Förflytta dig till innehållet

Kärvt för små företag på Kimitoön — men byggbranschen går som förr

man vid virkeshög

man vid en hög virke

Jens Törnqvist på Engelsby verk säger att beställningarna löper som normalt. Foto: Emilia Örnmark


För Jenny Sundqvist i Dragsfjärd försvann inkomsterna på en natt.
Hon driver vid sidan av sin föräldraledighet ett företag som erbjuder bland annat fysioterapi och massage några dagar i veckan.
— Folk vågar inte boka tid. Eller så bokar de om för framtiden, säger Sundqvist och klargör att i hennes bransch ser kunderna smittrisken som hög: företagaren kan ha träffat fem till tio personer samma dag, och i jobbet ingår fysisk kontakt.
Sedan 2007 har Sundqvist haft mottagning i Hangö (dock inte de senaste veckorna), men eftersom Nyland isoleras blev hon tvungen att avboka alla sina kunder där.
— Det märks nog på kontot. Ungefär hälften av mina kunder finns där.
Porträttbild av ung dam

Jenny Sundqvist förlorar hälften av sina kunder då Nyland isoleras. Foto: Hanna Holmberg.

Företagare är oroliga

– De små företagen som lever på att dagligen kunna fakturera för sina tjänster har det nog kärvt just nu, som till exempel frisörsalonger, och så förstås restaurangerna som nu måste stänga, säger Kimitoöns företagsrådgivare Mats Nurmio.
Han har fått flera samtal från oroliga företagare som undrar hur de ska göra nu.
— Det här är ju tillfälligt, men det blir svårt att planera då man inte vet hur länge det här pågår.
Hans uppfattning är att krisen inte i alla fall ännu har slagit lika hårt mot medelstora företag på Kimitoön, gällande till exempel båt- och byggbranschen.
— De beställda byggarbetena slutförs. Men hur det blir till sommaren, speciellt om sommargästerna uteblir, är en annan fråga.
Också för livsmedelsbutikerna verkar det så här långt ha gått bra, eftersom Kimitoön haft gott om fritidsbor de senaste veckorna.

Folk bygger som förr

På Engelsby verk i Kimito, där man säljer bland annat trävaror och byggnadsmaterial, har coronakrisen tills vidare inte påverkat kommersen.
— Kanske tvärt om till och med, säger Jens Törnqvist.
Även här har man nämligen känt av fritidsbornas närvaro.
— Då man kommer från stan till stugan vill man gärna passa på att bygga terrasser och bryggor, säger Törnqvist, som dock är beredd på att läget kan förändras..

Frisyren inte i fokus nu

På frisörsalongen Nimas Corner i Västanfjärd är kundunderlaget nu klart mindre.
— Helt klart påverkar det här oss, säger Marianne Huldén, en av de två företagarna här.

Två damer i en frisörsalong

Nina Lindblom och Marianne Huldén är företagarna bakom Nimas Corner. Foto: Nimas Corner


De två jobbar nu turvis, för att färre personer ska vara på plats samtidigt. Distansjobb är förstås uteslutet i denna bransch.
— Telefonen ringer sällan. Samtalen handlar ofta om avbokningar, då folk har flunsasymptom. Här bor många som är äldre än 70, så de kommer ju inte.
En dag hade Huldén två kunder, en annan dag tre. Hon ser som en tröst att företaget inte har anställda, som detta skulle drabba.

Tyst i Wahlstens varuhus

I Wahlstens varuhus i Dalsbruk har man fått banta ned öppettiderna, så att man tillsvidare har stängt på tisdag och torsdag.
— Här är nog tyst. Jättetyst, säger företagaren Eva Sjösten.
Personalen har minskats till en anställd och hur det blir med de utlovade sommarjobben vet Sjösten inte. Den som jobbar i affären har andningsskydd och gummihandskar, och så desinficeras kortmaskin och kassa efter varje kund.
— Den bästa säsongen är framför oss, men det kommer att gå illa med den. Vi minimerar andra kostnader. Några varor tar vi inte in, eftersom varor inte går ut, säger Sjösten.
Hon tror på att företaget klarar sig genom detta, ifall läget normaliseras i augusti, vilket har förutspåtts.
— Vi försöker i alla fall hålla öppet, så att folk inte behöver åka bort från orten för att handla, säger Sjösten.

Porträttbild av en dam

Eva Sjösten. Foto: Wahlstens varuhus

Fler statliga stödmöjligheter

För företagen finns nu fler möjligheter till stöd. Utvecklingsstödet från Business Finland har enligt  Nurmios vetskap några få på Kimitoön sökt. Förklaringen kan vara att stödet inte är för enskilda näringsidkare, vilket den största delen av företagarna här är.
NTM-centralen gick på fredag eftermiddag ut med en nyhet gällande stödet till företag med 1-5 anställda.
Även innan har man av staten kunnat få stöd gällande konsulttjänster, så att en konsult har kostat företagen mellan 200 och 300 euro per dag.
— Nu kommer stödet att stiga radikalt, tipsar Nurmio.
Dagspriset är 1 200 euro (+ moms). För kunden återstår då 30 euro (+moms) att betala.
Läs mer om stödet här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter