Förflytta dig till innehållet

Karisbördiga Bjarne Westerlund med stuga i Korpo ser fram emot att leda jordnära lantbruksrådgivning i Åboland

Bjarne Westerlund framför Finska Hushållningssällskapets kontor på Tavastgatan 28 i Åbo. Han konstaterar att han via sitt gamla jobb på SLC Nyland redan tidigare haft kontakter till och samarbete med den åboländska lantbrukssektorn.

Mot slutet av juni tar agronomen Bjarne Westerlund över som direktör för Finska Hushållningssällskapet (FHS) i Åbo efter Jörgen Grandell som går i pension.

Fram tills dess jobbar de parallellt på kontoret på Tavastgatan i Åbo, säger ”praktikanten” Westerlund.

– Vi går igenom rutinerna och arbetsuppgifterna. Det är mycket nytt att sätta sig in i, konstaterar han.

Westerlund, född 1964, har i 25 år arbetat som verksamhetsledare för det nyländska producentförbundet SLC Nyland.

Hushållningssällskapet , som Westerlund snart tar över, erbjuder i sin tur rådgivning och stödtjänster för lantbrukare och landsbygdsföretagare i Åboland.

Han säger att det ska bli roligt att nu fokusera på rådgivningsbiten som omväxling till intressebevakningen på SLC.

– I intressebevakning riktar man sig till samhället och beslutsfattarna för att garantera att de yttre förutsättningarna för verksamheten finns, såsom ekonomi och lagstiftning. I rådgivningen hjälper man mera till på gårdsnivå. Vi arbetar för att lantbruksverksamheten i Åboland ska klara sig genom den nuvarande situationen och kunna utvecklas, säger Westerlund.

Många utmaningar

Utmaningarna och förändringarna som är på gång är många. Jordbrukets lönsamhetskris är akut, nästa år träder CAP-reformen i EU:s jordbrukspolitik i kraft, och så gäller det att anpassa lantbruket till klimatförändringen, ger Westerlund som exempel.

När det gäller klimatförändringen är utmaningarna egentligen två: att hitta sätt för jordbruket att fungera i de nya förhållandena samt att försöka stävja själva klimatförändringen.

– Det handlar bland annat om att ha en bra markstruktur då det i framtiden kan komma mer regn på en gång, så att det inte blir så stora översvämningar och så stor urlakning, säger Bjarne Westerlund.

Det kan också handla om att jordbruket kan binda mera kol då odlingssäsongen blir längre.

Bjarne Westerlund är själv uppvuxen på en gård i Karis som bedrev mjölkproduktion då han var ung, sedan övergick till nötköttsproduktion för att till slut satsa på spannmål och grödor som sockerbetor och lin. Det var hans halvbror som tog över gården som nu sköts som deltidsjordbruk av brorsonen.

Många ben att stå på

Att ha andra ben att stå på än bara lantbruket är för övrigt vanligt i Åboland, säger Westerlund.

– Här har man länge sysslat med annat vid sidan om, lite mer än i Nyland. Lantbrukare jobbar till exempel också med fastighetsskötsel eller turism. Många erbjuder service för sommargäster, vilket samtidigt kan innebära utmaningar då det kan röra sig mycket folk på markerna där man arbetar med sina maskiner, säger han.

Dessutom är Åboland naturligtvis också ett starkt skärgårdsområde. Och skärgården här är bekant för Westerlund. Sedan 30 år har familjen en stuga på Lempersö strax väster om fasta Korpo.

Det förklaras av att hans sambos mor har rötterna i Korpo och Houtskär. I familjen ingår även tre vuxna barn.

Bjarne Westerlund säger att han och sambon nu planerar en flytt till Åbo från Esbo.

Finska Hushållningssällskapet

  • Grundades 1797. Är landets äldsta rådgivningsorganisation inom lantbrukssektorn.
  • Har sex anställda (alla inte heltid).
  • Målsättningen är att främja lantbruket och höja lantbrukarnas yrkesskicklighet.
  • Det huvudsakliga verksamhetsområdet är det svenska och tvåspråkiga Åboland.
  • Satsar i första hand på individuell rådgivning, men ordnar även kurser m.m.
  • Verksamheten är delvis statsunderstödd.
  • FHS hör – tillsammans med motsvarande sällskap i Nyland, Österbotten och Åland – till Svenska lantbrukssällskapens förbund.
  • Är även med i samarbetsorganisationen Pro Agria för hela landsbygdsrådgivningen i Finland.

Källa: FHS

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter