Kaskisbackens vårdcentral i Åbo kan bli ett pilotprojekt för Varha

I juni ska styrelsen för Varha, Egentliga Finlands välfärdsområde, ta ställning till verksamhetsplanen för Kaskisbackens vårdcentral, som planeras i Åbolands sjukhusfastighet.
Än så länge är inga beslut fattade, men arbetet med att göra upp en verksamhetsplan för den nya vårdcentralen pågår.
Miia Lindström är områdeschef för social- och hälsovården för område 4 dit det svenska Åbo, Pargas och Kimitoön hör.
Hon leder projektgruppen som planerar nya vårdcentralen på Kaskisbacken.
– Utöver läkar- och sjukskötarmottagningar för akut och icke-brådskande vård planerar vi ett familjecenter, tjänster som stöder funktionsförmågan och mental- och missbrukarvård, som alla ingår i vårdcentralverksamhet.
Mångsidig verksamhet planeras
I familjecentret skulle det finnas mödra- och barnrådgivning, liksom elevhälsovård.
I vårdcentralen på Kaskisbacken skulle det också finnas tjänster som stöder funktionsförmågan, som ergo- och fysioterapi, medicinsk rehabilitering och seniorrådgivning.
Däremot skulle tandvård och munhälsa inte flytta till Åbolands sjukhusfastighet.
– Vi diskuterar möjligheten att också i fortsättningen kunna ha konsultationer inom specialsjukvård och poliklinikverksamhet. Det samma gäller viss diagnostik, som röntgen och labb, som är en viktig del av hälsocentralverksamhet, säger Lindström.

Svenskt socialserviceteam behövs
Det finns också tankar om ett svenskspråkigt socialserviceteam för så kallade sköra kundgrupper, som människor med funktionsnedsättning och barnfamiljer.
– Det skulle vara viktigt att samla tjänsterna så att svenskspråkiga kan få tala sitt modersmål, eftersom socialtjänsterna på svenska i Åbo i dag är splittrade. I Kaskisbackens vårdcentral kunde det finnas möjlighet att samla dem.
Åbo med kranskommuner
En utredning som Åbo stad gjorde för ett år sedan visade att behovet av en ny vårdcentral är stort, eftersom det i dagsläget finns för lite lokaler i Åbo som lämpar sig som vårdcentraler.
Tanken är att vårdcentralen på Kaskisbacken skulle betjäna 30 000 personer.
Det betyder de svenskspråkiga i Åbo och svenskspråkiga i Åbos kranskommuner, som S:t Karins, Reso, Lundo och Nådendal samt en del finskspråkiga Åbobor.
Pargas och Kimitoön behöver inte vara oroliga
Den tvåspråkiga vårdcentralen på Kaskisbacken ska enligt förslaget ersätta Tallbacken 2 i Åbo.
Samtidigt ska Pargas och Kimitoön inte behöva vara oroliga för sina vårdcentraler, säger både Miia Lindström och Karin Simola, direktör för tvåspråkig service vid Varha.
– Den här vårdcentralen är inget hot mot Pargas och Kimitoön. Närservice kommer att behövas också i fortsättningen, säger Simola.

Bra också för personalen
Att man koncentrerar tvåspråkig service ser Karin Simola också som en möjlighet för personalen.
– Som alla vet så råder det personalbrist. Genom att skapa ett tvåspråkigt kluster där man kan få kollegialt stöd och där det finns mångprofessionella team hoppas vi kunna vara en attraktiv arbetsgivare.
Hon säger att det inte räcker med att få personal med svenska som modersmål.
– Vi behöver också personal som har lärt sig svenska och som talar svenska som andra språk. Men jag upplever språkklimatet i Varha som positivt. Det finns många som vill bli bättre på svenska och som är intresserade av att använda svenska i sin vardag.
Samtidigt understryker hon att det inte handlar om översättningar, utan om att svenskan ska tas med redan från början i olika sammanhang.
”En verkligt bra sak”
Både Miia Lindström och Karin Simola gläds över att den tvåspråkiga vårdcentralen i gamla Åbolands sjukhus nu har medvind.
– Det här är det första projektet i den här storleksklassen som välfärdsområdet som organisation startar upp, säger Simola.
Hon säger att den nya vårdcentralen som nu planeras är en verkligt bra sak.
– Det finns en beställning på en sådan och det finns ett starkt stöd från de flesta håll för det här.
Miia Lindström säger att det är intressant att få planera något helt nytt.
– Det finns fina möjligheter att bygga upp något bra med tanke på hur vi vill att en vårdcentral ska se ut i framtiden. Det betyder att vi redan från början till exempel kan beakta att digitala tjänster blir allt vanligare, som komplement.
Parallellt med Varhas egna förberedelser för vilken verksamhet som kunde finnas i den nya vårdcentralen pågår förhandlingar med Stiftelsen Eschnerska frilasarettet. Stiftelsen planerar att bygga ett höghus för tryggt boende inne på gården vid Åbolands sjukhusfastighet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.