Förflytta dig till innehållet

Karinahemmets öde är fortfarande oklart — ärendet går vidare till Åbo stadsstyrelse

Karinahemmet för palliativ vård

Karinahemmet för palliativ vård

Karinahemmet ligger många nära hjärtat. Foto: Yascha Gilbert


Stadsstyrelsen i Åbo ska efter social- och hälsovårdsnämndens beslut i går behandla frågan om Karinahemmets framtid, men tidtabellen är tillsvidare oklar.
– Styrelsen har ett möte nästa vecka men jag kan inte säga om protokollet hinner uppdateras eller inte, säger nämndens ordförande Päivi Pietari, SDP.
Social- och hälsovårdsnämnden kunde inte fatta det slutliga beslutet om att staden ska förhandla för att ta över Karinahemmet, utan ärendet går vidare till stadsstyrelsen.
– Bland annat frågan om överlåtande av personal är något som nämnden inte kan fatta beslut om, säger Pietari.
Förslaget är att Åbo stad ska hyra eller köpa Karinahemmets fastighet och att personalen överförs från Sydvästra Finlands stiftelse för hospicevård till Åbo stad.
– Då skulle lokalerna finnas tillgängliga för Åbo att användas för palliativ vård senast från och med den 1 januari 2020, säger Pietari.

Rösterna föll 8–4 för Pietaris förslag

Efter en lång diskussion på onsdagen godkände nämnden Päivi Pietaris förslag om att Karinahemmets palliativa vård införlivas med stadens vårdsektor.
För att staden ska förhandla om att ta över Karinahemmet röstade Päivi Pietari (SDP), Anna Mäkipää (VF), Heidi Haapala (Gröna), Raija Eeva (C), Lassi Laine (Gröna), Pirjo Lampi (Sannf), Muhiadin Hersi (VF) och Timo Nurmio (SDP).
Emot röstade Kjell Wennström (SFP), Piia Alvesalo (Saml), Sadri Beqiri (Saml) och Ville Laakso (Saml). En nämndmedlem var frånvarande medan en annan var jävig i frågan.
– Jag är nöjd över att nämnden erkände behovet av att föra ärendet vidare. Karinahemmet är hemtrevligt medan Kaskenlinna, där staden har palliativ vård i dag, mera påminner om ett sjukhus. Därför är de inte helt jämförbara och det behövs ett ställe som Karinahemmet, säger Pietari.
Nu ligger Karinahemmets framtid i stadsstyrelsens händer och Pietari hoppas att den politiska viljan finns också där.

Alla är inte överens

Men Svenska folkpartiets Kjell Wennström är missnöjd med tillvägagångssättet.
– Förslaget att rädda Karinahemmet lät bra tills vi fick pappren på bordet, säger Wennström, som är ordinarie medlem i social- och hälsovårdsnämnden.
Han håller med om att verksamheten vid Karinahemmet inte kan fortsätta att gå med förlust men anser inte att en överföring till staden är den rätta lösningen.
I praktiken skulle förslaget innebära att en del klienter skulle flyttas från Kaskenlinna till Karinahemmet.
– Kaskenlinnas palliativa vård skulle då splittras mellan två enheter som är långt ifrån varandra. Verksamheten på Karinahemmet skulle ersättas med sjukhusverksamhet, säger Wennström.
Wennström menar att Karinahemmets hemtrevlighet inte skulle bevaras i stadens händer.
En sådan åtgärd skulle också ha praktiska följder, menar Wennström.
– Alla i Karinahemmets personal har inte den kompetens som behövs för den palliativa vården som Kaskenlinna erbjuder. Då skulle man till viss del behöva anställa ny personal.
En del funktioner som ingår i Kaskenlinnas service finns inte heller i Karinahemmet.

Viktigt att Karinahemmet bevaras

Wennström skulle gärna se att Karinahemmets verksamhet i stället tas över av en annan stiftelse.
– Då kunde verksamheten fortsätta ungefär på samma sätt som nu, menar han.
Såväl Karinahemmet som Kaskenlinna är till för att vårda människor i livets slutskede.
– Båda är bra på sitt sätt. Skillnaden är att Karinahemmet ger personer som är ensamstående möjlighet till trygghet dygnet runt.
Wennström menar att det finns stiftelser som har uttryckt intresse för att ta över Karinahemmets verksamhet och utesluter inte den möjligheten ännu.
– Jag motsätter mig inte på något sätt Karinahemmets verksamhet. Det är ett verkligt fint ställe för dem som är i behov av det. Flertalet väljer nu att få vård hemma med stöd av Kaskenlinna men det är viktigt att ett ställe som Karinahemmet också finns. Jag tycker inte att det ska ändras till ett sjukhus, säger han.

ÅU-Foto

Kjell Wennström (SFP). ÅU-foto

Klienterna måste flyttas

Oavsett hur och när förhandlingarna framskrider är utflyttningsdatumet den 30 juni.
– De få kunder som finns kvar på Karinahemmet kommer att flyttas till andra boenden. Vart de flyttas beror på vilken kommun de är från. Femton personer med fast anställning har nu sex månaders uppsägningstid med lön. Bara ett fåtal är visstidsanställda och deras arbetsförhållanden upphör, säger Pietari.
Om stadsstyrelsen hittar en lösning öppnas Karinahemmet på nytt.
– Senast den 1 januari 2020 blir det i så fall, vilket innebär att hemmets fastanställda inte blir utan lön, säger Pietari.
 

Läs också:

Sjukskötare förundrad över Kjell Wennströms uttalanden: ”Vad är det för ny vårdpersonal som behövs?
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter