveringsbord fyllt av kaffekoppar och bakverk.
Traditionell midsommar i Kasnäs. Foto: Lussi Järvinen


Under påskjippot har man bland annat en brasa, där man bränner julgranen och sedan grillar korv. Ankrallyt är vad det låter som: Genom bäcken som rinner genom byn tävlar vuxna och barn med plastankor för att se vem som kommer först i mål.

Bokprojektet är störst

Det största projektet byalaget genomfört är ändå historiken Kasnäsboken, som utkom på svenska år 2014 och på finska två år senare.

— Vi har fortfarande banklån på boken, och samlar in medel för det.

bok
Kasnäsboken. Foto: Emilia Örnmark


Vad är det bästa med Kasnäs?

— Jag vill absolut inte bo någon annanstans. Det är skönt att bo i Kasnäs — här finns naturen, havet, familjen, arbetsplatsen och gemenskapen. Här finns möjlighet för alla att utvecklas, säger Liljeqvist, som jobbar som hotellchef inom familjeföretaget Kasnäsudden.

Hennes önskan är att Kasnäs ska fortsätta vara livskraftigt så att även följande generation ska kunna leva och verka här.

Hajala är Årets by 2020

Vinnare i tävlingen blev byn Hajala i Salo, som nu kan titulera sig som Årets by i Egentliga Finland.

Denna by, med 600 invånare, har aktivt marknadsfört sin by för att locka nya invånare. Just nu finns det faktiskt fler inflyttare än vad det finns bostäder att erbjuda. Nya invånare har byn fått från bland annat England, Italien och Estland.
Tack vare byns aktiva agerande har man kunnat bevara byskolan och dagiset.

Med talkokrafter håller byborna nu på att rusta upp en gemensam lokal där byborna kan samlas.

Också Röölä och Yliskulma premierades

Hederspris i tävlingen  gick förutom till Kasnäs också till byn Röölä i Nådendal och till Yliskulma i Lundo.

två personer med pokal och vimpel i händerna.
Sanna Alifrosti och Pasi Lehtola var på plats från Hajala. Foto: Emilia Örnmark
Fler personer på en scen. En man har nyligen överräckt en kasse och en vimpel.
Max Andersson från Västanfjärds byaråd framför sina gratulationer till byn Hajala. Foto: Emilia Örnmark
Några personer står på en sandväg/gräsmatta och tittar sig omkring.
Kasnäs byalag bjöd juryn på en rundtur i skärgårdslandskapet. Man visade upp bland annat en djävulsåker, ett örnbo, får på bete, vildhallon och centrala evenemangsplatser i byn. I mitten pekande: Tanja Liljeqvist. Foto: Egentliga Finlands byar.


 
LÄS OCKSÅ:

Kasnäs nya naturstig för till trollskog, djävulsåker och ”Gamla stortallen”

Årets by har en klar identitet — sammanhållning, gott humör och talkoanda är nyckelorden i Västanfjärd

 
23.8.2020 kl 16.20 sattes bilder till från festen samt information om att festen var välbesökt och vad programmet bestod av. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter