Förflytta dig till innehållet

Kårkulla höjer priserna till följd av ökade personalkostnader – ”Coronan har krävt mer personal”

Arkiv/Ari Sundberg
ett hus med fönster
Det första välfärdsområdesvalet hålls i januari nästa år. Det innebär också slutet för Kårkulla.

Kårkulla samkommuns fullmäktige sammanträdde på torsdagen för sista gången i dess nuvarande konstellation. På agendan stod bland annat att godkänna samkommunens budget för år 2022.

Det är den sista budgeten för Kårkulla innan välfärdsområdena tar över verksamheten och Kårkulla upphör i sin nuvarande form.

Christer Rönnlund, fullmäktigeordförande, säger att budgetarbetet har präglats av förra årets negativa bokslut på cirka 2,4 miljoner euro. Årets underskott väntas landa på omkring 300 000 euro.

— Ur en politikers synvinkel är alla underskott negativa. Men ibland blir det underskott och då måste man acceptera och rätta till det, säger Rönnlund.

Höjer närvårdarlönerna

Efter att kommunalvalet hölls i juni ska en ny samkommunsfullmäktig nu väljas. Kommunalvalet styr hur fullmäktige för Kårkulla ser ut. I november ska den nya sammansättningen vara klar, enligt Rönnlund.

Rönnlund säger att coronapandemin är en viktig delorsak till underskottet. Pandemin fick som följd att personalkostnaderna ökade, vilket i sin tur har lett till att Kårkulla tvingas höja priserna. Det handlar om en prishöjning på 3,5 procent.

— Många kommuner tycker nog att prishöjningen är för hög. Men coronan har krävt – och kräver kanske ännu i dag – mer personal, säger Rönnlund.

Rönnlund vill framhålla att samkommunen nästa år kommer att höja närvårdarnas löner. Målet är att hålla lönerna på en konkurrenskraftig nivå.

— Man borde förstås höja all vårdpersonals löner, men pengarna räcker inte till. Man vill hålla kvar personalen eftersom kampen om vårdarna generellt sett är hård i det här landet – i synnerhet i Svenskfinland, säger Rönnlund.

Löneförhöjningen handlar om 70 euro i månaden.

Ett nytt kapitel

Det första välfärdsområdesvalet hålls i januari nästa år, vilket också innebär slutet för Kårkulla.

Välfärdsområdenas fullmäktige inleder sitt arbete redan i mars 2022, och verksamheten inleds 2023.

Rönnlund säger att det finns vissa farhågor inför vad som komma skall.

— Överlag är man lite orolig för svenskan. Hur kommer den svenska servicen fungera inom alla välfärdsområden?

Inom samkommunen funderar man också på vad så kallade gamla Kårkulla kan erbjuda för kunskaper till de nya välfärdsområdena, säger Rönnlund.

Rönnlund vill ändå se positivt på framtiden. Han tycker att man ska gå in helhjärtat för det nya och inte tänka att allting var bättre förr.

— Kanske är det så att man måste tänka på nya sätt i framtiden. Men det kan hända att inte allt är av ondo och bakslag kan rättas till, säger han.

Lämnar det gamla bakom

För knappt ett halvår sedan utsåg Kårkulla en ny samkommunsdirektör, Otto Ilmonen. Han efterträdde Sofia Ulfstedt som efter många om och men avgick från sin tjänst i februari.

Rönnlund säger man efter det har gått vidare och glömt det som var.

— Vi blickar framåt. Man kan inte gräva ner sig i det gamla, säger Rönnlund.

Han säger att han inte heller har upplevt att det inom styrelsen har pågått någon armbrytning sedan dess, utan att allt har fungerat bra.

Ulfstedts avgång föregicks av en process där samkommunens styrelse efter en omröstning först meddelade att den saknar förtroende för henne. Orsaken till förtroendebristen ska ha varit en varning som Ulfstedt gett åt en anställd våren 2020. En del styrelsemedlemmar ansåg att den getts på fel grunder.

Efter styrelsens första omröstning röstade först fullmäktige och sedan styrelsen en gång till om förtroendet för Ulfstedt. Ulfstedt fick fortsatt förtroende i båda omröstningarna, men när det gäller styrelsens omröstning avgjordes slutresultatet av att en styrelsemedlem röstat fel.

Ulfstedt valde slutligen att säga upp sig.

Lärdomar?

Efter förra årets dramatik kan Rönnlund endast tala för sin egen del när det gäller lärdomar. Han säger att situationen gick för långt.

— Det är jättebra om man kan sätta sig ner, reda upp saker och säga förlåt. Det är bättre att diskutera än att bygga murar och kasta sten på varandra. Det leder ingenstans, säger Rönnlund.

Enligt Rönnlund borde alla ha handlat mer diplomatiskt för att försöka hitta en kompromiss.

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter