Kårkulla splittras på åtta välfärdsområden – oro för hur svensk specialservice ska tryggas

Från och med årsskiftet finns Kårkulla inte längre.
I stället splittras verksamheten på sju olika välfärdsområden plus Helsingfors stad.
Samtidigt är Kårkullas servicetagare en extra sårbar grupp, en minoritet i den finlandssvenska minoriteten.
Redan tidigare har det varit klart att Kårkullas boenden samt arbets- och dagverksamhet övergår till det regionala välfärdsområde där de finns rent geografiskt. Kårkullas verksamhet finns på närmare hundra adresser runt om i Svenskfinland i dag.

De som jobbar för Kårkulla i till exempel Pargas övergår från och med årsskiftet till välfärdsområdet i Egentliga Finland.
Geografin styr
Också Kårkullas omkring fyrtio experter, som socialarbetare och psykologer, splittras på flera olika välfärdsområden, beroende på geografin.
– De flesta av dem finns i Österbotten, men också västra och östra Nyland plus Helsingfors får sin beskärda del, medan vissa blir kvar i Egentliga Finland, säger samkommunsdirektör Otto Ilmonen.
Ministeriet satte stopp för Kårkullas egen vision
Så sent som i mitten av mars lade Kårkullas ledning fram sin vision för Social- och hälsovårdsministeriet om hur specialservicen för svenskspråkiga med intellektuell funktionsnedsättning kunde finnas samlad också i fortsättningen, trots de nya välfärdsområdena.
Men ministeriet satte tummen ner.
– Vi tog fasta på att befolkningsunderlaget där Kårkulla har verksamhet är 250 000 personer. Den optimala lösningen hade varit att hålla den expertis vi har samlad och kunna fortsätta att betjäna hela Svenskfinland. Då hade vi kunnat upprätthålla det här specialkunnandet på svenska, med en tillräcklig volym och en kompetent personal, säger Ilmonen.

Den så kallade KUR-enheten i Pargas, som erbjuder kris-, undersöknings- och rehabiliteringsperioder för personer med intellektuella och övriga funktionsnedsättningar, övergår till Egentliga Finlands välfärdsområde.
– Det finns en förhoppning om att samarbetet fortsätter om vi får in skrivningar om detta i det samarbetsavtal som ska göras mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena. Mycket hänger på välfärdsområdenas intresse att samarbeta kring sakkunnigtjänster, fortbildning och nätverk, säger Ilmonen.
Välfärdsområdena organiserar själv sin verksamhet
Hur det blir är svårt att säga, eftersom varje välfärdsområde självt får bestämma hur man organiserar sin verksamhet.
Bollen finns nu hos de olika välfärdsområdenas styrelser och fullmäktige som bestämmer hur förvaltningsstadgan skrivs och hur organisationen byggs upp och hur mycket samarbetsvilja det finns.
– Jag vill inte säga att jag är orolig, men det är extra viktigt för våra brukare att de får service på svenska också i fortsättningen. Det verkar finnas en stark tro på tvåspråkiga lösningar i vissa av välfärdsområdena. Frågan är om det räcker? Många av våra servicetagare har en begränsad kommunikationsförmåga.
”Inget blir automatiskt bättre”
Ett mål med vårdreformen är att möjligheterna till jämlik service ska förbättras.
Ilmonen tror inte att något per automatik blir bättre.
– Jag vill tro att det finns möjligheter att utveckla servicen och tjänsterna också för Kårkullas servicetagare, om vi får till stånd ett fungerande samarbete på svenska mellan välfärdsområdena och lyckas upprätthålla nätverk mellan den svenska personal som jobbar i dem.
Samtidigt ser han en risk att Kårkullas svenskspråkiga personal inte känner sig hemma i de tvåspråkiga lösningarna och söker sig vidare.
Det finns också andra orosmoment. Kommer det till exempel att finnas fortbildning för personalen på svenska?

Hoppas på nätverksbygge
Ilmonen hoppas på att det går att bygga behövliga nätverk från Egentliga Finlands välfärdsområde, utgående från den expertis som finns i Pargas.
Han konstaterar att många som jobbar vid Kårkulla i dag är väldigt engagerade för servicetagarna.
– Jag tror att de vill fortsätta jobba för servicetagarna också i välfärdsområdena och hitta nya lösningar. Många brinner för sitt arbete och vi har människor som vill fortsätta jobba för servicetagarnas bästa i hela Svenskfinland.
Kårkulla idag
Grundat 1960.
Finns på omkring 100 adresser runt om i Svenskfinland.
Ger service för 1 300 personer.
Har omkring 1 000 anställda.
Har 33 medlemskommuner.
I och med vårdreformen och de nya välfärdsområdena delas Kårkullas verksamhet upp på välfärdsområdena Mellersta Österbotten, Österbotten, Egentliga Finland, Västra Nyland, Östra Nyland, Vanda-Kervo, Kymmenedalen samt Helsingfors stad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.